Sunday, April 13, 2014

Η επίσκεψη Μέρκελ φέρνει την άνοιξη καθώς η κυβέρνηση κεφαλαιοποιεί τις επιτυχίες

Η επίσκεψη Μέρκελ φέρνει την άνοιξη καθώς η κυβέρνηση κεφαλαιοποιεί τις επιτυχίες
 

Μετά το πρωτογενές πλεόνασμα και την επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές το μήνυμα «στήριξης» της Ανγκελα Μέρκελ προς την Ελλάδα είναι ένα ακόμα ουσιαστικό όπλο στη μάχη που δίνει η Ελλάδα εδώ και 4 χρόνια. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως από τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα φάνηκε καθαρά η βούληση των εταίρων να βοηθήσουν τη χώρα μας σε πολλά επίπεδα. Παράλληλα έγινε εμφανές για ακόμα μία φορά πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και πως τα δύσκολα είναι πίσω μας.
 
Η Ελλάδα «πουλάει»

Την ίδια ώρα η στρατηγική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να ταυτίσει την ελληνική επιτυχία με μια ευρύτερη ευρωπαϊκή επιτυχία έχει αποδώσει καρπούς καθώς με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους εταίρους να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα τα δικά τους Κοινοβούλια όσον αφορά στις προσπάθειες στήριξης της ελληνικής οικονομίας. «Από το ξεπέρασμα της ελληνικής κρίσης θα πρέπει να βγούμε όλοι κερδισμένοι», τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας πως η πορεία σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί πρωτίστως επιτυχία του ελληνικού λαού και επιβράβευση των τεράστιων θυσιών του. Τα καλά νέα από το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας ουσιαστικά ικανοποιούν, αλλά και εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς των Ευρωπαίων σε μια χρονική στιγμή τόσο κοντά στις ευρωεκλογές.
 
 
Τα πρώτα απτά αποτελέσματα

Πέραν του θετικού κλίματος, πάντως, η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα επισφράγισε και τη στροφή που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση στην ανακούφιση όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Το ταμείο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 200 εκατ. ευρώ από τις δύο χώρες, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σε στενή επαφή βρίσκονται οι δύο πλευρές με στόχο την υλοποίηση δράσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας, της γραφειοκρατίας, αλλά και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Στόχος του Αντώνη Σαμαρά, πάντως, είναι να κεφαλαιοποιήσει άμεσα το θετικό αυτό κλίμα που διαμορφώθηκε από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, σε συνδυασμό με τις τελευταίες επιτυχίες στο μέτωπο της οικονομίας προς όφελος της μερίδας εκείνης των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Τα πρώτα σημάδια ανακούφισης θα γίνουν ορατά αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ ουσιαστικές δράσεις ετοιμάζονται για την ενίσχυση της ρευστότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας.
 
 
 

Το καλό κλίμα στρώνει το δρόμο για μείωση του χρέους

Εκτός των σαφών μηνυμάτων στήριξης, σε εκκρεμότητα φαίνεται πως παραμένει το θέμα της μείωσης ή της διαχείρισης του δημόσιου χρέους, αν και το σίγουρο είναι πως οι εταίροι συνδέουν τις όποιες δικές τους πρωτοβουλίες με τη συνέχιση από την κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Το Μαξίμου σπεύδει, πάντως, να ξεκαθαρίσει πως δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας και, φυσικά, αποκλείει κάθε περίπτωση υπογραφής νέας δανειακής σύμβασης. Είναι όμως θετικό το γεγονός ότι, όπως επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, πλέον οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χώρα μας γίνονται από τελείως διαφορετική αφετηρία και με εμφανώς καλύτερους όρους. Αν και η Αθήνα επίσημα δεν πήρε ένα ξεκάθαρο σήμα για το πώς θα χειριστούν οι εταίροι μας το θέμα του χρέους, η δέσμευση της κ. Μέρκελ για ουσιαστική βοήθεια προς την Ελλάδα ικανοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
dkottaridis@e-typos.com

No comments:

Post a Comment