Thursday, April 24, 2014

Πολιτική Ποιος κάνει «κόλπα» με το ελληνικό χρέος;

Πολιτική

Ποιος κάνει «κόλπα» με το ελληνικό χρέος;

Το ευρω-φοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» επικρίνει και πάλι την Ελλάδα για «στατιστικά μαγειρέματα». Μήπως είναι όμως οι ίδιοι οι ευρω-σκεπτικιστές που «κάτι μαγειρεύουν»;
Αυτό υπαινίσσεται δημοσίευμα της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας Die Zeit με αφορμή την προεκλογική καταγγελία της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» ότι η Ελλάδα έχει μαγειρέψει εκ νέου τα στατιστικά στοιχεία της, για να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. Μάλιστα την Τετάρτη το ευρω-φοβικό κόμμα του καθηγητή Οικονομικών Μπερντ Λούκε κατέθεσε στην Επιτροπή Αναφορών του γερμανικού Κοινοβουλίου σχεδόν 35.000 υπογραφές κατά ενός νέου «πακέτου βοήθειας» για την Ελλάδα.

Το προεκλογικό όπλο του Λούκε είναι …ο εαυτός του: ως καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, ο 52χρονος νεόκοπος πολιτικός αυτοπροβάλλεται ως «θεματοφύλακας της οικονομικής λογικής, την οποία θέλει επιτέλους να επιβάλει στην καθημερινότητα της πολιτικής. Με αυτή τη στρατηγική θέλει να εκλεγεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» παρατηρεί η Zeit. Στην προσπάθειά του αυτή αξιοποιεί το γεγονός ότι η μέχρι στιγμής χειρισμοί για την καταπολέμηση της κρίσης στην ευρωζώνη ήταν εν μέρει αντιφατικοί. Μόνο που τώρα φαίνεται ότι ο ίδιος ο Λούκε πέφτει σε αντιφάσεις, επισημαίνει με κριτική διάθεση η γερμανική εφημερίδα.

Ενισχύοντας τα στερεότυπα

Θάρρος για την αλήθεια είναι το προεκλογικό σύνθημα του ευρω-φοβικού κόμματος.
"Θάρρος για την αλήθεια" είναι το προεκλογικό σύνθημα του ευρω-φοβικού κόμματος.
Τι ακριβώς είχε συμβεί; Στις 2 Απριλίου ο Λούκε είχε απευθύνει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην οποία αντέκρουε την εξαγγελία της Αθήνας περί πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και την κατ΄αρχήν επιβεβαίωσή της από την τρόικα στις 19 Μαρτίου. «Κατά περίεργο τρόπο», έγραφε ο Λούκε, τα στοιχεία της Αθήνας και της τρόικας δεν συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις των ειδικών της Γιούροστατ, οι οποίοι, όπως ανέφερε, είχαν υπολογίσει μεγαλύτερο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και «λόγω των χρημάτων που είχαν διαθέσει οι Έλληνες για τη διάσωση των τραπεζών τους».

Ο Λούκε υπαινισσόταν ότι η ελληνική πλευρά απέκρυψε αυτά τα κονδύλια με «δημιουργική λογιστική», ώστε να ωραιοποιήσει την εικόνα των κρατικών εσόδων. 'Ετσι, ο οικονομολόγος από το Αμβούργο φαινόταν να εδραιώνει έτσι την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στο προεκλογικό σκηνικό, καταφεύγοντας ωστόσο, όπως αναφέρει η Zeit, στα καθιερωμένα στερεότυπα για τους «Έλληνες που κάνουν κόλπα» και για τους «Γερμανούς που δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται». Άλλωστε και παλαιότερα η Γερμανία «είχε εξαπατηθεί με παραποιημένα στοιχεία» υποστηρίζει ο Λούκε, υπαινισσόμενος την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ με τα στατιστικά στοιχεία της εποχής. Η Zeitγράφει ότι τα χρήματα για τη διάσωση των τραπεζών πράγματι δεν εμφανίζονται στους σχετικούς υπολογισμούς, επισημαίνει ωστόσο ότι δεν πρόκειται για «σκάνδαλο», αλλά για καθιερωμένη πρακτική υπολογισμού του χρέους από το ΔΝΤ «εδώ και μισό αιώνα». Ο λόγος: «Οι ελεγκτές θέλουν να έχουν μία όσο το δυνατόν πιο σαφή εικόνα για τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Γι αυτό εξαιρούν από τον υπολογισμό τους όλες τις έκτακτες παραμέτρους. Ως τέτοια έκτακτη παράμετρος λογίζεται το κόστος για τη διάσωση των τραπεζών, γιατί παρουσιάζεται μία μόνο φορά, όπως και αντιστρόφως δεν συνεκτιμώνται κέρδη από την πώληση κρατικής περιουσίας, γιατί και αυτά θεωρούνται έκτακτα έσοδα».

Σόιμπλε – Λούκε : 1 – 0

Για εμπάθεια κατηγορεί τον Λούκε ο υφυπουργός Οικονομικών Κάμπετερ.
Για "εμπάθεια" κατηγορεί τον Λούκε ο υφυπουργός Οικονομικών Κάμπετερ.
Συνεπώς ο Μπερντ Λούκε έχει περιέλθει σε δυσάρεστη θέση, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα: Είτε δεν γνώριζε την καθιερωμένη και γνωστή στους ακαδημαϊκούς του χώρου πρακτική του ΔΝΤ, οπότε η εικόνα του ως σοβαρού οικονομολόγου υφίσταται ρωγμές. Είτε τη γνώριζε, αλλά την απέκρυπτε, για να «στριμώξει» τους πολιτικούς αντιπάλους, κάτι που επίσης δεν συνάδει με την εικόνα του «ειδικού που λέει τα πράγματα με το όνομά τους».

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει η Zeit, στο «στρατόπεδο» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύουν ότι ο Λούκε έχει βάλει «αυτογκόλ». Σε τρισέλιδη επιστολή του προς τον επικεφαλής της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφαν Κάμπετερ, επίσης οικονομολόγος, παραθέτει τους κανόνες υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος και εξηγεί ότι το αποτέλεσμα μόνο «κατά περίεργο τρόπο» δεν προκύπτει και ότι αντιθέτως ο ίδιος ο Λούκε καταφεύγει σε «εμπάθειες» και «στερεότυπα». Τι λέει όμως ο ίδιος ο Μπερντ Λούκε; Όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα «ο επικεφαλής του κόμματος μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει την άποψή του και δεν έχει απαντήσει σε σχετικό ερώτημα της Zeit».

Die Zeit / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ.σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου   DW DE

1 comment:

  1. Δεν είναι στη φύση της παρούσης ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετεί κόλπα που αναφέρονται στο άρθρο. Πέτυχε το πλεόνασμα γιατί στρίμωξε τον λαό. Φοβούμαι ομως κόλπα για το χρέοςκαι διαφορές απόψεων ισως εκδηλωθουν απο τα διευθυντήρια των Βρυξελλών που θα είναι δυσμενή στην κατάληξη τους ,λεγω ισως,για την Ελλάδα.ΔΕΝ υπάρχουν Αγιοι στις Βρυξέλλες.

    ReplyDelete