Wednesday, April 23, 2014

Στο τραπέζι 10ετές σχέδιο ανάπτυξης

Στο τραπέζι 10ετές σχέδιο ανάπτυξης

Νέο αναπτυξιακό «οδικό χάρτη» με δεκαετή ορίζοντα ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να τον παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους στο Eurogroup της 5ης Μαΐου και να εξευρεθούν από κοινού τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» που θα συμβάλουν στην υλοποίησή του.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης
Για τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα να ενημερώνει στη συνέχεια τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται καθώς αύριο στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει έναν τετρασέλιδο «οδηγό» του σχεδίου.
Το ζητούμενο για την Αθήνα είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup του επόμενου μήνα να έχουν αποκρυσταλλωμένη εικόνα για το σχέδιο ώστε να είναι σε θέση να προσδιορίσουν και συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησής του.
Κεφάλαια αναμένεται να αντληθούν από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου ενώ στόχος είναι και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας ΚfW, Λ. Κ. Φούνκε
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας ΚfW, Λ. Κ. Φούνκε

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα το μεσημέρι οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, Λ. Κ. Φούνκε, υπογράφουν την τελική συμφωνία για τη συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και έργα υποδομής. Η γερμανική τράπεζα KfW αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα θα συνεισφέρει, με πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Οι βασικοί κλάδοι
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν εστιάσει στους βασικούς κλάδους στους οποίους θα στηριχθεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η ενέργεια με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές, ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες, η διαχείριση απορριμμάτων, ο φαρμακευτικός κλάδος (γενόσημα φάρμακα), η αγροτική βιομηχανία τροφίμων, η ναυτιλία και το λιανικό εμπόριο.
Θα πρέπει να τονιστεί πως το 10ετές αναπτυξιακό σχέδιο έχει βασιστεί σε μελέτες του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ και της εταιρείας McKinsey.
Η εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αυξήσει την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία κατά 50 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει περί τις 520.000 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως με την πιστή εφαρμογή του σχεδίου η οικονομία θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα με το ΑΕΠ να φθάνει το 2020 στα 230 δισ. ευρώ.
Ετσι πέρα από την παραγωγή εθνικού πλούτου θα υπάρξει και επίδραση στο χρέος καθώς θα περιοριστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αναπτυξιακό σχέδιο θα προβλέπει την ιεράρχηση των τομέων, αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες για κάθε κλάδο.
Μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες κάθε υπουργείο θα κληθεί να υλοποιήσει επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) που αφορά την αρμοδιότητά του. Το επιχειρησιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει μέσω του εν λόγω σχεδίου και για την αξιοποίηση καταρτισμένων στελεχών σε κάθε τομέα. Οπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, στη χώρα μας υπάρχει πληθώρα νέων και εξειδικευμένων επιστημόνων οι οποίοι δεν μπορούν να απορροφηθούν σε θέσεις που αντιστοιχούν στην τεχνογνωσία τους, λόγω των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ύφεση, με αποτέλεσμα να φεύγουν στο εξωτερικό.
Κώστας Τσαχάκης.

No comments:

Post a Comment