Wednesday, August 27, 2014

Συνεχίζεται η Προεδρολογία και η κόντρα μεταξύ των κομμάτων 27/08/2014


Συνεχίζεται η Προεδρολογία και η κόντρα μεταξύ των κομμάτων
27/08/2014
Συνεχίζεται η κόντρα των πολιτικών κομμάτων για το πρόσωπο που θα προταθεί για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ νέα ονόματα «ακούγονται» καθημερινά.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Ψυχάρης, ανέφερε πως για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ιδανικός θα ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σημειώνοντας πως εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου με ευρεία πλειοψηφία.
«Ο κ. Μεϊμαράκης έχει αποδείξει πως έχει διαχειριστεί τη Βουλή με συναίνεση και με σεβασμό προς τα υπόλοιπα κόμματα», σημείωσε ο κ. Ψυχάρης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πρόσωπο του νυν προέδρου της Βουλής μπορεί να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών.
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης μιλώντας στο Mega τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ «θα ήταν ένας πάρα πολύ καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας», σχολιάζοντας τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν θα έλεγαν «όχι» σε υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη,
Ο ίδιος πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι «θα πρέπει να δούμε το θέμα στην ώρα του καθώς έχουμε ένα εξάμηνο μπροστά μας μέχρι και την τυπική διαδικασία εκλογής προέδρου».
Σημειώνεται πως η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung έκανε λόγο για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του κ. Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τίτλο «Αριστερός σωτήρας».
«Στο πόκερ για την Προεδρία, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν στο μανίκι ως άσσο τον Φώτη Κουβέλη», αναφέρεται στο άρθρο.
«Από κοινού με τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν συμπληρώνουν βέβαια τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου. Ελπίζουν ωστόσο στους 20 ανεξάρτητους βουλευτές που απεύχονται πρόωρες εκλογές, μιας και δεν έχουν ελπίδα επανεκλογής», προστίθεται στην ανταπόκριση από την Αθήνα.
Ωστόσο, από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επανέλαβε πως «η κυβέρνηση δεν ασχολείται αυτή τη στιγμή με αυτό το θέμα, γιατί έχει βάλει άλλες προτεραιότητες για τη χώρα. Δεν μπορούμε τώρα να συζητούμε για κάτι το οποίο πρόκειται να συμβεί μετά από μήνες, όταν έχουμε μπροστά μας τόσο σοβαρές διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια».
Αναφορικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η κ. Βούλτεψη σημείωσε ότι «προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο μιλούν στον ΣΥΡΙΖΑ και για πρόσωπα και για διαδικασίες.
«Ο κ. Τσίπρας μίλησε για "κατεψυγμένους Τσιριμώκους" και "κατεψυγμένους" Προέδρους της Δημοκρατίας, ενώ το μόνο που βλέπουμε στον ίδιο είναι η απόψυξη παλαιών και εντελώς κατεψυγμένων συνθημάτων. Σας θυμίζω ότι το σύνθημα περί "εκατό πρώτων ημερών" δεν είναι καινούργιο...».
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» ανέφερε πως οι πολίτες έχουν μεγάλα προβλήματα και το τελευταίο που τους απασχολεί είναι η «ονοματολογία» για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών για εκλογή, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ΔΗΜΑΡ και Φώτης Κουβέλης δεν θα συμβάλλουν «στην παράταση του βίου μίας καταστροφικής πολιτικής και μίας κακής κυβέρνησης».
Παράλληλα, διευκρινίσεις για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της στάσης βουλευτών των ΑΝΕΛ έδωσε εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ.
Σε παρέμβασή στην πρωινή εκπομπή του MEGA σχετικά με το θέμα της υποστήριξης υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας σημείωσε ότι αφενός μεν ο κ. Χαϊκάλης, παρά την τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να στηρίξει κάποιο πρόσωπο υπό προϋποθέσεις, εν συνεχεία είπε ότι θα στηρίξει την όποια απόφαση πάρουν οι ΑΝΕΛ, αφετέρου δε, μετά από προσεκτική ανάγνωση των όσων είπε ο κ. Μελάς «βάζει, ίσως στο βάθος την προϋπόθεση του ονόματος του Κ. Καραμανλή και τίποτα παραπάνω».
Ο κ. Κουίκ ωστόσο, έριξε το βάρος της τοποθέτησής του στο ότι «το κάλεσμα της «κεντροδεξιάς» γίνεται με Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη» και επισήμανε ότι μπροστά σε αυτή την εικόνα, όχι τυχαία «έσπευσε η κ. Βούλτεψη να μαζέψει το θέμα και να πει ότι είναι πρόωρο να κουβεντιάζουμε για προεδρολογία».
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ εκτίμησε ότι η «εικόνα» ενόχλησε και διευκρίνισε ότι «με κεντροδεξιά δεν μπορείς να κάνεις κάλεσμα με Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη».
«Το θέμα δεν είναι να σκέφτονται ποιον Πρόεδρο θέλουν να βρουν. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να σκέφτονται το πώς θα φύγουν για να ανασάνει ο τόπος. Και όταν λέω το πώς θα φύγουν, εννοώ με αυτόν που προβλέπει το Σύνταγμα. Με τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών», είπε ο κ. Κουίκ.
Ερωτηθείς αν γίνεται κάλεσμα της κεντροδεξιάς «με Μεϊμαράκη» είπε ότι «όποιο πρόσωπο και να είναι, εμείς καταψηφίζουμε», τονίζοντας ότι η πρόταση των ΑΝΕΛ συνίσταται στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την βάση.
Την ίδια ώρα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος ανέφερε πως δεν θα ψηφίσει το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την στρεβλή και ταπεινωτική διακυβέρνηση της χώρας από τους ανθρώπους που κατάφεραν να εξαθλιώσουν το σύνολο του λαού μας».
Σε δήλωσή του ο κ. Καπερνάρος ανέφερε ότι «το θέμα συζήτησης για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι άκαιρο και αποπροσανατολίζει τον Ελληνικό λαό από τα σοβαρά, σημαντικά θέματα που είναι αυτό τον καιρό ανοιχτά» και πρόσθεσε ότι «γίνονται συζητήσεις με μαθηματικούς συσχετισμούς για το αν θα βρει ο κ. Σαμαράς τους 180, την ώρα που οι ελληνικές οικογένειες δέχονται καθημερινά φορολογικά χαστούκια και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα της επιβίωσής τους».
«Είναι ένας παραγκωνισμένος θεσμός, επίτηδες υποβαθμισμένος και συμφωνημένα απαξιωμένος. Είμαι απέναντι στην συνεχιζόμενη όπως γίνεται θεσμική υποβάθμιση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και απέναντι σε επιλογές προσώπων με συμπεριφορές Παπούλια» , κατέληξε ο κ. Καπερνάρος.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment