Wednesday, November 6, 2013

Νέα συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για την Τροικα

Νέα συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για την Τροικα

Share
Ως έκτακτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου που κλείστηκε για το μεσημέρι και σίγουρα συνδυάζεται με τις πρώτες επαφές με τους τροικανούς που είχαν Στουρνάρας και Βρούτσης. Τα προβλήματα που προέκυψαν στο ραντεβού στο υπουργείο Εργασίας ήταν ασφαλώς και το θέμα που συζητήθηκε στη χθεσινοβραδινή ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον υπουργό Οικονομικών.
Ωστόσο, φαίνεται ότι τα μέτωπα είναι πολλά και η τρόικα έχει έρθει να αντιμετωπίσει με αδιαλλαξία ζητήματα που είναι μείζονος σημασίας για την Ελλάδα. Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και την Παρασκευή πιθανότατα να υπάρξουν τα πρώτα συμπεράσματα για το που πάει το πράγμα, όταν θα γίνει η συνάντηση των τροικανών με τον Κ. Μητσοτάκη για τις απολύσεις αλλά και η μεγάλη σύσκεψη με τον Γ. Στουρνάρα για όλα τα θέματα.
Εκκρεμεί μια συνάντηση του κ. Τόμσεν και της παρέας του με τον πρωθυπουργό, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να μην δεχθεί να διαπραγματευτεί απευθείας με τους τροικανούς και να πάει σε περαιτέρω πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στο Βερολίνο και θα έχει να πει αρκετά με την κ. Μέρκελ.
Στα καυτά θέματα όπου παρουσιάζεται διάσταση απόψεων περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις της τρόικας για απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Επίσης, φαίνεται να ζητούν λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία ενώ η κυβέρνηση προωθεί το σενάριο του διαχωρισμού των ΕΑΣ, της εκκαθάρισης εν λειτουργία και της διατήρησης σε ζωή της εταιρείας με λιγότερο προσωπικό.
Πρόβλημα υπάρχει και με το ασφαλιστικό και τις προβλέψεις της κυβέρνησης για κάλυψη των 500 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.
Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού με τον κ. Στουρνάρα να επιμένει και χθες ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι ρεαλιστικό αλλά την τρόικα να επιμένει για κενό 2-2,5 δις ευρώ.
Επίσης η τρόικα ζητά επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% καθώς πιστεύει ότι το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ωστόσο, μια νέα αύξηση ή μείωση φόρου είναι και ψυχολογικό θέμα που παίζει μεγάλο ρόλο για την ελληνική κοινωνία.
Ατού της ελληνικής κυβέρνησης τα καλά αποτελέσματα για τα έσοδα και το πρωτογενές πλεόνασμα, πάνω στα οποία θα πατήσει για να ζητήσει από τους δανειστές να πάψουν να πιέζουν.
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.ANTINEWS

No comments:

Post a Comment