Sunday, August 31, 2014

Μεγάλη νίκη κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ

Έσπασε η πολιορκία της Αμερλί

Μεγάλη νίκη κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ

Μεγάλη νίκη κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ
ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου  

15.000 μέλη της σιιτικής μειονότητας των Τουρκομάνων παρέμεναν αποκλεισμένα στην πολιορκημένη πόλη επί δύο μήνες - Όπλα στους Κούρδους του Ιράκ στέλνει το Βερολίνο

Μια μεγάλη νίκη στη μάχη κατά των τζιχαντιστών σημείωσαν το Σαββατοκύριακο ο ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, με τη στήριξη χιλιάδων σιιτών πολιτοφυλάκων, ανακαταλαμβάνοντας την πόλη Αμερλί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο δήμαρχος του Αμερλί και αξιωματικοί του στρατού είπαν ότι στρατεύματα, με τη στήριξη των πολιτοφυλάκων, νίκησαν τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης, ωστόσο, οι μάχες συνεχίζονται στα βόρειο της Αμερλί.



Η προέλαση των ιρακινών δυνάμεων έγινε μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύκτας του Σαββάτου ο αμερικανικός στρατός εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην πόλη και τη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους κατοίκους του Αμερλί.





Φορτία με βοήθεια έριξαν βρετανικά, γαλλικά και αυστραλιανά αεροσκάφη.

«Μπορώ να δω τα άρματα μάχης του ιρακινού στρατού να περιπολούν τους δρόμους του Αμερλί τώρα. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που ξεφορτωθήκαμε τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους που απειλούσαν να μας σφαγιάσουν», δήλωσε ο Άμιρ Ίσμαελ, ένας κάτοικος του Αμερλί, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters.





Οι ένοπλοι κάτοικοι της πόλης είχαν καταφέρει να αποκρούσουν τις επιθέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που είχαν περικυκλώσει την πόλη και θεωρούσαν τους σιίτες Τουρκομάνους που ζουν εκεί κατά πλειονότητα, αποστάτες.

Όπως έγινε γνωστό, περισσότεροι, από 15.000 άνθρωποι είχαν παγιδευτεί μέσα στην πόλη και ήταν αντιμέτωποι με την έλλειψη νερού, τροφίμων και φαρμάκων.





Όπλα στους Κούρδους του Ιράκ από τη Γερμανία

Εν τω μεταξύ, αντιαρματικούς πυραύλους και πολυβόλα στους Κούρδους οι οποίοι μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ πρόκειται να στείλει η Γερμανία.

Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η γερμανική κυβέρνηση, η αποστολή θα γίνει σε τρεις φάσεις, με έναρξη από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ τόνισε πως το Βερολίνο πρέπει να βοηθήσει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. protothema.gr

Saturday, August 30, 2014

δίαυλοι του ποταμιού με κουμουνδούρου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Επαφές και με τον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να έχει το «Ποτάμι» στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχουν στελέχη του και με την κυβέρνηση για να αποκτήσει το κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη πλήρη και επίσημη ενημέρωση από τους δύο πόλους εξουσίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν οι επαφές με την Κουμουνδούρου θα επιδιωχθούν σε ανώτατο επίπεδο ή μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων, όπως γίνονται και οι περισσότερες συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων. Κατά πληροφορίες, ωστόσο, η επιλογή του κ. Θεοδωράκη να ανοίξει για πρώτη φορά ένα δίαυλο επικοινωνίας και με τον κ. Τσίπρα είναι δεδομένη και εντάσσεται στη γενικότερη πεποίθησή του ότι τα κόμματα πρέπει να συνομιλούν μεταξύ τους, καθώς μόνον μέσω συνεννόησης μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος για τα μείζονα προβλήματα της χώρας.

Πάντως, η προοπτική μιας επίσημης πλέον επαφής «Ποταμιού» - ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο συμβολισμός που θα εκπέμψει είναι βέβαιον ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις εντός του «Ποταμιού». Και τούτο διότι αρκετά στελέχη που έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικούς ρόλους πριν και μετά το συνέδριο του κόμματος έχουν ήδη εισηγηθεί στον κ. Θεοδωράκη να αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο κάθε πιθανότητα σύμπλευσης του «Ποταμιού» με τον κ. Τσίπρα, ακόμη και πριν από τις εκλογές. Στο ενδεχόμενο, δε, οι διαφοροποιήσεις αυτές να εκδηλωθούν δημοσίως θα έλεγε κανείς ότι το «Ποτάμι» κινδυνεύει να νοσήσει από την ασθένεια από την οποία πάσχει τους τελευταίους μήνες η ΔΗΜΑΡ.

Ολα τούτα, ωστόσο, δεν μοιάζουν να απασχολούν τον κ. Θεοδωράκη, που φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του για μια αμφίπλευρη πλέον στρατηγική επαφών. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες υπέβαλε την παραίτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου Κ. Αργυρός, που δήλωσε ότι επιστρέφει στη δημοσιογραφία. Δεν ανακοινώθηκε ακόμη ποιος θα τον διαδεχθεί, αλλά εσχάτως στα γραφεία του «Ποταμιού» βρίσκεται πολύ συχνά και μάλλον όχι τυχαία η επίσης δημοσιογράφος Μαρία Καρχιλάκη.
Έντυπη

Friday, August 29, 2014

Πολιτική λυση καταρχήν για την Ουκρανία

Πολιτική λυση καταρχήν για την Ουκρανία

Το θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας απασχόλησε την συνέντευξη Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης. Για «ρωσική επέμβαση» στην Ουκρανία έκανε λόγο για πρώτη φορά ο Στ. Ζάιμπερτ.
Μιλώντας σήμερα στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε για πρώτη φορά λόγο ξεκάθαρα για μία «ρωσική επέμβαση» στην Ουκρανία.
Όπως είπε οι ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για ρώσους στρατιώτες και ρωσικό οπλισμό στην ανατολική Ουκρανία επιτρέπουν πλέον να γίνεται λόγος για ρωσική επέμβαση. Μάλιστα οι ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες έχουν πια επεκταθεί και σε περιοχές, στις οποίες μέχρι πρότινος επικρατούσε σχετικά ηρεμία.
«Διπλή» η γερμανική στρατηγική
Ο Στ. Ζάιμπερτ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής γερμανικών όπλων στην Ουκρανία
Ο Στ. Ζάιμπερτ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής γερμανικών όπλων στην Ουκρανία
Ερωτηθείς για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης ο κ. Ζάιμπερτ διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να ακολουθεί μια διπλή στρατηγική: Από τη μια πλευρά επιδιώκει την πολιτική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά όμως θα υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση που αυτή δεν αξιοποιήσει την επιρροή που ασκεί στους αυτονομιστές ώστε αυτοί να συμβάλουν στην επίτευξη ειρηνικής λύσης, καθώς και αν η Μόσχα δεν τερματίσει τη ροή στρατιωτών και όπλων στα σύνορά της με την Ουκρανία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο αποστολής γερμανικού οπλισμού στην Ουκρανία.
Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία αλλά και νέα μέτρα κατά της Ρωσίας θα εξεταστούν, σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, τόσο σήμερα στη σύσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ στο Μιλάνο όσο και το Σαββατοκύριακο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο   dw de

«Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική»

«Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική»

