Βοήθεια 500 εκατ. ευρώ υπόσχεται η Μέρκελ
Υπέρ μιας διπλωματικής λύσης του ουκρανικού, που θα προβλέπει διμερή εκεχειρία, τάχθηκε στο Κίεβο η Άγκελα Μέρκελ, προσφέροντας στην Ουκρανία πιστωτικές εγγυήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.
«Η εδαφική ακεραιότητα και η ευημερία της Ουκρανίας είναι σημαντικός στόχος της γερμανικής πολιτικής», τόνισε η καγκελάριος, μετά τη συνάντησή της με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να αναλάβει πιστωτικές εγγυήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία υποδομών που αφορούν κυρίως την ενεργειακή τροφοδοσία της Ουκρανίας. Άλλα 25 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε υποδομές για τους πρόσφυγες. Για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, η γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί απαραίτητη μια εκεχειρία που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όπως τόνισε.
Η Γερμανία «είναι ένας ισχυρός φίλος της Ουκρανίας».
«Η εδαφική ακεραιότητα και η ευημερία της Ουκρανίας είναι σημαντικός στόχος της γερμανικής πολιτικής», τόνισε η καγκελάριος
Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του επιμένει στο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει αποφασίσει. «Ο πόλεμος δεν συνιστά επιλογή μας, αλλά μας επεβλήθη από έξω», τόνισε ο Πέτρο Ποροσένκο, προσθέτοντας ότι συζήτησε με την Άγκελα Μέρκελ σχέδια για την ανάπτυξη των υποδομών στην ανατολική Ουκρανία και κυρίως στις περιοχές των ταραχών. «Θέλω να τονίσω ότι η Άγκελα Μέρκελ γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ουκρανία», είπε ο Ποροσένκο, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία «είναι ένας ισχυρός φίλος της Ουκρανίας». Σε σχετική ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας υπογραμμίζεται η καλή επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών και διευκρινίζεται ότι Μέρκελ και Ποροσένκο συνομίλησαν τους τελευταίους δύο μήνες «περίπου 20 φορές».
Στο προοίμιο της συνάντησης της με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, η Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον συνομιλητή της για την στήριξη του Βερολίνου «σε μια δύσκολη εποχή κατά την οποία διακυβεύεται η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», όπως τόνισε.
Το Βερολίνο δεν ταυτίζεται άκριτα με τις επιλογές του Κιέβου
Μία ημέρα πριν, σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια πρόωρη αποτυχία της επίσκεψης της στο Κίεβο, η Άγκελα Μέρκελ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Η καγκελάριος αποδοκίμασε μεν την είσοδο του ρωσικού κονβόι σε ουκρανικό έδαφος, ζήτησε όμως να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να φτάσει “αβλαβής” στον προορισμό του. Παράλληλα η Άγκελα Μέρκελ “επέμενε”, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της καγκελαρίας, “να επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία και ασφάλεια των συνόρων.” Αυτό σημαίνει, η Μόσχα να διακόψει τη ροή όπλων και μαχητών από τη Ρωσία προς την Ουκρανία. Όμως, μολονότι η επίσκεψη Μέρκελ έχει ανακοινωθεί επίσημα ως “παροχή στήριξης” προς την Ουκρανία, το Βερολίνο δεν ταυτίζεται άκριτα με τις πολιτικές επιλογές του Κιέβου. Ένδειξη αυτής της στάσης είναι η σημερινή συνάντηση της καγκελαρίου, εκτός της πολιτικής ηγεσίας, και με έναν μικρό αριθμό δημάρχων. Όπως έχει ανακοινωθεί, ανάμεσα τους θα είναι και ο εκπρόσωπος του Ντόνετσκ, που είναι το προπύργιο των ρώσων αυτονομιστών. Στόχος της κ. Μέρκελ είναι να πείσει το Κίεβο να μην επιδιώξει την στρατιωτική ήττα των αυτονομιστών, αλλά την πολιτική επίλυση της διένεξης. Αυτό προϋποθέτει βέβαια, το Κίεβο να επιδείξει διάθεση για συμβιβασμό. Όπως δηλώνει στο φύλλο της κυριακάτικης DIE WELT ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η ουκρανική ηγεσία θα πρέπει στις περιοχές με υπεροχή του ρωσικού πληθυσμού να καθιερώσει ένα ομοσπονδιακό σύστημα διοίκησης. Όπως πιστεύει, μόνον κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Τη δε ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας ο κ. Γκάμπριελ τη θεωρεί τετελεσμένο γεγονός.
Επέστρεψε στη Ρωσία το κονβόι
Στη Ρωσία επέστρεψαν το ένα μετά το άλλο τα φορτηγά από το κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια, που είχαν περάσει στην ανατολική Ουκρανία. Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η αποστολή ολοκληρώθηκε με τη διανομή της βοήθειας στο Λουχάνσκ. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο ΟΑΣΕ σε σχετική έκθεση. Υπενθυμίζεται ότι το Κονβόι είχε περάσει τα σύνορα την περασμένη Παρασκευή χωρίς την έγκριση του Κιέβου, το οποίο έκανε λόγο για εισβολή και παραβίαση από τη Μόσχα του Διεθνούς Δικαίου.
Σταμάτης Ασημένιος/Παναγιώτης Κουπαράνης dw de
No comments:
Post a Comment