Sunday, April 6, 2014

ΟΙ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Πυροβολεί τα πόδια της κυβέρνησης

ΟΙ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πυροβολεί τα πόδια της κυβέρνησης

Με «γρίφους» και «ακροβασίες» μεταξύ των λέξεων που χρησιμοποιεί στις γραπτές ανακοινώσεις το γραφείο του, εμφανίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την καταψήφιση του άρθρου για τις τράπεζες του πολυνομοσχεδίου αλλά και τις ραγδαίες εξελίξεις της υπόθεσης Μπαλτάκου.

Πυροβολεί τα πόδια της κυβέρνησης
Ο ίδιος διαψεύδει «σενάρια» αλλά δηλώνει ότι ισχύει η δήλωσή του της 2ας Απριλίου όπου θέτει -κατά πολλούς ανοιχτά- ζήτημα παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας μετά την αποκάλυψη της βιντεοσκοπημένης συνομιλίας των Μπαλτάκου - Κασιδιάρη.
Σε εκείνη τη δήλωση κάθε άλλο παρά είχε αποφύγει τη σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, θέτοντας το ερώτημα που προκάλεσε καταιγίδα σχολίων: «Πώς είναι δυνατόν, με αυτά τα δεδομένα, η κυβερνητική συνεργασία να λειτουργεί επ' ωφελεία της χώρας και των Ελλήνων;»
Η αυτόματη αντίδραση στην κυβερνητική πλειοψηφία ήταν ο έντονος προβληματισμός για τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και συνομιλεί με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ δε του «όχι» στη Βουλή και αυτής της δήλωσής του υπήρξε η πολλαπλών αναγνώσεων δημόσια «ατάκα» του νυν αρχηγού του κόμματος Ευ. Βενιζέλου ότι «ο κ. Παπανδρέου έχει άρρηκτους δεσμούς και μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ».
Η επίσημη ερμηνεία της Χαριλάου Τρικούπη ήταν ότι εννοούσε πολιτικές εκκρεμότητες - ωστόσο έμπειρα στελέχη εκτιμούσαν ότι μπορεί η αναφορά του κ. Βενιζέλου να αφορούσε υπαινιγμό για το πόρισμα σχετικά με τα οικονομικά του κόμματος επί Παπανδρέου.
Σε κάθε περίπτωση ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να ρίχνει «βόμβες» μέσω δηλώσεών του, παρεμβαίνοντας στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό με ρυθμούς που δεν είχε κατά το μακρύ διάστημα των διαδοχικών διαλέξεών του ανά τον κόσμο.
Πού το πάει ο Παπανδρέου; Θέλει να ρίξει την κυβέρνηση; Είναι δύο από τα πολλά ερωτήματα που μονοπωλούν τις συσκέψεις στο ΠΑΣΟΚ - και όχι μόνο. Δεν είναι άλλωστε μόνο συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου ή βουλευτές και στελέχη που προβλέπουν ότι έχει ήδη χαράξει προσωπική πορεία και ότι μετά τις ευρωεκλογές προσανατολίζεται σε πρωτοβουλίες και κινήσεις ενδεχομένως και για τη δημιουργία κόμματος.
Στα άκρα με Βενιζέλο
Τα σενάρια δε αποκτούν γοργά πολλές εκδοχές λόγω του ότι η σχέση του κ. Παπανδρέου με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είναι στα άκρα και η σύγκρουση ανοιχτή. Θα επιχειρήσει «χτύπημα» στην κυβερνητική σταθερότητα;
Με τη συνέντευξή του στο Bloomberg τάχθηκε υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση ότι θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις! Και μάλιστα το βράδυ της Παρασκευής εξέδωσε νέα ανακοίνωση δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «την πορεία της χώρας και τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας βλάπτουν όσοι παίζουν εξωθεσμικά παιχνίδια». Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε δε αυτό που είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα στο περιθώριο συνεδρίου στις Βρυξέλλες, ότι «ισχύει η δήλωσή μου», εννοώντας αυτήν με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου.
Είναι γεγονός ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, αποφεύγει τα τελευταία 24ωρα να σχολιάσει τους «γρίφους» του πρώην πρωθυπουργού - αυτό κάνουν με δηλώσεις τους στενοί συνεργάτες του όπως οι κ. Καρύδης, Πρωτόπαπας αλλά και στελέχη όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου που είχε επιτεθεί στον κ. Παπανδρέου για την καταψήφιση του άρθρου για τις τράπεζες.
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος σε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες μίλησε σε επιθετικούς τόνους για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, λέγοντας ότι δεν μπορεί να εμφανίζει τους βουλευτές ως «απατεωνίσκους», με το επιχείρημα ότι ο ίδιος ακολουθεί τις αρχές του, χωρίς να επιχειρηματολογεί.
Οι γνωρίζοντες προβλέπουν ότι ο Γ. Παπανδρέου σχεδιάζει βήμα βήμα τις επόμενες κινήσεις του. Επιμένει και... αναμένει το αποτέλεσμα των ευρωκελογών. Μέχρι τότε θα κρατά ψηλά τη σημαία εναντίον των ακροδεξιών θυλάκων στην κυβέρνηση - κάτι βέβαια στο οποίο συμφωνούν όλοι στο ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει και εσωκομματικούς συμμάχους. Βουλευτές όπως ο Θ. Μωραΐτης και ο Κ. Τριαντάφυλλος δεν αφήνουν να... πέσει κάτω λέξη ασχολίαστη όταν αφορά αρνητικά σχόλια για τον Γ. Παπανδρέου. Αυτό συνέβη και προ ημερών στη θυελλώδη συνεδρίαση του συντονιστικού της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου οι δύο βουλευτές αποχώρησαν ανταλλάσσοντας «γαλλικά» με τους συναδέλφους τους, οι οποίοι έθεσαν το ζήτημα της καταψήφισης στο κρίσιμο νομοσχέδιο από τον κ. Παπανδρέου.
Συνομιλητές του παραμένουν πρώην υπουργοί και βουλευτές, όπως οι κ. Π. Γερουλάνος, Γ. Πεταλωτής, Σ. Ξυνίδης, ενώ και άλλα στελέχη «διευκολύνουν» κλείνοντας συναντήσεις του πρώην πρωθυπουργού με στελέχη της περιφέρειας - κάποιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το «στρατηγείο» εδρεύει στο Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου.
H Eλιά και οι... άλλοι
Ψύχραιμοι αναλυτές και γνώστες του πολυδαίδαλου παζλ που αφορά το ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως ο Γ. Παπανδρέου δηλώνοντας ότι «θέλει να βοηθήσει τη χώρα και δεν έχει προσωπική φιλοδοξία», δεν κλείνει απαραίτητα τα εναλλακτικά σενάρια που του εισηγούνται ή ο ίδιος σχεδιάζει για τη μετά των ευρωεκλογών εποχή. Η διαφωνία του με τη συγκρότηση της Ελιάς είναι ένα δεδομένο. Το ερώτημα που απασχολεί και υποψηφίους της, με τους οποίους έχει συναντηθεί, είναι αν κατά το προεκλογικό διάστημα κάνει εγκαίρως δήλωση στήριξης του ευρωψηφοδελτίου της Κεντροαριστεράς ή αν θα αφήσει θολό μήνυμα που μπορεί να εκληφθεί ως έμμεση στήριξη και άλλων... αντίπαλων ψηφοδελτίων του χώρου, π.χ. της ΔΗΜΑΡ.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment