Tuesday, April 8, 2014

ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Αρχίζει η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης

ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣΑρχίζει η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης
07/04/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών, στην ουσία η δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης είναι γεγονός.

Απομένει η έγκριση του σχετικού κανονισμού, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (άτυπα έχει ήδη συμφωνήσει), μετά τη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια του Σώματος, στις 15 Απριλίου.

Με τη θετική ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση θα αρχίσει, σταδιακά να λειτουργεί εντός του 2014 Ποια ακριβώς είναι τα επόμενα βήματα:

Οι τρεις πυλώνες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης

Υπενθυμίζεται, πως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση έχει τρεις πυλώνες: Εποπτεία, Εξυγίανση μη βιώσιμων πιστωτικών ιδρυμάτων και Εγγύηση καταθέσεων.

Εποπτεία: Στις 4 Νοεμβρίου 2014 εφαρμόζεται ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ). Έτσι, 128 συστημικά πιστωτικά ιδρύματα των χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων είναι τέσσερα ελληνικά, θα υπαχθούν στην άμεση προληπτική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην πράξη, και με λίγα λόγια, η εξέλιξη αυτή σημαίνει, ότι τα βασικά στοιχεία της εποπτείας μιας τράπεζας, τα ελέγχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(π.χ. κεφαλαιακή επάρκεια, ρευστότητα, μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα, απόκτηση συμμετοχών κλπ.).

Η ΕΚΤ θα λειτουργεί με δορυφόρους τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Το εθνικό εποπτικό σύστημα δεν καταργείται. Λειτουργεί ως επέκταση της ΕΚΤ.

Εξυγίανση: Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (ΕΜΕ) θα ισχύει για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και άλλα κράτη μέλη που έχουν επιλέξει να συμμετέχουν σε αυτόν.

Παράλληλα με την πρόταση κανονισμού για τον ΕΜΕ, η Επιτροπή έχει υποβάλει επίσης πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση πλαισίου, σχερικά με την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.

Έτσι, ανεξαρτήτως του εάν τα κράτη μέλη έχουν επιλέξει να συμμετάσχουν στον ΕΜΕ ή να παραμείνουν εκτός αυτού, θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες σχετικά με την προληπτική εποπτεία και την εξυγίανση των τραπεζών.

Η βασική διαφορά έγκειται στις αρμόδιες αρχές: στο πλαίσιο της οδηγίας, αυτές θα είναι οι εθνικές αρχές, ενώ σύμφωνα με τον ΕΜΕ προβλέπεται η δημιουργία Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης και μια διαδικασία σε επίπεδο ΕΕ για την εξυγίανση των προβληματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σκοπός του ΕΜΕ είναι να διευκολυνθεί η εφαρμογή ενιαίου συνόλου κανόνων για όλες τις προβληματικές τράπεζες στα συμμετέχοντα κράτη μέλη, και η παροχή αποτελεσματικών διαδικασιών για την αντιμετώπιση των πτωχεύσεων των τραπεζών, και παράλληλα, να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες και την οικονομία.

Ο ΕΜΕ θα συμπληρώσει τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ), μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει την τελική ευθύνη για την εποπτεία όλων των τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Με τη λειτουργία της Τραπεζικής Ένωσης, Η απόφαση σχετικά με την εξυγίανση μη βιώσιμων πιστωτικών ιδρυμάτων, θα λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θα υπάρχει και ευρωπαϊκός μηχανισμός, ο οποίος θα παίρνει τις αποφάσεις ,σχετικά με το αν μια προβληματική τράπεζα θα σπάσει, σε καλή και κακή, η όχι. Δηλαδή, η εξυγίανση μεταφέρεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και η εποπτεία.

Εγγύηση καταθέσεων: Υπάρχει η νέα οδηγία για την εγγύηση των καταθέσεων, η οποία τροποποιεί την οδηγία, που ισχύει σήμερα. Το 2015 θα πρέπει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο τη νέα οδηγία.

Η βασική αλλαγή, που προβλέπεται αφορά το χρόνο πληρωμής των αποζημιώσεων. Συγκεκριμένα, αν μια τράπεζα κλείσει, περιορίζεται σε επτά ημέρες ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων, από είκοσι ημέρες, που είναι, σήμερα, και έξι μήνες που ίσχυε παλαιότερα.

Διευκρινίζεται, όμως, ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων ενεργοποιείται, μόνο, στις περιπτώσεις που μια τράπεζα κλείνει, χωρίς να μεταφερθούν οι καταθέσεις σε άλλη τράπεζα.

Στις περιπτώσεις που κλείνει μία τράπεζα, και οι καταθέσεις έχουν μεταφερθεί σε άλλη, τράπεζα, η σε άλλες τράπεζες, το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, δεν ενεργοποιείται. Για να ενεργοποιηθεί, πρέπει να κλείσει η τράπεζα, να της ανακληθεί η άδεια, να μπεί σε εκκαθάριση, χωρίς να έχει γίνει η ρύθμιση για τις καταθέσεις, κάτι που δεν έγινε, πουθενά, έως σήμερα, στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται από παράγοντες του τραπεζικού χώρου, δώδεκα τράπεζες έχουν μπει σε εκκαθάριση, και στις δώδεκα περιπτώσεις, οι καταθέσεις μεταφέρθηκαν σε άλλη τράπεζα. Δεν πειράχτηκαν, ούτε το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων ενεργοποιήθηκε.ELZONI GR

No comments:

Post a Comment