Sunday, August 24, 2014

«Η μισαλλοδοξία και το μίσος πρέπει να ξεριζωθούν»

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕ

«Η μισαλλοδοξία και το μίσος πρέπει να ξεριζωθούν»

«Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να ηττηθεί. Η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος που πρεσβεύει πρέπει να ξεριζωθούν», τόνισαν ομόφωνα σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, για να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές, «θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια κυβερνήσεων και θεσμών, κυρίως από την περιοχή που πλήττεται περισσότερο».

Οπαδοί των τζιχαντιστών πανηγυρίζουν μετά τη νίκη του ISIS, που κατάφερε χθες να θέσει υπό τον έλεγχό του μια αεροπορική βάση με μεγάλη στρατηγική αξία στα βορειοανατολικά της Συρίας
Οπαδοί των τζιχαντιστών πανηγυρίζουν μετά τη νίκη του ISIS, που κατάφερε χθες να θέσει υπό τον έλεγχό του μια αεροπορική βάση με μεγάλη στρατηγική αξία στα βορειοανατολικά της Συρίας
Οι περιοχές που «πλήττονται περισσότερο» από την επέλαση των εξτρεμιστών είναι επί του παρόντος δύο: το Ιράκ και η Συρία. Είναι πια δε σαφές και κοινά αποδεκτό πως το ISIS πρέπει να ηττηθεί όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στο έδαφος της Συρίας, όπου άλλωστε αυτό έχει ισχυρά προπύργια (Ράκα, Μαρέα, Ντεΐρ Εζόρ).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε στοχευμένα αεροπορικά χτυπήματα εναντίον ηγετών του ISIS στο έδαφος της Συρίας, πράγμα που μέχρι πρότινος αρνούνταν να κάνουν, καθώς δεν ήθελαν να φανεί πως στηρίζουν το καθεστώς Ασαντ (που επίσης πολεμάει τους τζιχαντιστές).
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα των «Wall Street Journal» και «New York Times», τα αμερικανικά χτυπήματα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν «αρκετά σύντομα».
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (Free Syrian Army) από τη μεριά του κάλεσε ανοιχτά τις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών στην ανατολική και βόρεια Συρία.
Ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ είχε με δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίσει εμμέσως πλην σαφώς αναγκαία μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ενώ την ίδια άποψη εξέφρασαν και πολλοί βουλευτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη βρετανική κυβέρνηση ωστόσο να αποκλείει προς το παρόν ένα ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας με τον Ασαντ.
Στον απόηχο πάντως των αποκαλύψεων για τους εκατοντάδες Βρετανούς τζιχαντιστές που πολεμούν στη Μέση Ανατολή, το Λονδίνο από την πλευρά του ασκεί πλέον πιέσεις προς την Τουρκία. Συγκεκριμένα, ζητάει από την Αγκυρα να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της και να «μπλοκάρει» την είσοδο στη Συρία όλων εκείνων που μπορούσαν θα θεωρηθούν ύποπτοι για τρομοκρατία.
Από τους εκατοντάδες άλλωστε Βρετανούς και λοιπούς Ευρωπαίους που μάχονται πλέον στις τάξεις του ISIS, οι περισσότεροι (εάν όχι όλοι) έχουν φτάσει στη Συρία μέσω Τουρκίας.
Κατέλαβαν βάση
Το μέτωπο της Ανατολικής Συρίας έμελλε ωστόσο τις περασμένες ημέρες να γίνει πεδίο κι άλλων αρνητικών εξελίξεων. Οι τζιχαντιστές του ISIS κατάφεραν έπειτα από μάχες αρκετών ημερών να καταλάβουν χθες μια αεροπορική βάση με μεγάλη στρατηγική αξία στα βορειοανατολικά της χώρας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν καταλάβει συνολικά τρεις στρατιωτικές βάσεις στη Συρία και συνεχίζουν την προέλασή τους, ενώ ήδη ελέγχουν περίπου το 1/3 των εδαφών στα βόρεια και ανατολικά. Λέγεται μάλιστα πως η χθεσινή κατάληψη της αεροπορικής βάση συνοδεύτηκε από έξαλλους πανηγυρισμούς στην πόλη Ράκα όπου βρίσκεται το «αρχηγείο» του ISIS.
Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει έκρυθμη και εντός του Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές έχουν περικυκλώσει και απειλούν με γενοκτονία μια πόλη περίπου 18.000 σιιτών βόρεια της Βαγδάτης.
Πίσω στην ίδια τη Βαγδάτη πάντως (η οποία κλονίζεται παράλληλα και από μπαράζ πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων), ο νέος Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι είχε χθες συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Οι δύο άνδρες απηύθυναν από κοινού έκκληση για «παγκόσμια δράση ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους».   ethnos

No comments:

Post a Comment