Sunday, November 24, 2013

Ανάπτυξη με βαρύ τίμημα

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ανάπτυξη με βαρύ τίμημα

Το τίμημα της ανάπτυξης και του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος εντός της επόμενης χρονιάς θα είναι βαρύ.

To θετικό είναι ότι στον προϋπολογισμό δεν προβλέπονται οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
To θετικό είναι ότι στον προϋπολογισμό δεν προβλέπονται οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
Κι αυτό καθώς για να κλείσει εντός του 2014 ο προϋπολογισμός με πλεόνασμα 2,95 δισ. ευρώ και να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 0,6%, θα πρέπει να περιοριστούν δραστικά κρατικές δαπάνες κυρίως σε κοινωνική ασφάλιση και υγεία.
Οι πρωτογενείς δαπάνες θα μειωθούν κατά 2,88 δισ. ευρώ.
Παράλληλα οι πρόσθετοι φόροι που θα προέλθουν από τις αλλαγές στη φορολογία της κινητής και ακίνητης περιουσίας καθώς και των επιτηδευματιών, αγροτών και επιχειρήσεων θα αποτελέσουν τον δεύτερο πυλώνα της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία στο σύνολό της θα «αγγίξει» τα 5,3 δισ. ευρώ.
Το νέο φορολογικό βάρος κατανέμεται σε 1,15 δισ. ευρώ που θα σηκώσουν οι ιδιοκτήτες και οι πωλητές ακινήτων και μετοχών και άλλα 2,25 δισ. ευρώ που θα κληθούν να καταβάλουν οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις.
Ανάπτυξη με βαρύ τίμημα
Στον αντίποδα οι εισπράξεις από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται να περιοριστούν κατά 1 δισ. ευρώ και οι έμμεσοι φόροι στο σύνολό τους θα είναι μειωμένοι κατά 432 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα:
  • Οσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα θα πληρώσουν φόρο για τα πάσης φύσεως περιουσιακά τους στοιχεία.
  • Εκείνοι που θα πουλήσουν ακίνητα τα οποία απέκτησαν από την 1-1-2013 θα φορολογηθούν με συντελεστή 15% επί της υπεραξίας που προκύπτει από τη διαφορά της τιμής κτήσης του ακινήτου και της τιμής πώλησής του.
  • Οσοι πωλήσουν μετοχές θα φορολογηθούν με 15% στο ποσό της υπεραξίας.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα εισοδήματα του 2013 θα φορολογηθούν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.
  • οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΟΕ και ΕΕ) για τα φετινά εισοδήματα θα φορολογηθούν με συντελεστή 26% από 20%.
  • Oι εκμισθωτές ακινήτων θα πληρώσουν φόρο 11% από το πρώτο ευρώ για τα εισοδήματα από ενοίκια. Η αλλαγή αυτή επιβαρύνει κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια, δηλαδή έως 5.000 ευρώ. Φορολογούμενος που είχε εισόδημα το 2012 από ενοίκια ύψους 5.000 ευρώ δεν κατέβαλε φόρο εισοδήματος ενώ για το ίδιο εισόδημα το 2013 θα καταβάλει φόρο ύψους 550 ευρώ.
  • Πάνω από 150 μεγάλες επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν το φόρο εισοδήματος που αντιστοιχεί στα αφορολόγητα αποθεματικά που δημιούργησαν έως το 2003 και κρίθηκαν ότι παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία.
  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι με δαπάνες ενοικίων και τόκους στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας θα επιβαρυνθούν καθώς καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 10% για τις συγκεκριμένες δαπάνες. Επίσης αυξημένο φόρο θα πληρώσουν και όσοι έχουν ιατρικές δαπάνες το ποσό των οποίων δεν ξεπερνά το 5% του δηλωθέντος εισοδήματος αφού αυτοί δεν θα δικαιούνται την έκπτωση στον φόρο.
Οι πρόσθετοι φόροι για τις παραπάνω κατηγορίες φορολογούμενων θα εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος που θα λάβουν το 2014 ενώ μετά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους έχει προγραμματισθεί να αποσταλούν τα εκκαθαριστικά για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Στο μέτωπο των δαπανών πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η συρρίκνωση της χρηματοδότησης σε κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη.
Ειδικότερα, οι επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα περιοριστούν στα 8,76 δισ. ευρώ από 10,48 δισ. ευρώ φέτος.
Δηλαδή θα προκύψει μείωση της τάξης των 1,72 δισ. ευρώ.
Στα νοσοκομεία η επιχορήγηση θα είναι μειωμένη κατά 528 εκατ. ευρώ και προς τον ΕΟΠΥΥ κατά 334 εκατ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα προβλέπεται κάθετη υποχώρηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ από τα 3,07 δισ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους στα 2,02 δισ. ευρώ του χρόνου και των λοιπών παροχών ασθενείας από τα 2,17 στα 1,64 δισ. ευρώ.
