Tuesday, August 19, 2014

Κλειστές συσκευές για καλό ύπνο

Κλειστές συσκευές για καλό ύπνο

Επιστήμονες που μελετούν τον ύπνο συνιστούν την «έξωση» κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών από το υπνοδωμάτιο. Το μπλε φως (blue light) θεωρείται υπεύθυνο για διαταραχές του φυσικού ρυθμού.
Συσκευές που διαθέτουν λαμπτήρες blue light διαταράσσουν τον ύπνο, επισημαίνει ο Χανς-Γκύντερ Βις, διευθυντής του κέντρου μελέτης του ύπνου στην Ψυχιατρική και Νευρολογική Κλινική του Κλινγκενμύνστερ στο γερμανικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, πληθώρα ερευνών έχουν καταδείξει ότι η τεχνολογία φωτισμού LED στις ηλεκτρονικές συσκευές επηρεάζουν αρνητικά το ρυθμό τόσο της αποκοίμισης όσο και του ξυπνήματος.
Ως εκ τούτου, ο γερμανός ερευνητής του ύπνου συνιστά για υγιή και αναζωογονητικό νυχτερινό ύπνο να σβήνει κανείς τον υπολογιστή του 30-60 λεπτά πριν ξαπλώσει στο κρεβάτι του. Όπως διευκρινίζει ο κ. Βις, η ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων (E-Books) δεν αναστέλλει τον ύπνο. «Σε αυτές τις συσκευές χρησιμοποιείται διαφορετική τεχνολογία από εκείνη που έχουν τα smartphones. Τα E-Reader δεν ενοχλούν.»
Σερφάρισμα και chat διαταράσσουν τον ύπνο
91% των ανθρώπων μεταξύ 18 και 24 ετών χρησιμοποιεί τον υπολογιστή έως και δύο ώρες πριν από τον ύπνο
91% των ανθρώπων μεταξύ 18 και 24 ετών χρησιμοποιεί τον υπολογιστή έως και δύο ώρες πριν από τον ύπνο
Σύμφωνα με βρετανική δημοσκόπηση, 91% των ανθρώπων μεταξύ 18 και 24 ετών χρησιμοποιεί τον υπολογιστή έως και δύο ώρες πριν από τον ύπνο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας διαπίστωσαν μάλιστα ότι οι σύγχρονες οθόνες τεχνολογίας LED επιβραδύνουν τη διαδικασία αποκοίμισης και ξυπνήματος. Οι συσκευές αυτές εκπέμπουν μπλε φως σε μήκος κύματος 464 νανομέτρων, το οποίο κρατάει το σώμα σε εγρήγορση.
Το φως αυτό οδηγείται μέσω των ματιών στον εγκέφαλο δυσχεραίνοντας την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, υπογραμμίζει ο Χανς-Γκύντερ Βις και επισημαίνει: «Δεν είναι καθόλου περίεργο να μην μπορεί να κοιμηθεί κανείς με φωτισμό blue light.» Ο ύπνος δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο με το σερφάρισμα και τις συνομιλίες (chat) στο ίντερνετ. Το μεσολιμβικό σύστημα του εγκεφάλου διεγείρεται κάθε φορά που φτάνει μια απάντηση, λέει ο γερμανός ερευνητής με αποτέλεσμα, όπως σχολιάζει, οι μοναχικοί άνθρωποι να μένουν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή αντί να χαλαρώνουν και να κοιμούνται.
Άρης Καλτιριμτζής (epd)   dw de

No comments:

Post a Comment