Friday, November 8, 2013

Αντιπολίτευση για Ερντογάν: «Πρωθυπουργός μπανιστιρτζής δεν γίνεται!»

Αντιπολίτευση για Ερντογάν: «Πρωθυπουργός μπανιστιρτζής δεν γίνεται!»

Συνεχίζεται η κόντρα για την συγκατοίκηση φοιτητών και φοιτητριών την οποία θέλει να απαγορεύσει η τουρκική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται επιθέσεις για την στάση του, με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, να τον αποκαλεί ούτε λίγο ούτε πολύ «μπανιστιρτζή» εφόσον επιμένει-όπως λέει- να μιλά για δημοκρατία, κοιτάζοντας ταυτόχρονα από την...κλειδαρότρυπα.

Αντιπολίτευση για Ερντογάν: «Πρωθυπουργός μπανιστιρτζής δεν γίνεται!»
«Ως δημοκρατική συντηρητική εξουσία θα αξιολογήσουμε αυτά τα παράπονα εξετάζοντας το πως μπορεί να ρυθμιστεί το θέμα μελετώντας τις ψυχολογικές και κοινωνιολογικές συνέπειες», δήλωσε ο Ερντογάν, προκαλώντας την αντίδραση μιας δημοσιογράφου που έκανε λόγο για «ωμή παρέμβαση σε προσωπικά θέματα».

«Εσείς θα μπορούσατε να ανεχτείτε αυτό το πράγμα για το παιδί σας και την κόρη σας;» ρώτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός την δημοσιογράφο η οποία του απάντησε: «Το θέμα δεν είμαι εγώ».

«Εννοώ αν αύριο μεθαύριο γίνεται μητέρα, δεν ξέρω αν είστε ήδη, και το θεωρείτε σωστό για το παιδί σας, να το χαίρεστε. Αλλά εάν χρειάζεται να γίνει κάποια νομική ρύθμιση κι αυτή θα την κάνουμε», συνέχισε ο Ερντογάν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Τούρκο πρωθυπουργό, λέγοντας:

«Ο Ερντογάν κάνει μπανιστήρι στα σπίτια μας. Αυτά μπορεί να τα διατυπώσει μόνο κάποιος που έχει τραυματικές εμπειρίες», υποστήριξε, τονίζοντας ότι δεν μπορει να μιλά ο πρωθυπουργος για δημοκρατία κοιτάζοντας από την κλειδαρότρυπα. Πρωθυπουργός μπανιστιρτζής δεν γίνεται!», σημείωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απευθυνόμενος στον Ερντογάν.

«Aυτή η μπανιστιρτζίδική νοοτροπία δν μπορεί να φέρει στη χώρα τη δημοκρατία, την ελευθερία και το κοσμικό καθεστώς. Γίνε πλέον άνθρωπος, αποστασιοποιήσου απο τις προκαταλήψεις σου, αγάπα τους ανθρώπους. Είσαι πλεόν 60 ετών», είπε σχετικά.

Πάντως, ο τύπος στην Τουρκία μιλά για νέο βήμα προς την ισλαμοποίηση της τουρκικής κοινωνίας.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν με ανακοινωσή της, τονίζει ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιωτική ζωή των πολιτών.
Φίμωσαν διαδηλώτρια
Οι αντιδράσεις για τα πεπραγμένα αλλά και τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης συνάντησε ο Ερντογάν ακόμη και στην Φινλανδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Τον Τούρκο πρωθυπουργό διέκοψε κατά τη διάρκεια ομιλίας του μια γυναίκα, χρησιμοποιώντας μάλιστα την φράση "one minute" που ο ίδιος είχε πει στον Ισραηλινό Πρόεδρο, Σιμόν Πέρες, πριν από μερικά χρόνια όταν συγκρούστηκε μαζί του για την Παλαιστίνη.
Οι αστυνομικοί απομάκρυναν δια της βίας την διαδηλώτρια, η οποία πριν οι άνδρες της ασφάλειας της κλείσουν το στόμα με τα χέρια τους πρόλαβε να φωνάξει:

«Αντίσταση παντού. Παντού είναι Ταξίμ». Το ίδιο σύνθημα φώναζαν και πολλοί διαδηλωτές έξω από το κτήριο που μιλούσε ο Ερντογάν.
Σε ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός προκειμένου να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν προκαλέσει τα σχέδια του για απαγόρευση της συγκατοίκησης ανδρών και γυναικών, είπε:

«Εμείς εγγυόμαστε την διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών μας. Αλλά υπάρχει έννομος και παράνομος τρόπος ζωής και έχουμε κάποια καθήκοντα ως προς αυτό».
Ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμμέρ Γκιουλέρ έδωσε νέα διάσταση στο θέμα της συγκατοίκησης λέγοντας πως η κυβέρνηση το προσέγγισε αρχικά από την σκοπιά της τρομοκρατίας αλλά και άλλων παράνομων πράξεων μεταξύ των οποίων και η πορνεία και πρόσθεσε:

«Είναι επίσης γεγονός ότι διαπιστώνεται πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις με στόχο την προσέγγιση των νέων από τα λύκεια και τα πανεπιστήμιο χρησιμοποιούν τις σχέσεις των δύο φύλων».
Η αντιπολίτευση πάντως δεν πείθεται και κατηγορεί ευθέως τον Ερντογάν για παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή ενηλίκων. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Χαλούκ Κοτς είπε:

«Οι άνθρωποι που έχουν φθάσει στα 18 τους είναι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις και το μέλλον τους. Εσύ φρόντισε να προστατεύσεις τα δικά σου παιδιά».
Όλοι οι νομικοί συμφωνούν πως η όποια προσπάθεια παρέμβασης σε συγκατοίκηση ενηλίκων, ακόμα και με νομοθετική ρύθμιση θα είναι αντισυνταγματική      EΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment