Sunday, April 6, 2014

Ελλάδα: Χιλιάδες άνθρωποι προμηθεύονται το φαγητό τους από αυτό-οργανωμένα δίκτυα αλληλεγγύης εντυπωσιακή η συμμετοχή εθελοντών στις δραστηριότητες αλληλοϋποστήριξης Εκτύπωση Σχόλια Μοιραστείτε το άρθρο Pin It ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Μαρία Σπυριδωνάκου 28.03.2014 Στις δομές αλληλεγγύης που έχουν δημιουργηθεί σε 37 δήμους της Αττικής καταφεύγουν πάνω από 13.000 άνθρωποι καθημερινά προκειμένου να προμηθευτούν το φαγητό τους. Σύμφωνα με τα αυτό-οργανωμένα δίκτυα ο αριθμός των ανθρώπων που απευθύνονται στις δομές αλληλεγγύης για να βρουν φαγητό ή να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς. Το αισιόδοξο στην όλη κατάσταση είναι ότι αυξάνεται εξίσου και ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν και γίνονται εθελοντές, εκπέμποντας μήνυμα ελπίδας ότι κανείς δεν θα είναι μόνος του στη κρίση. Τα τρόφιμα που μαζεύονται προέρχονται κυρίως από προσφορές ή από εξορμήσεις που κάνουν οι εθελοντές έξω από τα σουπερ μάρκετ της γειτονιάς τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δομές αυτές δεν δέχονται κανενός είδους κρατική ενίσχυση ή κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα. Η κοινωνία των πολιτών που συνθέτει όλα αυτά τα κινήματα έχει αναλάβει δράσεις που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας ακόμη και της αγοράς. Οι αγορές χωρίς μεσάζοντες ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησαν συνεταιρισμοί καταναλωτών, κοινωνικά παντοπωλεία και συλλογικές κουζίνες. Παρά τις προσπάθειες πάντως είναι γεγονός ότι οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Σύμφωνα με τους εθελοντές από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα οι ανάγκες σε τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 28%. Τις μαρτυρίες των εθελοντών επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα σύμφωνα με τα οποία το 17,9% των ελλήνων δεν διαθέτει αρκετά χρήματα ούτε για να αγοράσει τρόφιμα. Σημειώνεται επίσης ότι οι οικογένειες χωρίς εργασία έχουν διπλασιαστεί ενώ 1 στους 5 ενήλικες ζει σε νοικοκυριό όπου όλοι είναι άνεργοι.

Ελλάδα: Χιλιάδες άνθρωποι προμηθεύονται το φαγητό τους από αυτό-οργανωμένα δίκτυα αλληλεγγύης

εντυπωσιακή η συμμετοχή εθελοντών στις δραστηριότητες αλληλοϋποστήριξης
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
Μαρία Σπυριδωνάκου
Στις δομές αλληλεγγύης που έχουν δημιουργηθεί σε 37 δήμους  της Αττικής καταφεύγουν πάνω από 13.000 άνθρωποι καθημερινά  προκειμένου να προμηθευτούν το  φαγητό τους.

Σύμφωνα με τα αυτό-οργανωμένα δίκτυα ο αριθμός των ανθρώπων που απευθύνονται στις δομές αλληλεγγύης για να βρουν φαγητό ή να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς.

Το αισιόδοξο στην όλη κατάσταση είναι ότι αυξάνεται εξίσου και ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν και γίνονται εθελοντές, εκπέμποντας μήνυμα ελπίδας ότι κανείς δεν θα είναι μόνος του στη κρίση. Τα τρόφιμα που μαζεύονται προέρχονται κυρίως από προσφορές ή από εξορμήσεις που κάνουν οι εθελοντές έξω από τα σουπερ μάρκετ της γειτονιάς τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δομές αυτές δεν δέχονται κανενός είδους κρατική ενίσχυση ή κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η κοινωνία των πολιτών που συνθέτει  όλα αυτά τα κινήματα έχει αναλάβει δράσεις που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας ακόμη και της αγοράς. Οι αγορές χωρίς μεσάζοντες ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησαν συνεταιρισμοί καταναλωτών, κοινωνικά παντοπωλεία και  συλλογικές κουζίνες.

Παρά τις προσπάθειες πάντως είναι γεγονός ότι οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Σύμφωνα με τους εθελοντές από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα οι ανάγκες σε τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 28%.

Τις μαρτυρίες των εθελοντών επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα σύμφωνα με τα οποία το 17,9% των ελλήνων δεν διαθέτει αρκετά χρήματα ούτε για να αγοράσει τρόφιμα. Σημειώνεται επίσης ότι οι οικογένειες χωρίς εργασία έχουν διπλασιαστεί ενώ 1 στους 5 ενήλικες ζει σε νοικοκυριό όπου όλοι είναι άνεργοι.  VOA

No comments:

Post a Comment