Saturday, November 9, 2013

Τρεις μέρες συζήτηση με γνωστό το αποτέλεσμα

Τρεις μέρες συζήτηση με γνωστό το αποτέλεσμα
09/11/2013
Με την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, στο τέλος της οποίας δεν αναμένονται εκπλήξεις.
Το μέτωπο των βουλευτών που στηρίζει την κυβέρνηση εμφανίζεται απολύτως αρραγές, ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει ομόφωνα λάβει την απόφαση να ψηφίσει «παρών» και οι κύριοι Α. Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης έχουν διαφωνήσει με την πρόταση μομφής.
Από την άλλη πλευρά, πλην των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της πρότασης μομφής θα ψηφίσουν οι βουλευτές των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», της «Χρυσής Αυγής», του ΚΚΕ και της «Νέας Μέρας».
Κατά την έναρξη της συζήτησης, την πρόταση μομφής υποστήριξαν εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι κ.κ. Γ. Δραγασάκης και Ν. Βούτσης.

Η αποτυχία της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής και η ρήξη της κυβέρνησης με το γράμμα και το πνεύμα της Δημοκρατίας, αποτέλεσαν τους δύο βασικούς άξονες της επιχειρηματολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για απόσυρση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, με αφορμή την εισβολή των ΜΑΤ στο κτίριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Πρώτος ομιλητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης διαπίστωσε καταφανή δυσαρμονία ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική και τις ανάγκες της κοινωνίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει διαπραγμάτευση με την τρόικα, εφόσον δεν πιστεύει σε άλλη πολιτική.
«Οι διαβεβαιώσεις του κ. Πρωθυπουργού και του κ. Μπούρα πως δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα, είναι αέρας κοπανιστός. Όταν η κυβέρνηση δεσμεύεται για πλεόνασμα, σε συνθήκες ύφεσης, μεγέθους 2,8 δισεκατομμυρίων το 2014 και 4,1 δισεκατομμυρίων το 2015, όχι μόνον μισθούς θα μειώσετε, όχι μόνον την πρώτη κατοικία θα πάρετε, αλλά θα πάρετε ό,τι μπορείτε» ανέφερε, απευθυνόμενος στην πλειοψηφία, ο κ. Δραγασάκης.
«Η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση, τις προϋποθέσεις, το κύρος να διαπραγματευτεί και να διεκδικήσει στοιχειώδη δικαιώματα με βάση το συμφέρον της κοινωνίας, γιατί συγκροτήθηκε πάνω στο "συγγνώμη" του κ. Σαμαρά για τις προηγούμενες αντιμνημονιακές του θέσεις. Δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και φοβάμαι πως δεν έχει κύρος ούτε στο εξωτερικό, καθώς θεωρείται μέρος του ολιγαρχικού συστήματος που πρέπει να αλλάξει», παρατήρησε ο κ. Δραγασάκης.
Προλαμβάνοντας τον αντίλογο της πλειοψηφίας, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκόπησε τις βασικές επιλογές μιας μελλοντικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεχόμαστε τη συνέχεια του ελληνικού κράτους, αλλά όχι τη συνέχεια της πολιτικής. Βουλή που ψηφίζει νόμους, ακυρώνει και νόμους» ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό, το μνημόνιο θα ακυρωθεί από το λαό στις εκλογές - και την επιταγή αυτή θα υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε. Για το χρέος, «δεν έχουμε διγλωσσία: Όσο είναι σε ύφεση η οικονομία, το κράτος δεν πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ, ούτε για τόκους, ούτε για χρεολύσια. Θα το πετύχουμε με μορατόριουμ πληρωμών ή με διαγραφές χρέους; Εμάς, μας ενδιαφέρει η επίτευξη του στόχου!» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.
«Όταν έχεις ένα στόχο και πιστεύεις σ' αυτόν, παλεύεις μέχρι να τον κερδίσεις. Αυτό κάναμε σε όλη τη ζωή μας και καλούμε και το λαό: Αγώνα για να κερδίσουμε τους στόχους μας, γιατί είναι σωστοί και δίκαιοι!», κατέληξε ο Γ. Δραγασάκης.