Η ΕΕ χρειάζεται σαφείς και κοινούς στόχους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής καθώς και μια ισχυρή προσωπικότητα στο αξίωμα του εντεταλμένου για την εξωτερική πολιτική, υποστηρίζει ο Έλμαρ Μπροκ.
Symbolbild EU Ukraine
Η κρίση στην Ουκρανία ήλθε να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά με δραματικό τρόπο τις αδυναμίες της ΕΕ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Ιρακινό, συριακό, ανάφλεξη στη Γάζα, αλλά κυρίως η κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία υπενθυμίζουν τα μεγάλα κενά της Ευρώπης, που αδυνατεί να μιλήσει με μια φωνή.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle o πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ: «Η ΕΕ δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη όσο θα έπρεπε. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) υπάρχει εδώ και πέντε χρόνια και έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο. Διαπιστώνουμε όμως ότι όλα αυτά δεν επαρκούν. Δεν έχουμε επαρκείς αναλύσεις. Δεν έχουμε μια ενιαία στρατηγική. Πώς θα μπορούσαμε να επιλύσουμε το ουκρανικό πρόβλημα, όταν δεν έχουμε κοινή στρατηγική έναντι της Ρωσίας; Επίσης δεν γνωρίζουμε πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι δικτατορίες και τα ισλαμιστικά κινήματα στον αραβικό κόσμο», επισημαίνει ο Έλμαρ Μπροκ.
Η υπεραξία της Ευρώπης έγκειται στην κοινή δράση
O Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
O Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός εκφράζει την ελπίδα ότι η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Μιλάνο της Ιταλίας (29-30/08), στην οποία συμμετέχει και ό ίδιος, θα καταφέρει να δώσει κάποιες απαντήσεις και σε θεμελιώδη ζητήματα, προκειμένου –όπως υπογραμμίζει- να αναπτυχθεί μια στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της περιοχής.
Προς το παρόν πάντως, η εντεταλμένη της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Άστον, εμφανίζεται μάλλον περιστασιακά, προτιμώντας μια διακριτική παρουσία στις εστίες κρίσης. Τον τόνο δίνουν, μάλλον, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών, κυρίως ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ή ο γάλλος ομόλογός του, ενίοτε ο πολωνός και ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών.
«Πράγματι, έτσι είναι», επισημαίνει ο Έλμαρ Μπροκ. «Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώθηκαν και θετικές εξελίξεις. Το ποτήρι είναι μισογεμάτο και οπωσδήποτε δεν είναι ακόμη γεμάτο. Πιστεύω ότι οι δραματικές αυτές εξελίξεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι, καταδεικνύουν ότι θα πρέπει να αναπτύξουμε περισσότερο τις δομές μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι εθνικές αποφάσεις, που δεν συνιστούν προϊόν συνεννόησης, έχουν τη σημασία σταγόνας στον ωκεανό. Η υπεραξία της Ευρώπης έγκειται στην κοινή δράση, η οποία είναι η κοινή δύναμη πίσω από την οικονομική ισχύ», εκτιμά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.
Δυσφορία για την Μογκερίνι
«H Φεντερίκα Μογκερίνι έχει τη στήριξη της κυβέρνησής της»
«H Φεντερίκα Μογκερίνι έχει τη στήριξη της κυβέρνησής της»
Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι για τη διαδοχή της Κάθριν Άστον, ο Έλμαρ Μπροκ επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Οι Σοσιαλιστές συμφώνησαν στο πρόσωπο της κας Μογκερίνι. Αντιμετωπίζουμε με κάποια δυσαρέσκεια αυτό το γεγονός εξαιτίας του ότι η κα Μογκερίνι δεν έχει σχετική εμπειρία. Εάν όμως αυτό δεν αλλάξει εξαιτίας της πολιτικής των Σοσιαλιστών, θα εκφράσουμε συγκεκριμένους όρους», τονίζει ο κ. Μπροκ, προσθέτοντας πάντως ότι σε αντίθεση με την Κάθριν Άστον, η Φεντερίκα Μογκερίνι έχει τη στήριξη της κυβέρνησής της.
Bernd Riegert / Σταμάτης Ασημένιος  dw de

