Thursday, November 6, 2014

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΛΑΡΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

«Τα ευρήματα είναι πολύ συγκινητικά»

«Τα ευρήματα του μνημείου της Αμφίπολης είναι εξαιρετικά και πολύ συγκινητικά. Από μόνο του το ίδιο το μνημείο είναι μοναδικό».

«Τα ευρήματα είναι πολύ συγκινητικά»
«Τα ευρήματα του μνημείου της Αμφίπολης είναι εξαιρετικά και πολύ συγκινητικά. Από μόνο του το ίδιο το μνημείο είναι μοναδικό». Με τον τρόπο αυτό περιέγραψε το μεγάλο ανασκαφικό εύρημα της Κατερίνας Περιστέρη στον λόφο Καστά της Αμφίπολης ο εκπρόσωπος του Μουσείου Ιστορίας του Καναδά στην Οτάβα και αρχαιολόγος Τέρενς Κλαρκ, ο οποίος βρέθηκε χτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, για την παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης με τίτλο «Οι Ελληνες από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», η οποία θα παρουσιαστεί σε δύο μεγάλα μουσεία του Καναδά και των ΗΠΑ.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της ανασκαφής, και ελπίζουμε πως θα έχει σχέση με την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την περιοχή με τη μητέρα του, την Ολυμπιάδα, ή τη σύζυγό του, τη Ρωξάνη» είπε κ. Κλαρκ, ο οποίος ανέφερε ότι παρακολουθεί συνεχώς όλες τις ανακοινώσεις και τα σχετικά δημοσιεύματα.
«Ελπίζω πως υπάρχει κι άλλος τάφος. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκεται κάτι ακόμη και μετά τον τρίτο θάλαμο. Για μένα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για τον τάφο της Ολυμπιάδας. Υπάρχουν ορατές ενδείξεις για κάτι τέτοιο» είπε ο Τ. Κλαρκ.
«Ελπίζω πως υπάρχει κι άλλος τάφος», δήλωσε για την Αμφίπολη ο Καναδός αρχαιολόγος Τέρενς Κλαρκ
«Ελπίζω πως υπάρχει κι άλλος τάφος», δήλωσε για την Αμφίπολη ο Καναδός αρχαιολόγος Τέρενς Κλαρκ
Στις εξελίξεις αναφορικά με την αρχαιολογική ανασκαφή αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM 99,5. «Συνεχίζεται η ανασκαφή στο τέταρτο όρυγμα και έχουμε προχωρήσει μόλις σε βάθος 25 μέτρων, αφού η διάμετρος είναι εκατοντάδες μέτρα. Ενδείξεις θα έχουμε μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα του ορύγματος» είπε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχει εξερευνηθεί όλος ο τύμβος του Καστά και ότι θα υπάρξει μια συνολική εικόνα για αυτόν και όλους τους χώρους. «Πριν το μωσαϊκό και τις Καρυάτιδες και την τέχνη των μαρμάρων, ποιος είχε προεξοφλήσει όλα αυτά; Συνεπώς, μην προεξοφλούμε τίποτε. Οπως είναι τώρα το μνημείο, η εικόνα του και η αξία του το καθιστούν μοναδικό. Μην περιμένουμε μια κλιμάκωση που ενδεχομένως δεν επαληθεύτηκε» ανέφερε ο κ. Τασούλας.
Ως ένα κολοσσιαίο εύρημα, πολύ σημαντικό για την ιστορία μας χαρακτήρισε χτες το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.  εθνος

No comments:

Post a Comment