Ο άλλος βασικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης, εστίασε κυρίως σε ζητήματα Δημοκρατίας, τα οποία διακυβεύονται συστηματικά, όπως υποστήριξε.
«Κτίζετε μία δημοκρατία εκτάκτων μέτρων; Ένα κράτος έκτακτης ανάγκης; Η επιχείρηση μαύρου στην ΕΡΤ ήταν κίνηση αποσταθεροποίησης, υπήρξε έκνομη ενέργεια. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχει εκδοθεί. Ψηφίσατε ένα απαράδεκτο άρθρο προχθές -δώρο στο καρτέλ της διαπλοκής, ενώ είχε δοθεί στους καναλάρχες και το προνομιακό καθεστώς του παρόχου σήματος. Ποιος μιλά λοιπόν για νομιμότητα; Ποιος για αποσταθεροποίηση; Ποιος απαγορεύει σε βουλευτές να κυκλοφορούν στους δρόμους και να μπαίνουν σε δημόσια κτήρια;» αναρωτήθηκε ο Ν. Βούτσης.
Σαράντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, «ο λαός μας ζει μια προσπάθεια να μπει η Δημοκρατία μας στη φορμόλη, στην τεχνητή αναπνοή, στο απόσπασμα. Εφαρμόζονται απίστευτες αντικοινωνικές πολιτικές στο σώμα του λαού μας» κατήγγειλε ο βουλευτής.
«Δεν δεχόμαστε τις καινοφανείς θεωρίες, με βάση τις οποίες, ο ρόλος των βουλευτών στους δήμους, στα συνδικάτα, στις δράσεις πολιτών, εξαντλείται μόνον στο ρόλο της λήψης ψηφισμάτων. Δεν δεχόμαστε ότι τα υπόλοιπα που συμβαίνουν στην κοινωνία καθημερινά, μέσα και έξω απ' τους θεσμούς, ανήκουν ως αρμοδιότητα στην Αστυνομία και την ενδεχόμενη αυθαιρεσία των κυβερνητικών εντολών. Δεν δέχομαι πως υπάρχουν πεπλανημένοι: όποιος τολμά να μιλά σαν υστερικός εισαγγελέας για ανομία και βία, συμψηφίζοντας εγκληματικές ενέργειες με τις αντιδράσεις του λαού, πέραν της υποκρισίας και ενός ιδιότυπου λαϊκισμού, προσπαθεί άτεχνα να καλύψει την κυβερνητική πολιτική που γεννά τη βία» υποστήριξε ο κ. Βούτσης.
Σε επίπεδο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, η κυβέρνηση κληροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ «κάτι χειρότερο από καμένη γη -μια κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής» υποστήριξε ο κ. Βούτσης. Μονάχα οι μεγαλοκεφαλαιούχοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν «μια ιδιότυπη ασυλία: τα νέα γήπεδα, που ανοίγει η πολιτική σας, είναι η παιδεία, η υγεία, η ασφάλιση, η δημόσια περιουσία, η επικοινωνία -για να κερδοσκοπήσουν μέσα στην κρίση όταν ο λαός μας υποφέρει. Η πολιτική σας είναι άκρως μεροληπτική, υπέρ του κεφαλαίου, στον σύγχρονο ταξικό πόλεμο που διεξάγεται στον τόπο μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κοινή γραμμή επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησαν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης του πολιτικού κλίματος και υπονόμευσης της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας, αλλά και για προσπάθεια να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, κινήθηκαν οι δύο εισηγητές από την κυβέρνηση, Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ) και Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ).
Απαντώντας στην πρόταση δυσπιστίας από το βήμα της Ολομέλεια της Βουλής, τόσο η κ. Πατριανάκου όσο και ο κ. Ρήγας υπεραμύνθηκαν της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η συγκυβέρνηση και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι η χώρα θα βγει από την κρίση.