Η απόψυξη των κατεψυγμένων συνθημάτων

Η απόψυξη των κατεψυγμένων συνθημάτων
29/08/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν γνωρίζω πόσοι Έλληνες πιστεύουν πλέον στο πάτημα του μαγικού κουμπιού.
Υποθέτω ούτε ένας – απλώς υπάρχουν πάντα και εκείνοι που προτιμούν να αντιδρούν, παρά να δρουν (υποστηρίζοντας ότι «τιμωρούν», ενώ στην πράξη τιμωρούν μόνο τον εαυτό τους).
Αυτό που είναι βέβαιο ωστόσο, είναι πως τελευταίως κάποιοι στέκουν πίσω από μια φανταστική κονσόλα και υπόσχονται να πατήσουν πολλά μαγικά κουμπιά συγχρόνως.
Με πρώτον τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, δηλώνει και ξαναδηλώνει πως τα μαγικά κουμπιά θα τα πατήσει μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του.
Ιδού τι κουμπιά δηλώνει ότι θα πατήσει (όπως προκύπτει από την τελευταία συνέντευξή του στη Real News):
1.Κατάργηση μνημονίων από τη νέα Βουλή. (Αυτό γίνεται εύκολα, αλλά μοιάζει με μπουτόν πυρηνικής βόμβας).
2.Δημοκρατία παντού από την πρώτη μέρα. (Συγγνώμη, αλλά αυτό τι σημαίνει στην πράξη;)
3.Άμεσα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης για να ανακουφιστούν εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν πεταχτεί στον Καιάδα των μνημονίων. (Τα οποία ποια θα είναι και, κυρίως, με τι χρήματα;)
4.Κατάργηση της αθλιότητας του ΕΝΦΙΑ που γονατίζει τα μεσαία νοικοκυριά και δημεύει τη μικρή περιουσία. (Αλλά αποφεύγει να πει με τι θα αντικαταστήσει τον συγκεκριμένο φόρο).
5.Αποκατάσταση του βασικού μισθού και της κατώτερης σύνταξης στα επίπεδα πριν τον ακρωτηριασμό τους. (Ασαφές ως προς τον βασικό μισθό, αν και αναφέρεται στον ιδιωτικό τομέα – οπότε θα πληρώσουν άλλοι, αν… έχουν – και απατηλό ως προς την κατώτερη σύνταξη, διότι αυτοί που έχουν πληγεί είναι όσοι ελάμβαναν μια μεσαία σύνταξη).
6. Άμεση και δραστική κατάργηση του εργασιακού καθεστώτος ζούγκλας. (Αδύνατον να φανταστούμε τι θα κάνει επί του προκειμένου).
7.Πρώτα βήματα για μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, της ασφάλισης, της παιδείας και του κοινωνικού κράτους. (Υπάρχουν και μαγικά κουμπιά… στράτες)!
8.Έναρξη της προσπάθειας για τη μετάβαση στο αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών. (Συγγνώμη, αλλά τι σημαίνει «αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών»; Τι άλλο εκτός από την παραλλαγή παλαιοτέρου συνθήματος σε «ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία;)

9.Και φυσικά σταθερή στάση, από τις πρώτες ώρες της νέας κυβέρνησης, απέναντι στην τρόικα, στους δανειστές και στις απαιτήσεις τους. (Μα αφού θα έχει καταργήσει τα μνημόνια και θα έχουν φύγει οι δανειστές, σε τι θα του χρησιμεύσει η «σταθερή στάση»;)
Τέλος, αδυνατούμε να αντιληφθούμε τι είναι όλα αυτά τα περί «κατεψυγμένων Τσιριμώκων» και «κατεψυγμένων Προέδρων Δημοκρατίας».
Διότι μέχρι στιγμής, αυτό που βλέπουμε είναι η… απόψυξη παλαιών λαϊκιστικών και κατεψυγμένων συνθημάτων περί εκατό ημερών και λαού στην εξουσία…elzoni.gr

«Η Ρωσία υποδαυλίζει τη βία στην Ουκρανία»

«Η Ρωσία υποδαυλίζει τη βία στην Ουκρανία»

