Monday, August 25, 2014

Τα μηνύματα της επίσκεψης Μέρκελ

Τα μηνύματα της επίσκεψης Μέρκελ

Εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων με τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της Ουκρανίας και μια αμέσως μετά την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ, το Κίεβο γιόρτασε χθες την εθνική ημέρα της ανεξαρτησίας.
Παρουσία χιλιάδων πολιτών αλλά και του προέδρου Ποροσένκο, περίπου 1.500 στρατιώτες παρήλασαν στο κέντρο της πρωτεύουσας συνοδευόμενοι από τεθωρακισμένα και οχήματα που μετέφεραν αντιπυραυλικά συστήματα.
Κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε τη διάθεση 2,2 δις ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, καθώς η Ουκρανία, όπως είπε, θα συνεχίσει να απειλείται στρατιωτικά.
Αποτίμηση της επίσκεψης Μέρκελ
Από την χθεσινή επίσκεψη της καγκελαρίου
Από την χθεσινή επίσκεψη της καγκελαρίου
Η Γερμανία θα βοηθήσει πολύπλευρα την Ουκρανία, η επίτευξη ειρήνης δεν θα είναι εύκολη και για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα θα πρέπει το Κίεβο να ενδιαφερθεί για όλους τους πολίτες της χώρας, τόσο στις νότιες περιοχές όσο και στις ανατολικές, εκεί δηλαδή όπου ζει ο ρωσικός πληθυσμός. Αυτά ήταν τα τρία κεντρικά μηνύματα της Άγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα το Σάββατο. Όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, η στάση αυτή στηρίζεται στην εκτίμηση του Βερολίνου ότι τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία δεν πρόκειται να τον κερδίσει ούτε η μία αλλά ούτε η άλλη πλευρά ενώ ακόμη και μια νίκη, είτε του ενός είτε του άλλου, θα είχε προσωρινό χαρακτήρα.
Με την επίσκεψη της η A. Μέρκελ θέλησε σαφώς να στηρίξει την ουκρανική πολιτική ηγεσία η οποία δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνον τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, αλλά όλο και μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα όπως επίσης και αυξανόμενες εσωτερικές πολιτικές έριδες. Με αυτό το σκεπτικό έγινε άλλωστε η χθεσινή ανακοίνωση της καγκελαρίου ότι η Γερμανία προτίθεται να αναλάβει πιστωτικές εγγυήσεις ύψους 500 εκ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις στις υποδομές της χώρας όπως επίσης και να παράσχει βοήθεια 25 εκ. ευρώ για τη στέγαση των προσφύγων, οι οποίοι υπολογίζονται στις 400.000 άτομα.
Η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε λίγα 24ωρα πριν την τριμερή σύνοδο ΕΕ, Ρωσίας και Ουκρανίας, την ερχόμενη Τρίτη στο Μίνσκ της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Ποροσένκο και Πούτιν. Το μήνυμα της καγκελαρίου από το Κίεβο προς τον ρώσο πρόεδρο ήταν ξεκάθαρο: η Ουκρανία δεν είναι μόνη της.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο    dw de

No comments:

Post a Comment