«Όταν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, τότε η χώρα διαπραγματεύεται. Όταν ο πρωθυπουργός βάλλεται και επιχειρείται η αμφισβήτηση της πολιτικής σταθερότητας, τότε υπονομεύεται η διαπραγματευτική ισχύς και της χώρας και του λαού» τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ.
Η Φεβρωνία Πατριανάκου υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας σήμερα που «για πρώτη φορά η Ελλάδα από το 2010 είναι σε πλεονεκτική θέση και βρίσκεται εντός των στόχων» έκανε δε λόγο για κροκοδείλια δάκρυα σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είπε, παλαιότερα την απαξίωνε και τη χαρακτήριζε «μηχανισμό κυβερνητικής προπαγάνδας».
«Κτίζουμε τη Δημόσια Τηλεόραση της διαφάνειας. Καταργήσαμε την ΕΡΤ της ανομίας και της αδιαφάνειας, που εσείς προστατεύετε και επικαλείστε στην πρότασή σας», σημείωσε, μεταξύ άλλων και υποστήριξε ότι «αυτοί που κατέλαβαν το Ραδιομέγαρο έχασαν τα όρια- ταύτισαν τη Δημόσια Τηλεόραση με τον εαυτό τους».
Η κ. Πατριανάκου κατηγόρησε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι με την πρόταση δυσπιστίας δεν επιδιώκει να πέσει η κυβέρνηση, αλλά να γλιτώσει από τα δικά του εσωτερικά προβλήματα, που του δημιουργούν οι συνιστώσες τού κόμματός του, ενώ, όπως είπε, «δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει με το μνημόνιο, αν θα το καταργήσει, θα το σκίσει, θα το αναστείλει ή θα το επαναδιαπραγματευθεί».
Ταυτόχρονα δε, έκανε λόγο για αριστερόστροφο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αντιτείνοντας ότι «η πρόταση που κατέθεσε συσπειρώνει τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους βουλευτές που επιθυμούν πολιτική σταθερότητα».
«Η κυβέρνηση, παρά την πισώπλατη μαχαιριά την ώρα της διαπραγμάτευσης, θα βγει ενισχυμένη, για να συνεχίσει τη μάχη εξόδου της χώρας από το μνημόνιο.
Ας ψαχτούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία που αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το ίδιο του το κόμμα. Εμείς στη ΝΔ εκφράζοντας την αγωνία του ελληνικού λαού καλούμαστε να διατηρήσουμε ελεύθερο το πνεύμα μας για να βγούμε από την κάμινο της κρίσης, να κτίσουμε ό,τι γκρεμίστηκε και να παραδώσουμε μια καλύτερη πατρίδα. Μια τέτοια στρατηγική στόχευση χρειαζόμαστε και υπηρετούμε, για την Ελλάδα της ανάπτυξης και την δικαιοσύνης. Απορρίπτουμε τη μιζέρια, καταψηφίζοντας την πρόταση και στηρίζουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό», δήλωσε η κ. Πατριανάκου.
Εξάλλου, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε «δίνει την ευκαιρία να πείσουμε για την αναγκαιότητα συμμετοχής μας στην κυβέρνηση και των προσπαθειών που καταβάλλουμε για να σωθεί η Ελλάδα».
«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μομφή στην κυβέρνηση, αλλά στη λογική και στις θυσίες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός και στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται από τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν η χώρα να κρατηθεί όρθια», σημείωσε ο κ. Ρήγας.
Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι μεταξύ αυτών που χαίρονται όταν χάνει η χώρα, ότι δεν έχει εναλλακτική πρόταση, αλλά είναι της λογικής «ας καταστραφούν όλοι μαζί».
