Monday, November 25, 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ
25/11/2013

Ικανοποίηση στη διεθνή κοινότητα και ελπίδες για διατήρηση της ηρεμίας έφερε η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη της Ελβετίας. 
Μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων συμφωνήθηκε ο περιορισμός του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα ελαφρύνσεις στις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, με την επίτευξη συμφωνίας δεν θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν για χρονικό διάστημα έξι μηνών, ενώ θα διεξάγονται συχνές επιθεωρήσεις.
Ικανοποίηση από Ιράν-ΗΠΑ-Γαλλία-Ρωσία
Νέοι ορίζοντες ανοίγουν μετά τη συμφωνία, σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, ο οποίος τόνισε ότι το Ιράν «ουδέποτε επεδίωξε και δεν θα επιδιώξει την κατασκευή ατομικού όπλου». 
Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για την άρση όλων των αμφιβολιών και ασαφειών όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα.
Για «πρώτο σημαντικό βήμα» προς μια συνολική επίλυση του θέματος που αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «τεράστια προσκόμματα» παραμένουν στο θέμα αυτό.
Παράλληλα, κάλεσε το Κογκρέσο να μην υιοθετήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι αν το Ιράν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του τους επόμενους έξι μήνες «οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τα μέτρα χαλάρωσης επί των κυρώσεων και θα αυξήσουν την πίεση». 
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι η συμφωνία αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και τη διακοπή του ιρανικού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος
Ικανοποίηση εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι, εκτιμώντας ότι η συμφωνία δεν έχει χαμένους.
Αντίδραση Ισραήλ
Κακή χαρακτήρισε το Ισραήλ τη συμφωνία της Γενεύης.
Σε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται ότι πρόκειται για μία «κακή συμφωνία που προσφέρει στο Ιράν αυτό ακριβώς που ήθελε: Την ουσιαστική άρση των κυρώσεων και τη διατήρηση ενός βασικού μέρους του πυρηνικού του προγράμματος».
«Η συμφωνία επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αφήνει στη θέση τους τις συσκευές φυγοκέντρησης και τού επιτρέπει να παράγει σχάσιμα υλικά για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Επιπλέον, η συμφωνία δεν κατέληξε στην αποψίλωση του πυρηνικού σταθμού στο Αράκ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.    elzoni.gr

No comments:

Post a Comment