Sunday, November 10, 2013

Στο ΥΠΟΙΚ η τρόικα

Στο ΥΠΟΙΚ η τρόικα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11.30 το πρωί η εξ αναβολής συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο ΥΠΟΙΚ η τρόικα
Η σημερινή συνάντηση είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, αλλά η τρόικα ζήτησε προθεσμία δύο ημερών, προκειμένου να συγκεντρώσει επιπλέον στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς και από το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ανοιχτά μέτωπα για τους εκπροσώπους των δανειστών εστιάζονται στο φορολογικό σύστημα και στις «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία.
Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το 2014, αλλά προσδιορίζονται σε 500 - 700 εκατ. ευρώ (αντί των 2- 2,5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητεί η τρόικα) και σε ουδεμία περίπτωση γίνονται δεκτό τα πρόσθετα μέτρα να αφορούν μισθούς, συντάξεις και φόρους.
Πάντως, σημειώνεται ότι, εκτός από τα νέα μέτρα για το 2014, η τρόικα έχει θέσει ευρύ φάσμα απαιτήσεων, όπως, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των επαγγελματικών ενοικίων, την υλοποίηση χωρίς παρεκκλίσεις του προγράμματος για απολύσεις και διαθεσιμότητα, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, τις παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα και στις αγορές, το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, κ.ά.
Για τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, η τρόικα θα ενημερώσει το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου, ενώ, μια εβδομάδα αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Αισιόδοξος ο Στουρνάρας
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε δήλωσή του στην Ημερησία του Σαββατοκύριακου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για το 2014, έστω και μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις.
Η αισιοδοξία του, όπως εξήγησε, εδράζεται στη μέχρι τώρα πορεία των μακροοικονομικών στόχων αλλά και των εσόδων, καθώς επίσης και στις παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στο θέμα των ασφαλιστικών ταμείων.
Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα, οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν νέα συνάντηση και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, που θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.  ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment