Wednesday, April 9, 2014

Η ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΣΤΡΟΦΉ.....

Η τελευταία στροφή...


Μπορεί το πολιτικό κλίμα των ημερών να έχει θολώσει το τοπίο -αν δεν επισκίασε προς στιγμή τα πάντα-, αλλά αυτό δεν απεικονίζει απαραιτήτως την πραγματικότητα της οικονομίας, που ευτυχώς συχνά ακολουθεί τους δικούς της δρόμους. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η οικονομική δραστηριότητα επηρεάζεται πάντα από το πολιτικό περιβάλλον αλλά συχνά προεξοφλεί τα τεκταινόμενα με τον δικό της τρόπο και βρίσκει τις δικές της ισορροπίες. Το κομφούζιο της τελευταίας εβδομάδας αρχίζει να ξεδιαλύνεται και κάθε ιστορία και μύθος που αναπτύχθηκε να λογαριάζεται πια στο φυσικό του μέγεθος και όχι σε κείνο της φαντασίας όσων θέλησαν να προκαλέσουν ανατροπές από σπόντα. Ευκαιρίας δοθείσης, μάλιστα, ένα περιθωριακό σύστημα (μιντιακό-επιχειρηματικό) πίστεψε πως ήρθε η στιγμή να... κάνει παιχνίδι με σκιές και ψιθύρους βάζοντας ενίοτε στον χορό και δήθεν σοβαρούς που εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά σχέδια κόντρα στη στρατηγική σωτηρίας του τόπου. Σε αυτή τη μικρή χώρα όμως δεν υπάρχουν και πολλά μυστικά και με αυτή την αφορμή αποκαλύφθηκαν προθέσεις και σκοπιμότητες.
Πέραν αυτών όμως η αλήθεια είναι ότι μετά από μια περίοδο τεσσάρων ετών συνεχούς πτώσης και απαισιοδοξίας παντού, αρχίζει να σταθεροποιείται και να εκδηλώνεται εκ νέου ενδιαφέρον από ξένους και εγχώριους επενδυτές, που θεωρούν ότι εδώ υπάρχουν ευκαιρίες. Αυτό δεν είναι μια αυταπάτη ούτε κάποιο κυβερνητικό «κόλπο» καθώς οικονομικοί παράγοντες που έχουν εικόνα βεβαιώνουν για την κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων από σημαντικούς ξένους παίκτες που βολιδοσκοπούν επιχειρήσεις σε πολλούς κλάδους.
Η εικόνα αυτή, όσο κι αν δεν αρέσει σε όσους είχαν ως πολιτική στρατηγική την καταστροφή, είναι πραγματική και αξιολογείται ως άκρως ενδιαφέρουσα για το αμέσως προσεχές διάστημα. Ηδη το παράδειγμα των δύο μεγάλων τραπεζών (Πειραιώς και Alpha) που έσπασαν την απομόνωση των αγορών αποτελεί μιας πρώτης τάξεως απόδειξη ότι κάτι κινείται σε αυτόν τον τόπο. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως θα έχει συνέχεια όχι μόνο με την έκδοση κρατικών τίτλων μακράς διάρκειας αλλά και με την οργανωμένη αναζήτηση κεφαλαίων από μεγάλους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους που προετοιμάζονται κατάλληλα αυτές τις μέρες.
Μετά ταύτα φαντάζει σχιζοφρενική κάθε απόπειρα πολιτικής αστάθειας την ώρα που η χώρα παίρνει την τελευταία στροφή που θα την οδηγήσει σε μια νέα εποχή ανάκαμψης και γιατί όχι και ανάπτυξης.ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment