Νέοι χωρίς προοπτική;
Έξι νέοι άνθρωποι από την Ελλάδα, προσκεκλημένοι του πολιτικού Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν, επισκέφθηκαν τρεις γερμανικές πόλεις και μίλησαν για την ανεργία αλλά και την ελπίδα. Άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις.
Έξι νέοι άνθρωποι από την Ελλάδα, προσκεκλημένοι του πολιτικού Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν, επισκέφθηκαν τρεις γερμανικές πόλεις πριν από μερικές ημέρες. Στόχος του πολιτικού Ιδρύματος που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων ήταν να παρουσιάσει νέους, οι οποίοι μέσα στην Ελλάδα της κρίσης καταφέρνουν να παραμένουν δημιουργικοί, νέους των οποίων η γενιά ζει το μεγάλο βάσανο της ανεργίας.
Τίτλος του προγράμματος ενημέρωσης ήταν «Νέοι χωρίς προοπτική; Ανάμεσα στην παραίτηση και την ελπίδα». Αφορμή της παρουσίασής τους στάθηκε καταρχάς η πρόσκληση προς το γερμανικό ίδρυμα από την τέταρτη Ελληνογερμανική Συνέλευση που έγινε στη Νυρεμβέργη και στην οποία πήραν μέρος εξήντα δήμαρχοι από την Ελλάδα. Ο Μάρκους Κάιζερ, συντονιστής για θέματα που αφορούν την Ελλάδα από το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν, λέει σχετικά:
«Είχαμε ακούσει αυτή την ιστορία επιτυχίας για την οποία κάνει λόγο ο Αντώνης Σαμαράς και θέλαμε να δείξουμε πως δεν είναι όλα τόσο ρόδινα στην Ελλάδα. Κυρίως δε όσον αφορά τους νέους. Θέλαμε με το θέμα της ανεργίας να δείξουμε πως παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, δεν υπάρχουν μόνο ιστορίες επιτυχίας αλλά και πολλά πράγματα που δεν πηγαίνουν καλά».
Κολωνία, Ντίσελντορφ, Νυρεμβέργη
Στα πλαίσια του πενθήμερου ταξιδιού επισκέφθηκαν την Κολωνία, το Ντίσελντορφ αλλά και τη Νυρεμβέργη. Στο Ντίσελντορφ μάλιστα επισκέφθηκαν το τοπικό κοινοβούλιο του μεγαλύτερου γερμανικού κρατιδίου, της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και είχαν συναντήσεις με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.
Ένας από τους έξι προσκεκλημένους ήταν ο Όμηρος Τσάπαλος, υπεύθυνος επικοινωνίας του νεοσύστατου μουσείου γαστρονομίας στην Αθήνα. Ήρθε σε επαφή με το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν μέσα από μια σειρά πολιτικών σεμιναρίων που αυτό οργανώνει στην Αθήνα. Όπως εξήγησε μιλώντας στην Deutsche Welle, πρόκειται για ένα αμιγώς νεανικό projekt, το οποίο έχει ενταχθεί στο διαγωνισμό καινοτομίας της Eurobank. H ιδέα του μουσείου γαστρονομίας επελέγη ανάμεσα στις είκοσι καλύτερες από τις εξακόσιες προτάσεις που είχαν υποβληθεί, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την χρηματοδότησή της. Πιο συγκεκριμένα για το τι ήθελε να μεταφέρει στους Γερμανούς ακροατές του ο Όμηρος Τσάπαλος λέει:
«Ήθελα να δείξω στους Γερμανούς ότι υπάρχουν περιπτώσεις νέων ανθρώπων οι οποίοι δεν προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό. Προσπαθούν να μείνουν στην Ελλάδα, προσπαθούν να βρουν κάτι έξυπνο, καινοτόμο και να επενδύσουν πάνω σε αυτό. Προσπάθησα να τους εξηγήσω για το projekt, τα βασικά χαρακτηριστικά του, να τους πω ότι το μουσείο θα είναι στο κέντρο της Αθήνας, ότι τώρα χτίζεται, ότι θα έχει επίκεντρο την ελληνική γαστρονομία, την ελληνική διατροφή. Ό,τι έχει να κάνει με το ελληνικό φαγητό από την αρχαιότητα. Προσπάθησα να τους πω ότι αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος να προσελκύσουμε ξένους τουρίστες για να έρθουν και να γευτούν από κοντά την ελληνική γαστρονομία».
Θετικός απόηχος
Το πενθήμερο ταξίδι στη Γερμανία του προσέφερε έναν κύκλο γνωριμιών, ο οποίος μπορεί εάν χρειαστεί να στηρίξει την προσπάθειά τους στο μέλλον. Ο Όμηρος Τσάπαλος θέλησε να τονίσει πως είναι πολύ σημαντικό να δοθεί προσοχή στους νέους, οι οποίοι επωμίζονται ένα βαρύ φορτίο μέσα στην κρίση. Η ιδέα τους δε, όπως τονίζει, είναι μακριά από την πρακτική του κέρδους με την έννοια της «αρπαχτής», όπως συχνά γινόταν μέχρι σήμερα.
Όσον αφορά τον απόηχο που είχε η παρουσίαση των έξι νέων, ο Μάρκους Κάιζερ, λέει: «Άκουσα μόνο θετικά. Πολλοί ήταν αυτοί που μας είπαν μπράβο που καλέσαμε νέους σε αυτές τις εκδηλώσεις και όχι όπως συνηθίζεται μόνο προέδρους, δημάρχους, πολιτικούς. Μόνο καλά ακούσαμε».
Πολλοί Γερμανοί συνομιλητές εντυπωσιάστηκαν από τις ιστορίες των νεαρών Ελλήνων και παραδέχθηκαν πως δεν γνώριζαν το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα. Κάποιοι μάλιστα τους προέτρεψαν να στείλουν τις ιστορίες τους σε γερμανικές εφημερίδες.
Εκτός από τον 26χρονο Όμηρο Τσάπαλο στο πενθήμερο ταξίδι ενημέρωσης στη Γερμανία πήραν μέρος η Μαρία Δρίτσα, η Μαρία Γεωργούδη, η Μαρία Πορτοκαλάκη, ο Απόστολος Σιώκας και ο Σωτήρης Τσαδάρης. Όλοι νέοι με πολύ καλές σπουδές και πολλά προσόντα.
Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου dw de
No comments:
Post a Comment