Friday, April 25, 2014

Συνομιλίες με τους ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, είχε η Γιούλια Τιμοσένκο

Συνομιλίες με τους ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, είχε η Γιούλια Τιμοσένκο

σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης μεταξύ των αυτονομιστών και της κυβέρνησης
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
VOA News
Η υποψήφια Πρόεδρος της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους ηγέτες φιλο-ρωσικών αυτονομιστικών ομάδων στην ανατολική Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει  δημιουργηθεί μεταξύ των ομάδων αυτών και της κυβέρνησης στο Κίεβο. Όπως η ίδια είπε, θα χρειαστεί η διενέργεια περαιτέρω διαβουλεύσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας συμπλοκής.

Οι ομάδες των φιλο-ρώσων αυτονομιστών έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια στο Ντονέτσκ από τις 7 Απριλίου. Οι μουσικές από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και τα ρωσικά παραδοσιακά τραγούδια, δίνουν την εντύπωση ότι είναι σε εξέλιξη κάποια γιορτή, στο εσωτερικό ωστόσο, οι ένοπλοι προετοιμάζουν την αντίσταση τους σε περίπτωση που οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθήσουν να τους απομακρύνουν.

Η Γιούλια Τιμοσένκο, που είναι επίμαχο πρόσωπο και διετέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας, έφτασε την Τρίτη στο Ντονέτσκ σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, ενώ θα επιδιώξει να πείσει τους φιλο-ρώσους ένοπλους να εγκαταλείψουν τα κτήρια που έχουν καταλάβει σε αρκετές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Σε δηλώσεις προς την ΦτΑ, η κ. Τιμοσένκο, ανέφερε ότι είναι σε επαφή και με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην προσπάθεια αυτή που κάνει για εκτόνωση της κρίσης και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες.

Ταυτόχρονα, η ίδια τόνισε, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της για να τερματίσει την κρίση που έχει ξεσπάσει στην ανατολική Ουκρανία.

Η κ. Τιμοσένκο είχε προγραμματίσει να κάνει δηλώσεις έξω από τα υπό κατάληψη κυβερνητικά κτήρια, αλλά το πλήθος των μασκοφόρων ενόπλων και οι μικροσυμπλοκές που ξέσπασαν, ανάγκασαν την ασφάλεια της να μεταφέρει την συνέντευξη τύπου σε διπλανό ξενοδοχείο.

Η ανατολική Ουκρανία δεν θεωρείται προπύργιο της πρώην Πρωθυπουργού και παρά το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι την θεωρεί την «πιο συμπαθή» μεταξύ των υπολοίπων προεδρικών υποψηφίων, η ίδια παραμένει μη δημοφιλής στην περιοχή.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται ενόψει των εκλογών, ευελπιστεί να συγκεντρώσει μερικές ψήφους στην ανατολική Ουκρανία και έτσι να παρουσιάσει τον εαυτό της ως τον μοναδικό υποψήφιο που μπορεί να ενώσει τους ουκρανούς και τους ρωσόφωνους κατοίκους στα ανατολικά της χώρας.


Ορισμένοι φιλο-ουκρανοί ακτιβιστές είναι οργισμένοι με την κ. Τιμοσένκο, για το γεγονός ότι είχε συνομιλίες με τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές. Η οργή τους εντάθηκε λίγο αργότερα όταν έγινε γνωστό πως ένα τοπικό μέλος του κόμματος της Γιούλια Τιμοσένκο βρέθηκε νεκρό με σημάδια βασανισμού.

Η κυβέρνηση του Κιέβου υποπτεύεται ότι για την δολοφονία ευθύνονται φιλο-ρώσοι ένοπλοι.

Η δολοφονία του πολιτικού οδήγησε τον υπηρεσιακό Πρόεδρο της χώρας, Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ, να απειλήσει με επανέναρξη των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και την βίαιη απομάκρυνση των αυτονομιστών από τα κτήρια που έχουν καταλάβει.

Η Γιούλια Τιμοσένκο, από την πλευρά της επιμένει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Ο Βλαντιμίρ Μακόβιτς, εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης «Δημοκρατίας του Λαού του Ντονέτσκ» επιμένει και υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος να εγκαταλείψουν τα κτήρια που έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές είναι να παραιτηθεί η κυβέρνηση του Κιέβου.   VOA

No comments:

Post a Comment