Βαριές κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας όσον αφορά τη στάση της στο ουκρανικό διατυπώνει η Ουάσιγκτον, αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Δεν αποκλείεται η επιβολή νέων κυρώσεων.
«Η Ρωσία παραβίασε σκοπίμως και επανειλημμένως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον. Δεδομένου όμως ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όπως είπε, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναλάβουν στρατιωτική δράση. Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απειλούν τη Μόσχα με την επιβολή νέων κυρώσεων.
«Δεν θα αναλάβουμε στρατιωτική δράση»
Ομπάμα και Μέρκελ συμφώνησαν ότι «η Ρωσία υποδαυλίζει τη βία
Ομπάμα και Μέρκελ συμφώνησαν ότι «η Ρωσία υποδαυλίζει τη βία
«Όλος ο κόσμος» μπορεί να παρακολουθήσει την παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στις οθόνες του», είπε ο Μπ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «ρωσική διείσδυση στην Ουκρανία θα επιφέρει πρόσθετα κόστη και συνέπειες στη Μόσχα». Το ζήτημα, όπως είπε, απασχόλησε και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο, με την οποία συμφώνησαν ότι «η Ρωσία υποδαυλίζει τη βία: οι αυτονομιστές εκπαιδεύονται από τη Ρωσία. Οπλίζονται από τη Ρωσία. Χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία».
Ο αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στην Ουκρανία. «Δεν θα αναλάβουμε στρατιωτική δράση για να επιλύσουμε το ουκρανικό πρόβλημα». Οι ΗΠΑ όμως είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση, όπως διευκρίνισε, σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. Η Ουάσιγκτον, όπως είπε, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της βορειοατλαντικής συμμαχίας και «θα υπερασπιστεί με σοβαρότητα» κάθε μέλος του ΝΑΤΟ. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε εν τω μεταξύ την αποστολή τεθωρακισμένων και περίπου 600 στρατιωτών στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής τον Οκτώβριο, προκειμένου να λάβουν μέρος σε στρατιωτική άσκηση.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε παράλληλα ότι σύντομα θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο του ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για αυτή την κρίση»
Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση
Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση
Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, οι τελευταίες εξελίξεις «υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας». Μέρκελ και Ομπάμα συμφώνησαν ότι «η συμπεριφορά αυτή (σσ. της Ρωσίας) δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες». Προηγουμένως η Άγκελα Μέρκελ είχε προαναγγείλει ότι κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η ΕΕ έχει πει επανειλημμένως ότι «σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων», δήλωσε χθες Πέμπτη η γερμανίδα καγκελάριος στο Βερολίνο.
Και η Γερμανία πάντως αποκλείει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης της Δύσης. Σε δηλώσεις της προς την εκπομπή «maybrit illner» της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για αυτή την κρίση».
Κώστας Συμεωνίδης (afpd, dpa)   dw de

Russia advances into Ukraine, West wonders what to do now

Russia advances into Ukraine, West wonders what to do now

Instead of pulling back from the conflict in eastern Ukraine, Russia appears to be escalating its involvement. More sanctions seem unlikely to bend Russian President Vladimir Putin.