«Αυτή είναι λογική αυτοκτονίας, είναι πολιτική αδιέξοδη. Από τα δικά σας αδιέξοδα θέλετε να βγείτε, στους δικούς σας θέλετε να απαντήσετε», τόνισε.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η πρόταση δυσπιστίας δίνει την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να θυμίσει ότι αυτό το κόμμα πιστώνεται πολλές θετικές στιγμές και κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, παρά τις όποιες αρνητικές του στιγμές και ότι ήταν το ίδιο που έστησε και δημιούργησε το κοινωνικό κράτος.
«Το ΠΑΣΟΚ, με πολύ συνειδητό τρόπο, συμμετέχει στις προσπάθειες να σωθεί η χώρα. Όταν η κρίση ήταν παρούσα, αυτό το κόμμα ήταν που δεν δίστασε να αναλάβει τις ευθύνες του για να μην αφήσει τη χώρα χωρίς χειρολαβή να πέσει στο κενό. Με παρρησία και ευθύτητα λέμε δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Τώρα που ο ελληνικός λαός δίνει την τελευταία του μάχη, έρχεστε, φοβούμενοι μήπως η χώρα πετύχει, να βάλετε τρικλοποδιά, να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και να καταρρεύσει», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας και συνέχισε:
«Η προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση θα φτάσει στο τέλος της, με το ΠΑΣΟΚ να έχει το σημαντικότερο μερίδιο αυτής της επιτυχίας, γιατί έδειξε και δείχνει ευθύνη. Η παρουσία του στην κυβέρνηση δεν σημαίνει, όμως, ότι έχουν εξαλειφθεί οι ιδεολογικές διαφορές που έχει με τη ΝΔ. Σε αυτή την κρίση χρειάζεται κοινή εθνική προσπάθεια, διαφορετικά η χώρα θα βολοδέρνει. Βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο. Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, είτε σας αρέσει είτε όχι. Την ελπίδα του ελληνικού λαού δεν θα την αφήσουμε».
Τέλος, μίλησε για «στρατηγικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ», που τον οδηγεί, όπως είπε, να επιστρατεύει συκοφαντίες και σκανδαλολογία, ανασύροντας υποθέσεις που θεωρεί ότι θα πλήξουν το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του, όπως την υπόθεση των υποβρύχιων.
«Περιμένουμε να έρθει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή για να εξηγήσουμε και εμείς και εσείς στον ελληνικό λαό, ποιος υπηρετεί τι, αλλά και ποια συμφέροντα», τόνισε ο κ. Ρήγας.
Η Αλέκα Παπαρήγα
Να πιστέψει στη δύναμη και την ικανότητά του κάλεσε το λαό, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας απόψε στη Βουλή. Ταυτόχρονα όμως κατηγόρησε με σφοδρότητα την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκλωβίζουν το λαό σε πλαστά και διχαστικά διλήμματα του τύπου «με τη διαπραγμάτευση της ΝΔ και των συμμάχων της ή με την αναδιαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ και των νέων συμμάχων του».

«Πρόκειται για διλήμματα τεχνητά που αν εμπεδωθούν στο λαό σε αυτή τη φάση θα φτάσουμε στο τραγικό σημείο, να πάμε στο 2020 και να λέμε πάλι τα ίδια. Και τότε ο λαός να λέει αν μπορούμε να επιστρέψουμε στο 2013», είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι για το ΚΚΕ «αυτό που μετράει σήμερα είναι η αναγέννηση μιας ορμητικής εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης που παλεύει με επίκεντρο τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα και η οποία ανοίγει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής».

«Μαστίγιο χρησιμοποιεί η ΝΔ, καρότο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή είναι η ευθύνη του. Καλλιεργεί στο λαό αυταπάτες και οι αυταπάτες είναι εξίσου επικίνδυνες με το φόβο που καλλιεργείται στο λαό», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Παπαρήγα τον οποίο κατηγόρησε ότι καλλιεργεί αυταπάτες και ελπίδες στο λαό τις οποίες στη συνέχεια θα μετατρέψει σε απογοήτευση και φόβο.

