Monday, November 18, 2013

Οι τροικανοί παίζουν με τη φωτιά Από factorx στις 18/11/2013 Share Σωματικές και ψυχικές δυνάμεις θα πρέπει να έχουν τις τελευταίες ώρες οι υπουργοί που βλέπουν την τρόικα καθώς οι διαπραγματεύσεις κρατάνε ώρες, είναι επίπονες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι και ιδιαίτερα ψυχοφθόρες. Οι τροικανοί εμφανίζονται αδιάλλακτοι, δεν ακούνε τι τους λένε οι υπουργοί σε ότι αφορά τις αντοχές της κοινωνίας αλλά και της κυβέρνησης και επιμένουν στο σκληρό τεχνοκρατικό προσωπείο το οποίο απαιτεί συνέχεια μέτρα και ζητά δημοσιονομικά ισοδύναμα. Ο Γ. Στουρνάρας τους είδε σήμερα ήδη δύο φορές, συζητήσεις έγιναν και με τον Γ. Βρούτση αλλά και με τον Κ. Χατζηδάκη και τα πρώτα σύννεφα αφορούν τόσο στα έσοδα από τον φόρο ακινήτων, μετά τις διορθώσεις που έγιναν, τους πλειστηριασμούς αλλά και το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών οι τροικανοί επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση ενώ η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα προστατευτούν οι φτωχές οικογένειες. «Οι πλειστηριασμοί είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται πολιτικά και κοινωνικά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και έχουμε 1002 λόγους να είμαστε προσεκτικοί και ευαίσθητοι απέναντι σε αυτούς που έχουν επηρεαστεί από την κρίση», είπαν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ενώ παρέπεμπαν πλέον στη Βουλή. Έλεγαν δηλαδή ότι μια πλήρης απελευθέρωση δεν περνά από τους βουλευτές και θα καταρρεύσει η κυβέρνηση. Πάρτε μέτρα, επιμένουν οι τροικανοί, όπως έλεγαν και πριν μερικές ημέρες όταν είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μη λέει ότι «δεν θα πάρει μέτρα αφού τελικά θα τα πάρει». Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έριξε στο τραπέζι τα 244 εκατ. ευρώ περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στρατιωτικών που υπάρχουν στο μεσοπρόθεσμο για το 2014 αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα γίνουν περικοπές και ότι έχουν καλυφθεί από τις περικοπές του 2012 και 2013. Παράλληλα η τρόικα δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση και όλοι οι υπουργοί διαμηνύουν ότι πέρα από τα συμφωνηθέντα δεν μπορούν να ληφθούν άλλα μέτρα διότι η κοινωνία βρίσκεται υπό κατάρρευση ενώ επισείουν τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας. Δεν ξέρουμε αν πάμε σε σοβαρή εμπλοκή ή αν πρόκειται για διαπραγματευτικά παιχνιδάκια του Τόμσεν και της παρέας του. Ούτε γνωρίζουμε αν τελικά το αδιέξοδο θα αρθεί στην πολιτική διαπραγμάτευση που επιχειρεί ο Αντ. Σαμαράς με την επίσκεψή του στο Βερολίνο. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι τροικανοί παίζουν με τη φωτιά, αλλά η φωτιά δεν θα κάψει τους ίδιους, τη χώρα θα κάψει. This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

Οι τροικανοί παίζουν με τη φωτιά

Share
Σωματικές και ψυχικές δυνάμεις θα πρέπει να έχουν τις τελευταίες ώρες οι υπουργοί που βλέπουν την τρόικα καθώς οι διαπραγματεύσεις κρατάνε ώρες, είναι επίπονες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι και ιδιαίτερα ψυχοφθόρες.
Οι τροικανοί εμφανίζονται αδιάλλακτοι, δεν ακούνε τι τους λένε οι υπουργοί σε ότι αφορά τις αντοχές της κοινωνίας αλλά και της κυβέρνησης και επιμένουν στο σκληρό τεχνοκρατικό προσωπείο το οποίο απαιτεί συνέχεια μέτρα και ζητά δημοσιονομικά ισοδύναμα.
Ο Γ. Στουρνάρας τους είδε σήμερα ήδη δύο φορές, συζητήσεις έγιναν και με τον Γ. Βρούτση αλλά και με τον Κ. Χατζηδάκη και τα πρώτα σύννεφα αφορούν τόσο στα έσοδα από τον φόρο ακινήτων, μετά τις διορθώσεις που έγιναν, τους πλειστηριασμούς αλλά και το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών οι τροικανοί επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση ενώ η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα προστατευτούν οι φτωχές οικογένειες. «Οι πλειστηριασμοί είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται πολιτικά και κοινωνικά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και έχουμε 1002 λόγους να είμαστε προσεκτικοί και ευαίσθητοι απέναντι σε αυτούς που έχουν επηρεαστεί από την κρίση», είπαν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ενώ παρέπεμπαν πλέον στη Βουλή. Έλεγαν δηλαδή ότι μια πλήρης απελευθέρωση δεν περνά από τους βουλευτές και θα καταρρεύσει η κυβέρνηση.
Πάρτε μέτρα, επιμένουν οι τροικανοί, όπως έλεγαν και πριν μερικές ημέρες όταν είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μη λέει ότι «δεν θα πάρει μέτρα αφού τελικά θα τα πάρει».
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έριξε στο τραπέζι τα 244 εκατ. ευρώ περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στρατιωτικών που υπάρχουν στο μεσοπρόθεσμο για το 2014 αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα γίνουν περικοπές και ότι έχουν καλυφθεί από τις περικοπές του 2012 και 2013. Παράλληλα η τρόικα δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
Σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση και όλοι οι υπουργοί διαμηνύουν ότι πέρα από τα συμφωνηθέντα δεν μπορούν να ληφθούν άλλα μέτρα διότι η κοινωνία βρίσκεται υπό κατάρρευση ενώ επισείουν τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας.
Δεν ξέρουμε αν πάμε σε σοβαρή εμπλοκή ή αν πρόκειται για διαπραγματευτικά παιχνιδάκια του Τόμσεν και της παρέας του. Ούτε γνωρίζουμε αν τελικά το αδιέξοδο θα αρθεί στην πολιτική διαπραγμάτευση που επιχειρεί ο Αντ. Σαμαράς με την επίσκεψή του στο Βερολίνο. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι τροικανοί παίζουν με τη φωτιά, αλλά η φωτιά δεν θα κάψει τους ίδιους, τη χώρα θα κάψει.
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.   antinews

No comments:

Post a Comment