Saturday, August 23, 2014

Μπάιντεν: Ομοσπονδιακό σύστημα προτείνουν για το Ιράκ οι ΗΠΑ

Κυρώσεις σε υποστηρικτές τζιχαντιστών

Μπάιντεν: Ομοσπονδιακό σύστημα προτείνουν για το Ιράκ οι ΗΠΑ

Μπάιντεν: Ομοσπονδιακό σύστημα προτείνουν για το Ιράκ οι ΗΠΑ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν   (Φωτογραφία:  Associated Press )
  • 4
Ουάσινγκτον
Υπέρ της εφαρμογής ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης στο Ιράκ, με αποκεντρωμένη εξουσία μακριά από τη Βαγδάτη, τάσσεται με άρθρο του στην Washington Post ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος» ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ κυρώσεις στους υποστηρικτές των τζιχαντιστών στη Συρία επέβαλε η Ουάσινγκτον.
Στο άρθρο του, ο Μπάιντεν αναφέρει ότι το Ιράκ σημειώνει πρόοδο στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης αλλά οι θρησκευτικές διαιρέσεις τροφοδοτούν εξτρεμιστικά κινήματα, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος προτείνει μια «ομοσπονδία που λειτουργεί» ως τρόπος υπέρβασης των διαφορών στο Ιράκ.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος υποστηρίζει εδώ και καιρό το σχέδιο διαίρεσης του Ιράκ σε τρεις ημι-αυτόνομες περιοχές για τους Σιίτες, τους Σουνίτες και τους Κούρδους αντίστοιχα.
Κατά τον ίδιο, ένα σχέδιο τέτοιου τύπου επιτρέπει να «διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο θα κατανέμονται δίκαια για όλες τις επαρχίες, ενώ θα μπορούν να δημιουργηθούν δομές ασφάλειας σε τοπικό επίπεδο, όπως η εθνοφρουρά, για την προστασία του πληθυσμού στις πόλεις και την αποτροπή της εξάπλωσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και που παράλληλα θα προστατεύουν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ».
«Οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να παράσχουν εκπαίδευση και άλλες μορφές βοήθειας» ώστε αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης να επιτύχει, προσθέτει ο Μπάιντεν, απευθύνοντας έκκληση για «ειλικρινή συμβιβασμό» εκ μέρους όλων των πλευρών στο Ιράκ. «Δεν μπορούμε να το ζητούμε εμείς αυτό περισσότερο από τους Ιρακινούς» τονίζει.
Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕκαταδίκασε τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τους εξτρεμιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας ότι τόσο οι ίδιοι, όσο και η ιδεολογία της μισαλλοδοξίας την οποία πρεσβεύουν πρέπει να ηττηθούν.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε σθεναρά την ειδεχθή και άνανδρη δολοφονία του Τζέιμς Φόλεϊ» ανέφερε το 15μελές συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.
«Το συμβάν αυτό υπενθυμίζει με τραγικό τρόπο τους αυξανόμενους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι δημοσιογράφοι στη Συρία» ανέφερε το ΣΑ του ΟΗΕ, σημειώνοντας: «Επίσης δείχνει για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ευθύνεται για χιλιάδες ακρότητες εναντίον του συριακού και του ιρακινού λαού».
Το ΣΑ απαίτησε ακόμη οι τζιχαντιστές του ΙΚ, του Μετώπου αλ Νόσρα και άλλων «οργανώσεων ή οντοτήτων που συνδέονται με την αλ Κάιντα» να απελευθερώσουν τους άλλους ομήρους που κρατούν, «άμεσα και χωρίς όρους», ενώ πρόσθεσε πως είναι αναγκαίο «να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες αυτών των καταδικαστέων τρομοκρατικών ενεργειών».

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισαν ότι το ΙΚ πρέπει να ηττηθεί και ότι η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος που πρεσβεύει πρέπει να ξεριζωθούν» ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΑ, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε να υπάρξει «κοινή προσπάθεια κυβερνήσεων και θεσμών, περιλαμβανομένων κυρίως αυτών της περιοχής που πλήττεται περισσότερο, για να αντιμετωπιστούν το ΙΚ, το Μέτωπο αλ Νόσρα και πρόσωπα, οργανώσεις, εγχειρήματα και οντότητες που συνδέονται με την αλ Κάιντα».

Αμερικανικές κυρώσεις
Την Παρασκευή η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο πρόσωπα τα οποία, όπως ανέφερε, συγκαταλέγονται στους βασικούς χρηματοδότες του Μετώπου αλ Νόσρα, του βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Άμπντουλ Μόχσεν Αμπντάλα Ιμπραχίμ αλ Σάριχ, 29 ετών, είναι ένα από σημαντικότερα πρόσωπα όσον αφορά στη «διαμόρφωση της στρατηγικής» του Μετώπου αλ Νόσρα. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι στο παρελθόν, ο ίδιος ηγείτο ενός δικτύου χρηματοδότησης της Αλ Κάιντα που έδρευε στο Ιράν.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατονόμασε επίσης τον Χαμίντ Χαμάντ Χαμίντ αλ Άλι, 53 ετών, που όπως ανέφερε έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να αγοραστούν όπλα και προμήθειες, ενώ συντόνιζε δωρεές για το Μέτωπο αλ Νόσρα στο Κουβέιτ. Ο Άλι φέρεται επίσης ότι οργάνωνε τα ταξίδια νεοσύλλεκτων τζιχαντιστών στη Συρία.
Οι κυρώσεις αυτές προστίθενται σε εκείνες που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την 15η Αυγούστου σε υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους και του Ισλαμικού Μετώπου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

No comments:

Post a Comment