Thursday, August 14, 2014

ΟΗΕ: Ύψιστος συναγερμός για το Ιράκ

ΟΗΕ: Ύψιστος συναγερμός για το Ιράκ

BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ιράκ
Το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του σε για την ανθρωπιστική κρίση στο Ιράκ κήρυξε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, λόγω της ταχύτατης της προέλασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στον βορρά.
Σύμφωνα με Κούρδους αξιωματούχους στην επαρχία Ντοχούκ, στην περιοχή βρίσκονται τουλάχιστον 150.000 πρόσφυγες, γεγονός που έχει εξαντλήσει τον ντόπιο πληθυσμό που προσπαθεί να τους παράσχει τροφή.
Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, τόνισαν ότι δεν θεωρούν πιθανή μια αποστολή διάσωσης των χιλιάδων προσφύγων που έχουν καταφύγει στο όρος Σιντάρ. Σημείωσαν ωστόσο ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι περί το 1,2 εκ. Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους από την έναρξη της τελευταίας εσωτερικής κρίσης στη χώρα.
Ο οργανισμός κήρυξε «Συναγερμό Επιπέδου 3», ο οποίος «θα διευκολύνει την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων σε αγαθά, πόρους και υλικό ώστε να υπάρξει η πλέον αποτελεσματική κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών των πληθυσμών που έχουν εκτοπιστεί βιαίως», ανέφερε ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ Νικολάι Μλαντένοφ.
Συγκέντρωση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους κοντά σε πόλη βόρεια της Βαγδάτης
Εντωμεταξύ, οι δυνάμεις του Ισλαμικού κράτους συγκεντρώνονται κοντά στην ιρακινή πόλη Τάρα Τάπα, που βρίσκεται σε απόσταση 122 χιλιομέτρων βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με πηγές των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας και τοπικό αξιωματούχο, σε μία κίνηση που φαίνεται ότι παραπέμπει στη διεύρυνση του μετώπου της αναμέτρησής τους με τις κουρδικές δυνάμεις των πεσμεργκά.
Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών προώθησαν τις θέσεις τους προς βορράν σε θέση κοντά στο Αρμπίλ.
Οι κινήσεις γύρω από την Τάρα Τάπα δείχνουν ότι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και επιδιώκουν την κατάκτηση περισσότερων εδαφών περισσότερο κοντά στη Βαγδάτη, έπειτα από την πρόσκαιρη καθήλωσή τους στην περιοχή αυτή.kathimerini

No comments:

Post a Comment