Οι δαπάνες του προϋπολογισμού για αποδοχές προσωπικού και καταβολή συντάξεων θα διαμορφωθούν στα 17,72 δισ. ευρώ.
Οι αποδοχές θα είναι μειωμένες κατά 280 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος λόγω, κυρίως, των παρεμβάσεων που είχαν προβλεφθεί στο Μνημόνιο όπως ο περιορισμός των προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών, η μείωση του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις, η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές και της αποχώρησης προσωπικού λόγω των συνταξιοδοτήσεων.
Στον αντίποδα οι δαπάνες για συντάξεις θα σημειώσουν άνοδο κατά 262 εκατ. ευρώ καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των συνταξιούχων. Εξάλλου μειωμένες κατά 9,2% θα είναι οι πρόσθετες παροχές, στις οποίες περιλαμβάνονται δαπάνες για συμμετοχή σε αμειβόμενες επιτροπές και συμβούλια, υπερωρίες και καταβολή πρόσθετων παροχών.
«Μαχαίρι» πέφτει και στις λειτουργικές δαπάνες όπως μετακινήσεις, μισθώματα των υπηρεσιών, προμήθεια εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών, τηλεπικοινωνίες και ταχυδρομικά έξοδα, ηλεκτρική ενέργεια, ύδρευση, θέρμανση και άλλα.
Το σχετικό κονδύλι θα είναι μειωμένο κατά 18,7% σε σχέση με φέτος.
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στόχος είναι από ύφεση 4% στο τέλος της φετινής χρονιάς να περάσει η οικονομία σε ανάπτυξη 0,6% το 2014.
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ για το 2013 και 2,95 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη χρονιά.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού (συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για τόκους) θα διαμορφωθεί φέτος στα 3,9 δισ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ για να αυξηθεί ελαφρά στα 2,3% του ΑΕΠ το 2014.
Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις εκτιμάται ότι θα φθάσουν εντός του νέου έτους στα 3,56 δισ. ευρώ.
Η υποχώρηση του δημοσίου χρέους θα είναι οριακή στα 320 δισ. ευρώ ή 174,8% του ΑΕΠ το 2014 από 321 δισ. ευρώ ή 175,5%.
Τέλος μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του προσχεδίου είναι οι εκτιμώμενες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2014.
Θα φθάσουν τα 6,8 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 7 δισ. ευρώ, από 6,65 δισ. ευρώ το 2013.
Αστερίσκοι
Η τρόικα δεν έχει πει την τελευταία λέξη...
Η τρόικα δεν έχει πει ακόμη την... τελευταία της λέξη όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού του 2014. Κι αυτό καθώς δεν έχει υπάρξει σύγκλιση με το οικονομικό επιτελείο όσον αφορά το μείγμα των μέτρων που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους.
Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως μέσω των παρεμβάσεων που κοστολογούνται επακριβώς στον προϋπολογισμό καλύπτεται πλήρως το κενό και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.
Προσθέτουν πως η ελληνική πλευρά με την κατάθεσή του «άνοιξε τα χαρτιά της» και ότι δεν τίθεται θέμα οριζόντιων παρεμβάσεων.
Η απάντηση όμως ήλθε μέσω της επίσημης οδού από την Κομισιόν, η οποία γνωστοποίησε πως δεν έχει δώσει την έγκρισή της για το τελικό σχέδιο.
Ο κ. Σάιμον Ο΄Κόνορ εκπρόσωπος του αντιπροέδρου Ολι Ρεν προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί αναθεώρηση του προϋπολογισμού, προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Ο εκπρόσωπος
Διευκρίνισε δε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εξακριβωθεί αν θα απαιτηθούν περαιτέρω προσαρμογές και το ενδεχόμενο να παρουσιάσει η Ελλάδα τροποποιημένο ή συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
Πρόσθεσε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τέτοια πρωτοβουλία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία. Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά ότι χρειάζεται ακόμη περαιτέρω εργασία σε ορισμένα ζητήματα πριν υπάρξει οριστική συμφωνία.
Ο Σ. Ο' Κόνορ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι περαιτέρω βήματα απαιτούνται στη φορολογική μεταρρύθμιση, στις ιδιωτικοποιήσεις, στον ανταγωνισμό, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
ktsahakis@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment