Monday, November 10, 2014

Θρίλερ με τον «χαλίφη» του Ισλαμικού Κράτους

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΑΡΑΒΙΚΑ ΜΜΕ

Θρίλερ με τον «χαλίφη» του Ισλαμικού Κράτους

Θρίλερ για την τύχη του «χαλίφη» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι εκτυλίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος στέλνει 1.500 στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ για να ενισχύσει τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Φουντώνουν τα σενάρια για την τύχη του ηγέτη των τζιχαντιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στα αραβικά ΜΜΕ
Φουντώνουν τα σενάρια για την τύχη του ηγέτη των τζιχαντιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στα αραβικά ΜΜΕ
Μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ εναντίον στόχων του ΙΚ το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο, αραβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το Σαββατοκύριακο ότι ο αρχηγός των τζιχαντιστών που προελαύνουν σε Συρία και Ιράκ τραυματίστηκε σοβαρά, ακόμα και ότι έχει σκοτωθεί. Αεροσκάφη διεξήγαγαν μια σειρά αεροπορικών πληγμάτων στο Ιράκ εναντίον μιας περιοχής όπου είχαν συγκεντρωθεί ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους κοντά στη Μοσούλη.
Στις επιδρομές αυτές καταστράφηκε μια αυτοκινητοπομπή 10 θωρακισμένων οχημάτων του Ισλαμικού Κράτους και φέρεται ότι 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, ο Αμπντ αλ Ραμάν αλ Αταέε, στενός συνεργάτης του αυτοαποκαλούμενου «χαλίφη» αλ Μπαγκντάντι.
Εκπρόσωποι τοπικών φυλών είχαν αναφέρει στο δίκτυο Al Arabiya ότι ο τελευταίος, που συνηθίζει να ταξιδεύει μαζί με τον αλ Αταέε, τραυματίστηκε σοβαρά, όμως ο αμερικανικός στρατός δεν επιβεβαίωσε αν ο αλ Μπαγκντάντι ήταν παρών στην εν λόγω συνάντηση ηγετών του ΙΚ.
«Πιθανός θάνατος»
Πάντως ο αρχηγός του βρετανικού γενικού επιτελείου στρατού, σερ Νικ Χάουτον, μίλησε για «πιθανό θάνατό του», διευκρινίζοντας ότι «θα χρειαστούν μέρες για να υπάρξει επιβεβαίωση». Σε μια δεύτερη επίθεση κοντά στην πόλη Κάιμ της ιρακινής επαρχίας Ανμπάρ φέρεται να σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές δύο κυβερνήτες του ΙΚ.
Παράλληλα με τις επιθέσεις από αέρος που συνεχίζονται εναντίον στόχων του ΙΚ, ο Ομπάμα ανακοίνωσε χθες μια «νέα φάση» στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή με την αποστολή 1.500 στρατιωτικών συμβούλων στο Ιράκ.
«Το πρώτο στάδιο ήταν να επιτύχουμε τη συγκρότηση μιας αντιπροσωπευτικής και αξιόπιστης κυβέρνησης στο Ιράκ και το κάναμε πραγματικότητα», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, τονίζοντας ότι «τώρα, αντί απλά να στοχεύουμε στο να αναχαιτίσουμε την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, θέλουμε να βρισκόμαστε στη θέση να εξαπολύσουμε μια επίθεση».
Σημειώνοντας ότι ο συνασπισμός έχει αυτή τη στιγμή «ανάγκη από χερσαίες δυνάμεις, Ιρακινούς στρατιώτες, που θα μπορέσουν να αρχίσουν να απωθούν» τις δυνάμεις του ΙΚ, ανέφερε ότι «θα εγκαταστήσουμε 4 στρατόπεδα εκπαίδευσης μαζί με τα μέλη του συνασπισμού, εκεί θα προχωρήσουμε στη στρατολόγηση Ιρακινών».
Επανέλαβε, πάντως, την υπόσχεσή του ότι «Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα πολεμήσουν». Εν τω μεταξύ οι ιρακινές δυνάμεις εισήλθαν χθες στο κέντρο της πόλης Μπάιτζι στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε μια απόπειρα να σπάσουν την πολιορκία των τζιχαντιστών γύρω από το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας που βρίσκεται κοντά. Στη Συρία 21 άτομα σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν στη βόρεια πόλη Αλ Μπαμπ, που ελέγχεται από το ΙΚ, από αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ  ethnos

No comments:

Post a Comment