«Πήρατε 27%. Μεγάλο ποσοστό. Φοβερό. Για κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι αριστερό. Τι κάνατε όμως μετά τις εκλογές; Το κίνημα ανέβηκε ή έκανε βήματα πίσω; Έκανε αναμφισβήτητα πίσω. Με λιγότερη συμμετοχή στις διαδηλώσεις, μικρότερη στις απεργίες. Λογικά έπρεπε να πετάει αυτή τη στιγμή το κίνημα στην Ελλάδα. Αυτή είναι η συνεισφορά σας», είπε η επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη δια πυρός και σιδήρου να περάσει αυτά που θέλει». «Η απάντηση όμως δεν βρίσκεται εδώ μέσα», είπε η κ. Παπαρήγα, «γιατί έξω από τη Βουλή θα δοθεί η λύση και αυτή η θέση καθορίζει τη στάση μας. Πιστεύουμε στην ικανότητα και αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού».

Η ΔΗΜΑΡ

Ο Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων:
1. Η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει αδύναμη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία και δεν μπορεί να κάνει τη νέα Διαπραγμάτευση που απαιτείται με τους δανειστές της χώρας. Δεν διαθέτει ειδικό πολιτικό βάρος για να σταθεί απέναντι στην Μέρκελ και την τρόικα και γι αυτό υποχωρεί διαρκώς στις απαιτήσεις τους.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης, υπόσχεται επιστροφή στο 2009, δηλαδή στον απεριόριστο δανεισμό της χώρας χωρίς καμία ουσιαστικά παραγωγική ανασυγκρότηση.
3. Η πρόταση δυσπιστίας λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, γίνεται σε λάθος χρόνο και αφήνει στο σκοτάδι την ελληνική κοινωνία αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για νέο εκλογικό νόμο που προτείναμε. Γίνεται ουσιαστικά για να κρυφτεί η εσωτερική πανσπερμία απόψεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
4. Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί με τη κυβέρνηση και την πολιτική που αυτή εφαρμόζει αλλά και με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα του 2009 όπου με δανεικά και χωρίς νέα παραγωγική βάση θα βιώνουμε απλά μια επίπλαστη ευημερία.
5. Εμείς αγωνιζόμαστε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όχι με πώληση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Διεκδικούμε για ένα σύγχρονο κράτος, επιτελικό και αποτελεσματικό μέσα από Μεγάλες Δημοκρατικές Μεταρρυθμίσεις όχι με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και αυταρχισμό, όχι με απολύσεις αλλά με κινητικότητα και αξιολόγηση, αξιολόγηση δομών και στελεχών.
6. Επιδιώκουμε το πραγματικό Πρωτογενές πλεόνασμα που συνεπάγεται οικονομική σταθερότητα για την χώρα, ως βάση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Ο Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Αριστεράς ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:
«Εμείς θέλουμε Θεσμικές Αλλαγές, θέλουμε οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας για Παραγωγική και Κοινωνική Ανασυγκρότηση . Επιδιώκουμε μια νέα Ελλάδα, μέσα από Πολιτική Διαπραγμάτευση, το πέρασμα στη Νέα Εποχή με τη Κοινωνία Όρθια, την υιοθέτηση νέου βηματισμού μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα στη Βουλή, στις πολιτικές εξελίξεις, στις κοινωνικές διεργασίες θα είναι παρούσα στο λαό και στην επόμενη Βουλή όποτε και αν γίνουν οι εκλογές!»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελός Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, εν όψει της έναρξης της τριήμερης κοινοβουλευτικής συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης.
Στην εισήγησή του, ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά έθεσε και το πλαίσιο που θα κινηθεί στην τοποθέτησή του στη Βουλή, αξιοποιώντας, όπως τόνισε, αυτή την «ευκαιρία» που παρέχει στο ΠΑΣΟΚ η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο κεντρική κατεύθυνση, παράλληλα με την επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί η διεξοδική επιχειρηματολογία για τη στήριξη και τη συμμετοχή της κυβέρνησης, καθώς επίσης και για τη συμβολή -που ζήτησε από τους βουλευτές να παραθέσουν- του ΠΑΣΟΚ στα σημερινά αποτελέσματα που προκύπτουν, όπως είπε, για τη χώρα από τις θυσίες των πολιτών.
Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ότι «δεν υπάρχει και ούτε ποτέ υπήρξε σχέδιο Β», σημείωσε ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά αντίθετα ότι θα πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει απολύτως τις προϋποθέσεις της βιωσιμότητας του χρέους και της οικονομίας και πως η συζήτηση στη Βουλή αποτελεί ευκαιρία «να απευθυνθούμε στους διεθνείς εταίρους και να τους πούμε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η αναποτελεσματική, επικίνδυνη, άδικη και υπονομευτική συζήτηση σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα». Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι αυτή τη φορά δεν καλούνται να πουν “ναι”, αλλά “όχι”: «όχι στην πρόταση μομφής, στον τυχοδιωκτισμό, την εθνική ανευθυνότητα, τη διάλυση της χώρας, σε μια πορεία προς το άγνωστο που ακυρώνει τις θυσίες του λαού».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ως «πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας», που «υπονομεύει για ακόμη μια φορά τις προσπάθειες της χώρας να εμφανιστεί ενιαία κατά τη στιγμή δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τη στιγμή που η χώρα πρέπει με πνεύμα εθνικής συναίνεσης να στείλει στο εξωτερικό και στο εσωτερικό μήνυμα αισιοδοξίας και σταθερότητας, που το δικαιούνται οι πολίτες μετά από τόσες προσπάθειες, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχουν αποτελέσματα». Κατά τον κ. Βενιζέλο, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας «λέει ξεκάθαρα και κυνικά ότι επενδύει στο σενάριο της καταστροφής και της αποτυχίας τη χώρας», κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι «εθνικά απαράδεκτο», αφού «δεν μπορεί κανείς να στηρίζει τη δική του μικροκομματική μικροφιλοδοξία» πάνω στην προοπτική της ανοικτής έκβασης των προσπαθειών της χώρας.
Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ευκαιρία «να θέσουμε στον κ. Τσίπρα προσωπικά το ερώτημα γιατί αργεί τρεις εβδομάδες να υποβάλλει την περιβόητη πρότασή του για εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση των Ναυπηγείων». «Τον περιμένουμε να έρθει στη Βουλή, έχει να απαντήσει σε πάρα πολλές ερωτήσεις για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί και το λέω μετά λόγου γνώσης», προσέθεσε, εισπράττοντας το χειροκρότημα της ΚΟ. Ολοκληρώνοντας την αναφορά στην υπόθεση αυτή, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ίσως έχει έρθει η στιγμή να ζητήσουμε μια άλλη εξεταστική επιτροπή για τις συνωμοσίες και τα δίκτυα συμφερόντων, στα οποία μετέχουν πολιτικοί σχηματισμοί και πολιτικά πρόσωπα που επαγγέλλονται το νέο και υπηρετούν το παμπάλαιο».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ για «παλινωδίες» και «στρατηγικό αδιέξοδο», για έκφραση της πιο παλιάς εκδοχής του «συντεχνιασμού», του «λαϊκισμού» που υπόσχεται, όπως είπε, παλινόρθωση όλων των αιτιών της κρίσης, και μίλησε για «τεράστιο εσωκομματικό πρόβλημα» που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή και την επίσκεψή του στο Όστιν, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «με φόρα από το Τέξας, όπου διατύπωσε με άνεση τις αφελείς φιλοαμερικανικές απόψεις του για το πώς θα μπορούσε να είναι μια Ευρώπη, στην οποία όμως δεν πιστεύουν δυστυχώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», επιχειρεί «επικοινωνιακό παιχνίδι» που «γίνεται για να εμφανιστεί το πρόσωπο ενός δήθεν πιο υπεύθυνου, κυβερνητικού και φιλοευρωπαϊκού ΣΥΡΙΖΑ». «Αυτό δεν αληθεύει», είπε, «γιατί στον σκληρό πυρήνα του ζητήματος της παραμονής στο ευρώ και την Ευρωζώνη η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν ότι δεν υπάρχει περίπτωση “εθελοντικής” εξόδου της χώρας από το ευρώ».