Christian Science Monitor 
The toughened economic sanctions the United States and the European Union imposed on Russia a month ago over its actions in Ukraine appear to have had little of the desired impact.
Instead of pulling back from the conflict in eastern Ukraine, Russia appears to be escalating its involvement. On Thursday, Western officials asserted that more than 1,000 Russian soldiers have crossed the border into southeastern Ukraine to bolster beleaguered pro-Russia separatists.
That action quickly raised questions concerning what more and what kind of action the West is likely to take in response. And the quick answer appears to be: not much.
“There’ll be lots more tough talk, but the question remains what that does for Ukraine in the short term,” says Olga Oliker, a Russia expert at the RAND Corp. in Washington.
At the White House, President Obama declared Russia “responsible for the violence in eastern Ukraine,” but he stopped short of seconding Ukrainian President Petro Pereschenko’s assertion that Russia’s action constitutes an “invasion” of his country.
Instead, Mr. Obama described Russia’s latest moves as a “continuation of what been happening for months now.” He called Thursday’s move “a little more overt, but … not really a shift.”
Obama suggested tougher sanctions from the US and European Union on Russia will be in the pipeline, but he reaffirmed that direct military intervention by the West is off the table.
Even the idea of providing Ukraine with more sophisticated weaponry to defend its borders elicits mixed reactions from Western powers, since it would put the West and Western Europe in particular on a slippery path to conflict with Russia.
Earlier this month the Obama administration informed Congress of its intention to equip, train, and provide small arms to the Ukraine National Guard. Even that step resulted in Russian accusations of US “complicity in genocide.” Canada has committed to providing helmets and vests to the Ukraine military.
But more arms may not be what Ukraine needs, anyway. “Ukraine’s problem is not a lack of guns, it’s a lack of military capabilities,” Mr. Oliker says, adding that such abilities are not something that can be provided in a quick-fix military assistance package. 
That leaves more sanctions – even that seems unlikely to bend Russian President Vladimir Putin.
“What we’re going to see is more sanctions, and more reassurances to the neighbors and NATO allies that are concerned about Russian behavior,” Oliker says. “But the reality is that if Russia wants to keep making a mess in Ukraine, and wants to make that mess worse, it’s going to keep doing it.”
American and European officials joined Ukraine’s leaders Thursday in asserting that more than 1,000 Russian troops had crossed the border, including in an area along the southern Ukraine-Russian border away from the heaviest concentration of fighting in eastern Ukraine. Going further, some rebel leaders claimed that between 3,000 and 4,000 Russian soldiers were now fighting on their side.
Russia’s objective in opening a southern front may be to draw Ukrainian forces and focus away from besieged eastern cities, including Donetsk and Luhansk, where Ukrainian forces have steadily gained ground and momentum against the separatists, some military analysts say. More broadly, the aim may be to keep Ukraine destabilized and unable to move forward and implement the cooperation agreement it recently signed with the European Union.
United Nations Secretary General Ban Ki-moon said he was “alarmed” at reports of Russia’s incursion into southern Ukraine, which he said if proven would constitute a “dangerous escalation of the crisis in Ukraine.”
The UN Security Council met Thursday afternoon on the Ukraine crisis at the request of Lithuania – one of the Baltic countries worried about Russia’s growing regional assertiveness.
In her comments to the council, US Ambassador to the UN Samantha Power said that given the threat that Russia’s actions pose not just to Ukraine but to “international order,” simply speaking and not taking “action” against Russia would be “intolerable.”
But she did not suggest what action should be taken.
Ambassador Power said Russia’s increasingly blatant actions meant that “the mask is coming off” its “deliberate effort to support, and now fight alongside, illegal separatists in another sovereign country.”
In response to Power, Russia’s ambassador to the UN, Vitaly Churkin, advised the US to “restrain your geopolitical ambitions. Countries around the world would breathe a sigh of relief.”
In addition, he blamed the conflict in Ukraine on the government in Kiev, accusing it of “conducting a war against its own people.”
Exactly what Russia is up to remains unclear, but openly sending soldiers and sophisticated equipment into Ukraine would indeed represent a new level of escalation in the conflict, analysts say.
“If Russia did send in these forces, it’s overkill,” says RAND’s Oliker. “If the only thing [the Russians] wanted to do was destabilize Ukraine, they could do it at a much lower cost.”   yahoonews

Thursday, August 28, 2014

ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 250 Σύρους στρατιώτες σαν πρόβατα

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν την Τετάρτη 250 Σύρους στρατιώτες τους οποίους είχαν αιχμαλωτίσει όταν κατέλαβαν μια βάση της πολεμικής αεροπορίας στην επαρχία Ράκα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο YouTube.

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 250 Σύρους στρατιώτες σαν πρόβατα
Ένας μαχητής του ΙΚ επιβεβαίωσε ότι το βίντεο είναι αυθεντικό.
Στο βίντεο διακρίνονται δεκάδες άνδρες, ξαπλωμένοι μπρούμυτα, που φορούν μόνο το εσώρουχό τους. Τα σώματά τους είναι απλωμένα σε μια γραμμή μήκους πολλών δεκάδων μέτρων. Σε μικρή απόσταση υπάρχει και ένας σωρός από πτώματα.
"Οι 250 Σαμπίχα που αιχμαλωτίστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στην Τάμπκα εκτελέστηκαν" γράφει ο υπότιτλος που συνοδεύει το βίντεο. "Σαμπίχα" αποκαλούν οι ισλαμιστές μαχητές και τους στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέσω του διαδικτύου, ένας μαχητής του ΙΚ στη Ράκα είπε: "Ναι, τους εκτελέσαμε όλους".
Λίγο νωρίτερα, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν είχε ανακοινώσει ότι εκτελέστηκαν "περισσότεροι από 160 στρατιώτες σε τρεις διαφορετικές περιοχές της επαρχίας Ράκα", στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ορισμένοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν κατά την επιχείρηση κατάληψης της Βάσης 17 στα τέλη Ιουλίου, άλλοι κατά την επιχείρηση κατάληψης του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τάμπκα την Κυριακή και ορισμένοι ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από το αεροδρόμιο και να κατευθυνθούν στην κοινότητα Εσράγια, στην επαρχία Χάμα, που ελέγχεται από το συριακό καθεστώς.

Στη Ζάκυνθο ο εμίρης του Κατάρ Στο λιμάνι της Ζακύνθου έφθασε το βράδυ της Πέμπτης η θαλαμηγός του εμίρη του Κατάρ, Σεΐχ Χαμάντ μπεν Χαλίφα αλ Θάνι. Η θαλαμηγός με το όνομα "Katara" μεταφέρει τον εμίρη και την οικογένειά του και θα βρίσκεται τα επόμενα 24ωρα στο νησί. Φωτό: imerazante.gr Φωτό: imerazante.gr Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το imerazante.gr, o γιoς του 62χρονου Αλ Θανί μαζί με τη σύζυγό του βγήκαν σχεδόν αμέσως από το υπερπολυτελές γιοτ. Έκαναν βόλτα στο λιμάνι, πλησίασαν μια από τις παραδοσιακές άμαξες όπου φωτογραφήθηκαν με το άλογο και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο προς άγνωστο προορισμό. Η πολυτελής θαλαμηγός του Εμίρη του Κατάρ έχει μήκος 124 μέτρα και πλάτος 19 μέτρα, διαθέτει επτά καταστρώματα, δύο ελικοδρόμια, πισίνα, τζακούζι, αλλά και υποβρύχιο που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 100 μέτρων. Εκτιμάται ότι κόστισε πάνω από 300 εκατ. δολάρια και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον πολυτελών σκαφών στον κόσμο. Πριν έλθει στη Ζάκυνθο η θαλαμηγός πέρασε από την Λευκάδα, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου ο εμίρης θα αναχωρήσει από τη Ζάκυνθο αεροπορικώς με ειδική πτήση για το Κατάρ το απόγευμα του Σαββάτου. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, imerazante.gr

Στη Ζάκυνθο ο εμίρης του Κατάρ

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έφθασε το βράδυ της Πέμπτης η θαλαμηγός του εμίρη του Κατάρ, Σεΐχ Χαμάντ μπεν Χαλίφα αλ Θάνι. Η θαλαμηγός με το όνομα "Katara" μεταφέρει τον εμίρη και την οικογένειά του και θα βρίσκεται τα επόμενα 24ωρα στο νησί.

Φωτό: imerazante.gr
Φωτό: imerazante.gr
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το imerazante.gr, o γιoς του 62χρονου Αλ Θανί μαζί με τη σύζυγό του βγήκαν σχεδόν αμέσως από το υπερπολυτελές γιοτ. Έκαναν βόλτα στο λιμάνι, πλησίασαν μια από τις παραδοσιακές άμαξες όπου φωτογραφήθηκαν με το άλογο και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο προς άγνωστο προορισμό.
Η πολυτελής θαλαμηγός του Εμίρη του Κατάρ έχει μήκος 124 μέτρα και πλάτος 19 μέτρα, διαθέτει επτά καταστρώματα, δύο ελικοδρόμια, πισίνα, τζακούζι, αλλά και υποβρύχιο που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 100 μέτρων.
Εκτιμάται ότι κόστισε πάνω από 300 εκατ. δολάρια και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον πολυτελών σκαφών στον κόσμο.
Πριν έλθει στη Ζάκυνθο η θαλαμηγός πέρασε από την Λευκάδα, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου ο εμίρης θα αναχωρήσει από τη Ζάκυνθο αεροπορικώς με ειδική πτήση για το Κατάρ το απόγευμα του Σαββάτου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, imerazante.gr

