Αντιγερμανικό κλίμα στον προεκλογικό αγώνα
Με μια έξαρση λαϊκισμού ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατάφερε να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο. Οι αντιγερμανικές του δηλώσεις ερμηνεύονται από αναλυτές ως απέλπιδα προσπάθεια να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι και πάλι ασυγκράτητος. Συνεχίζει να ανοίγει μέτωπα εντός και εκτός Ιταλίας, με την ελπίδα να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του -Φόρτσα Ιτάλια- στις ευρωεκλογές.
Ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός τα έβαλε εκ νέου με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς, λέγοντας ότι, άθελά του, τού έκανε διαφήμιση το 2003. Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε πει ότι ο Σουλτς θα ήταν ιδανικός να παίξει σε ταινία το ρόλο του διοικητή ναζιστικού στρατοπέδου. «Δεν ήθελα να τον προσβάλω», είπε το περασμένο Σαββατοκύριακο παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο του κόμματός του ενόψει των ευρωεκλογών, «αλλά, για όνομα του Θεού, για τους Γερμανούς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν υπήρξαν ποτέ». Όταν του ζητήθηκε να επανορθώσει γι' αυτή του τη δήλωση, απάντησε ότι παρερμηνεύθηκε εσκεμμένα από την αριστερά.
Αντιδράσεις
Άμεση ήταν η αντίδραση των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών με την γγ. του κόμματος Γιασμίν Φαχίμι να χαρακτηρίζει αποκρουστικές και τελείως απαράδεκτες τις δηλώσεις Μπερλουσκόνι, οι οποίες, σύμφωνα με την ίδια, πλήττουν την εικόνα της Ιταλίας και θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική κουλτούρα και τις αξίες της Ευρώπης.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μάλιστα, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, στο οποίο ανήκει και το Φόρτσα Ιτάλια, κάλεσε τον Μπερλουσκόνι να ζητήσει αμέσως συγγνώμη από τους Γερμανούς.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μάλιστα, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, στο οποίο ανήκει και το Φόρτσα Ιτάλια, κάλεσε τον Μπερλουσκόνι να ζητήσει αμέσως συγγνώμη από τους Γερμανούς.
Το ΕΛΚ έπρεπε να έχει αντιδράσει ήδη προ πολλού, σχολιάζει ο Ρομάν Μαρούν, πολιτικός επιστήμονας και συνεργάτης του Ινστιτούτου Γκαίτε στο Παλέρμο: «Το ΕΛΚ έπρεπε να έχει διαγράψει ήδη προ 10ετίας το Φόρτσα Ιτάλια και τον Μπερλουσκόνι από τις τάξεις του». Αντιθέτως, όμως, όπως επισημαίνει, προτίμησε να αξιοποιήσει τις έδρες των βουλευτών του για να ενισχύσει τη δική του πολιτική ομάδα στις Βρυξέλλες.
«Περισσότερη Ιταλία, λιγότερη Γερμανία»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντρέα Ταρκίνι, ανταποκριτής της La Repubblica στο Βερολίνο, ο οποίος υπενθυμίζει ότι το κόμμα του Μπερλουσκόνι δεν είναι ένα παραδοσιακό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Και πώς να συνυπάρξει στην ίδια πολιτική ομάδα με τους Χριστιανοδημοκράτες της γερμανίδας καγκελαρίου ένα κόμμα το οποίο κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με κεντρικό σύνθημα «Piú Italia, meno Germania» (Περισσότερη Ιταλία, λιγότερη Γερμανία); «Υπάρχουν ενδείξεις», σχολιάζει ο ειδικός, «ότι ο Μπερλουσκόνι θέλει να αξιοποιήσει τον αντιγερμανικό τόνο στις ευρωεκλογές. Δυστυχώς οι Ιταλοί συνήθισαν στην ιδέα –ίσως για να παρηγορηθούν- ότι η Γερμανία ευθύνεται για όλα τα δεινά της Ιταλίας».
Οι αντιγερμανικές «κορώνες» βρίσκουν αυτή τη στιγμή πρόσφορο έδαφος στην Ιταλία, εκτιμά και ο Ρομάν Μαρούν. Διευκρινίζει όμως ότι στην Ιταλία δεν υπάρχει σήμερα ένα γενικευμένο αντιγερμανικό κλίμα. «Δεν πρόκειται για ένα γενικευμένο κλίμα, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Είναι οι λαϊκιστές, οι οποίοι απλά προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά».
Markus Lütticke / Κώστας Συμεωνίδης, Αθανασία Συγγελάκη / Ρώμη
Markus Lütticke / Κώστας Συμεωνίδης, Αθανασία Συγγελάκη / Ρώμη
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
No comments:
Post a Comment