Thursday, August 14, 2014

Προσοχή όταν ακούμε για γενοκτονία

Προσοχή όταν ακούμε για γενοκτονία

Η αποστολή όπλων στους «Πεσμεργκά», το ζήτημα αποζημίωσης των αγροτών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο και το κονβόι της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας είναι τα θέματα της επισκόπησης.
Η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στις εξελίξεις στο Ιράκ δείχνουν την απουσία ενότητας και την αναποτελεσματικότητα της ΕΕ, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Journal de la Haute-Marne και σημειώνει: «Όπως και στον πόλεμο στη Γάζα, έτσι και στην ουκρανική κρίση, η Ευρώπη αποδεικνύεται ανίκανη να αποκτήσει λόγο και προπαντός ρόλο σε όσα συμβαίνουν».
Τις τελευταίες μέρες ακούμε συχνά τον όρο γενοκτονία. Τόσο η υπουργός Άμυνας όσο και ο αντικαγκελάριος δήλωσαν ότι πρέπει να προλάβουμε μια γενοκτονία στο Ιράκ, παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Όταν γερμανοί πολιτικοί μιλούν για γενοκτονία θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Διότι πρόκειται συχνά για το μόνο επιχείρημα που μπορεί να πείσει τη γερμανική κοινή γνώμη να στηρίξει μια παρέμβαση στο εξωτερικό. Όταν το 1999 ο τότε κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων συμμετείχε στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας, είχε επικαλεστεί γενοκτονία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Εκ των υστέρων ο ισχυρισμός αυτός απεδείχθη υπερβολικός και, γιατί όχι, προπαγάνδα. Μια έξυπνη εξωτερική πολιτική περιλαμβάνει καθορισμό εθνικών προτεραιοτήτων, στενή συνεργασία με τους εταίρους και αντικειμενική αξιολόγηση των δυνατοτήτων επιρροής. Και μόνο ο καθορισμός στόχων για την παρέμβαση σε μια χώρα όπως το Ιράκ δεν είναι εύκολος, όπως ίσως φαίνεται με μια πρώτη ματιά», καταλήγει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.
Υπέρ των αποζημιώσεων στους αγρότες
Οι αγρότες πληρώνουν τα σπασμένα;
Οι αγρότες πληρώνουν τα σπασμένα;
Η ολλανδική εφημερίδα de Volkskrantτάσσεται υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων σε αγρότες που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές: «Υπό κανονικές συνθήκες το κράτος δεν έχει καμία σχέση με αποζημιώσεις. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, οι αγρότες και οι εργαζόμενοι είναι θύματα μιας πολιτικής απόφασης. Γι' αυτό και είναι λογικό οι επιπτώσεις της να επιβαρύνουν τη χώρα στο σύνολό της. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ζητά από τους αγρότες να επωμιστούν το βάρος ενός εμπορικού πολέμου με τη Ρωσία», υπογραμμίζει η ολλανδική εφημερίδα.
Ο Πούτιν δεν έχει δώσει καμιά εγγύηση για το κονβόι
Ο Πούτιν έχει χάσει την αξιοπιστία του στη Δύση
Ο Πούτιν έχει χάσει την αξιοπιστία του στη Δύση
Την αποστολή ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία σχολιάζει η γερμανικήFrankfurter Rundschau: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χάσει παντελώς την αξιοπιστία του στη Δύση, όπως φάνηκε ήδη εξ΄ αρχής όταν ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την αποστολή κονβόι 280 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία. Είναι σαφές ότι ο Πούτιν κάνει ένα επικοινωνιακό σόου, όπου εμφανίζεται ως σωτήρας των υπό πολιορκία Ουκρανών».
Κατά την άποψη της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung,η ουκρανική κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να σταματήσει και να ελέγξει το κονβόι στα σύνορα και παρατηρεί: «Μετά τα ψέματα του ειπώθηκαν από το Κρεμλίνο κάθε καχυποψία είναι δικαιολογημένη. Μέχρι σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει δώσει καμία εγγύηση για μια ουδέτερη, αμερόληπτη και ανεξάρτητη από πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς βοήθεια, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο», καταλήγει η εφημερίδα του Μονάχου.
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος  dw de

No comments:

Post a Comment