Οικονομική ενίσχυση 3,7 εκατ. ευρώ για την Κεφαλονιά

Οικονομική ενίσχυση 3,7 εκατ. ευρώ για την Κεφαλονιά

Οικονομική ενίσχυση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά στις αρχές του 2014 ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από αίτημα που υπεβλήθη στον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάνες Χαν.

Οικονομική ενίσχυση 3,7 εκατ. ευρώ για την Κεφαλονιά
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, οι Κοινοτικοί πόροι θα κατευθυνθούν στην αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια και υποδομές που προκάλεσαν ο σεισμός και οι μετασεισμοί.ethnos

Russia Sees Chance to Lift Iran Sanctions Through International Talks

Russia Sees Chance to Lift Iran Sanctions Through International Talks

Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif waits for the start of closed-door nuclear talks with European foreign policy chief Catherine Ashton in Vienna, Austria, June 17, 2014.
Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif waits for the start of closed-door nuclear talks with European foreign policy chief Catherine Ashton in Vienna, Austria, June 17, 2014.
Reuters
Russia said on Thursday the possibility of lifting sanctions on Iran had emerged thanks to international talks on Tehran's nuclear program and urged all countries involved to show political will to reach a deal.
Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif will meet his Russian counterpart Sergei Lavrov in Moscow on Friday to discuss the negotiations with six world powers on a decade-old stand-off over Tehran's nuclear ambitions.
The talks between Iran and the United States, France, Russia, Britain, China and Germany failed to yield a deal by a July deadline and were extended by four months in view of remaining wide differences in negotiating positions.
They are expected to resume in September, with the aim of reaching a settlement by Nov. 24 that would scale back Iran's nuclear program in exchange for a lifting of sanctions that are severely hurting its oil-dependent economy.
Russia's Foreign Ministry said it still hoped a deal was possible no later than November.
“Despite the difficult course of the negotiating process, a possibility is emerging to satisfy in full all integral rights of Iran as a member state of the Nuclear Nonproliferation Treaty, including the right to enrich uranium and lifting the sanctions regime,” it said.
“We presume all parties in the talks will show political will to reach a final, mutually acceptable agreement that would allow to fully restore the international community's trust in the exclusively peaceful character of Iran's nuclear program.”
In Paris, French President Francois Hollande told French diplomats: “Iran must have the courage to take measures that show in a verifiable and uncontested way that it renounces it's military nuclear capacity.”
Iran denies Western accusations that it has been seeking the capability to assemble nuclear weapons.
A senior Western diplomat said there had been no narrowing of opinions on the issue of Iran's capacity to enrich uranium, an activity that can have both civilian and military uses.
“The core of the problem remains the number of centrifuges,” the diplomat said this week, referring to the machines uses to refine uranium. The six powers were ready to accept Iran having about 3,000-5,000 centrifuges but Tehran wants “a figure that allows them to have an industrial capacity”, the diplomat said.
Iran now has about 19,400 installed centrifuges at its enrichment plants, of which it is operating roughly half.
Earlier this month, Russia and Iran announced a large oil-for-food deal but gave no details of the accord, highlighting problems the two face in overcoming Western sanctions -- Moscow hit by recent economic curbs over Ukraine and Teheran struggling for years under the weight of tight restrictions.
The Friday talks are also expected to touch on Syria, where Moscow and Tehran have both thrown their weight behind President Bashar al-Assad, and the situation in Afghanistan.   VOA