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ να συσπειρωθεί το συνταγματικό τόξο κατά του ναζισμού της Χρυσής Αυγής, «είναι να ψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας και από τον κ. Καμμένο και από τον έγκλειστο στη φυλακή κ. Μιχαλολιάκο και τους άλλους βουλευτές της ΧΑ». Κάλεσε έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ να διαλέξει εάν θέλει να ανήκει στο μέτωπο της εθνικής ενότητας και κοινωνικής προοπτικής ή να ηγηθεί του ετερόκλητου μετώπου της πρόκλησης και τους αδιεξόδου.

Όσον αφορά στη στρατηγική και τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η στρατηγική της χώρας, που έχει μόνο η κυβέρνηση, είναι η στρατηγική της εξόδου από το Μνημόνιο και την κρίση, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνιμος εγκλωβισμός. Διευκρίνισε ότι «έξοδος από το μνημόνιο» σημαίνει έξοδος από την κατάσταση της ανισοτιμίας της χώρας και όχι ότι θα φύγουμε από την Ευρωζώνη και ότι δεν θα υπάρχει σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και πολυμερής ευρωπαϊκή εποπτεία. «Το μεγάλο ζητούμενο είναι να επανέλθει η Ελλάδα στην ομαλότητα και να πάψει να είναι κάτω από αυστηρούς προσβλητικούς κανόνες επιτήρησης που υλοποιεί η τρόικα», που, όπως είπε, έχει γίνει συνώνυμη με μια μεγάλη παρέκκλιση από το κανονικό θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ.
«Το ΠΑΣΟΚ, και στη συζήτηση που αρχίζει σήμερα, θα διασφαλίσει τη στρατηγική συνέχεια και καθαρότητα, όχι της κυβέρνησης, αλλά της χώρας», υπογράμμισε. Αυτό, τόνισε, αποτυπώθηκε και στην προγραμματική συμφωνία, που είναι «το καθαρό και σταθερό πλαίσιο της διαπραγμάτευσής μας με την τρόικα». Αναφερθείς στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων υπεραμύνθηκε της επιλογής που είχε γίνει με το «χαράτσι», προσθέτοντας ότι «τώρα βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί ένα άλλο σχήμα που να είναι πιο δίκαιο». Σημείωσε δε ότι «εμείς θέλουμε να φτάσουμε σε έναν φόρο ακίνητης περιουσίας, που είναι δίκαιος, αποτελεσματικός και εν δυνάμει να προστατεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές», τονίζοντας πως «έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι καλύτερο».
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ποτέ δεν προσφέρθηκε μια επιλογή λύσης χωρίς θυσίες, λιγότερο επώδυνης, και πως «η μόνη λύση, που είναι εξαιρετικά σκληρή και επώδυνη και λιγότερο κακή από τις άλλες που θα ήταν καταστροφικές, ήταν αυτή που επιλέξαμε».
Τέλος, αναφορικά με την αστυνομική επέμβαση στο Ραδιομέγαρο είπε ότι «την αποφάσισε ο νόμος, η νομιμότητα, η εισαγγελική αρχή» και πως η άλλη εκδοχή ήταν να έχουμε μια μεγάλη δημόσια περιουσία υπό κατάληψη, χωρίς να μπορεί το κράτος να εφαρμόσει την ψηφισμένη από τη Βουλή πολιτική για τη δημόσια τηλεόραση. Υποστήριξε δε ότι «τα μισόλογα στο ζήτημα αυτό είναι βλαπτικά για τη δημοκρατία» και «ενθαρρύνουν την παρανομία και μια βίαιη αντίληψη για την άσκηση πολιτικής».
Σημειώνεται τέλος ότι για το απόγευμα της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει σε συγκέντρωση «υπεράσπισης της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού» www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment