Thursday, November 21, 2013

Συζητήσεις για Κυπριακό και κρίση

Συζητήσεις για Κυπριακό και κρίση
21/11/2013
Το Κυπριακό και οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Κύπρο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Είναι βαθειά η πεποίθησή μας ότι η αναγέννηση, η ανασυγκρότηση και το ξαναζωντάνεμα των οικονομιών στην Κύπρο και στην Ελλάδα είναι προϋπόθεση όχι απλώς για την ευημερία και τη κοινωνική συνοχή των λαών μας, αλλά και για τον επιτυχή χειρισμό και διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων, και ασφαλώς, του Κυπριακού»,
δήλωσε ο κ. Ομήρου μετά τη συνάντηση.
Παράλληλα, ανέφερε ότι με τον πρωθυπουργό συμφωνησαν πως «χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση, χωρίς η τουρική πλευρά να συμφωνήσει στις βασικές αρχές» δεν είναι νοητό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.
Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, «στόχος δεν πρέπει να είναι συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, γιατί τέτοιες συνομιλίες έχουμε τα τελευταία 39 χρόνια, χωρίς κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα».
Ακόμη, ο πρόεδρος τη κυπριακής Βουλής σημείωσε ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα, άρα πρέπει να παραμείνει εντός του πλαισίου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
«Αλλά η Κύπρος είναι χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα θα πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή προσωπικότητα η οποία να ενεργεί ως ειδικός απεσταλμένος για να επαγρυπνεί και να εποπτεύει ότι όποιες πρόνοιες της λύσης συζητούνται στις συνομιλίες, είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε.
Ο κ. Ομήρου συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη, τον οποίο χαρακτήρισε αγωνιστή.
«Η τουρκοκυπριακή, η τουρκική πλευρά, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εξακολουθεί να μην συνεργάζεται για να διαμορφωθεί ένα κοινό ανακοινωθέν, μία επαρκής διαπραγματευτική βάση σαφής, αποκρυσταλλωμένη, μη επιδεχόμενη οιασδήποτε αμφισβήτησης, με τις βασικές αρχές της λύσης, που -υποτίθεται- επιδιώκουμε με τις συνομιλίες. Δηλαδή, ένα κράτος με μία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως προβλέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, μιλώντας για το Κυπριακό, ενώ τόνισε την ανάγκη της ευρωπαϊκής δράσης στο ζήτημα.
«Παλιό παραμύθι», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας και συμφώνησε με την παρατήρηση του κ. Ομήρου ότι πρέπει και η ΕΕ πλέον, να αναλάβει κάποιες επιπλέον ευθύνες.  elzoni gr

No comments:

Post a Comment