Ανεπαρκείς οι έλεγχοι των τροφίμων
Αλογίσιο κρέας σε λαζάνια, διοξίνη σε βιολογικά αυγά και λεγιονέλλα στο νερό: τα διατροφικά σκάνδαλα πληθαίνουν και φαίνεται ότι και η Γερμανία δεν μπορεί να θεωρηθεί πρότυπο στην υγιεινή των τροφίμων.
Οι επιχειρήσεις εστίασης οφείλουν να τηρούν εξίσου αυστηρές προδιαγραφές με αυτές που ισχύουν και για τους παραγωγούς σε ό,τι αφορά την υγιεινή και την ποιότητα των τροφίμων. Ωστόσο η τήρηση των κανόνων στις κουζίνες πολλών εστιατορίων στη Γερμανία είναι αμφίβολη. Οι υγειονομικοί ελεγκτές φροντίζουν να περιορίζουν τα κακώς κείμενα με τη διενέργεια ελέγχων. Τα ευρήματά τους προκαλούν συχνά ανησυχία. Ένα τέταρτο των επιχειρήσεων εστίασης που ελέγχθηκαν πέρυσι παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η Γερμανία δεν μπορεί να θεωρείται πρότυπο στον τομέα της υγιεινής των τροφίμων.
Αδύνατη η εποπτεία σε καιρούς παγκοσμιοποίησης
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πραγματοποιείται μικρός αριθμός ελέγχων, καθώς οι διαθέσιμοι εξειδικευμένοι υπάλληλοι και τα σχετικά κονδύλια είναι περιορισμένα. Ο Μάρτιν Μίλερ, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Ελέγχου Τροφίμων (BVLK) στρέφει την προσοχή και σε μία άλλη πτυχή: «Όποιος ελέγχει δεν γίνεται αγαπητός. Και ειδικά όταν διακυβεύονται θέσεις εργασίας γίνεται προσπάθεια να παραμείνουν στη αφάνεια άβολα ευρήματα».
Τους ελλιπείς ελέγχους στιγματίζουν από την πλευρά τους και οι ενώσεις καταναλωτών της χώρας. Σύμφωνα με την Γιούτα Γιάσκε από τον Ομοσπονδιακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, τα στατιστικά στοιχεία για τις παρατυπίες το 2012 παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα με εκείνα των προηγούμενων ετών, γεγονός που καταδεικνύει ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτή η βελτίωση της κατάστασης. Όπως επισημαίνει η ίδια, σε καιρούς παγκοσμιοποίησης η εποπτεία των μεθόδων και των «δρόμων» της παραγωγής καθίσταται αδύνατη. Η Γιάσκε θεωρεί απαραίτητη την αναθεώρηση και συγκεκριμενοποίηση των αρμοδιοτήτων και του νομοθετικού πλαισίου εντός της χώρας, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ.
Οι καταναλωτές έχουν σπουδαίο ρόλο
Οι καταναλωτές έχουν σπουδαίο ρόλο
Ο Ρούντι Μλίνεκ από το μοναδικό κέντρο υγιεινής τροφίμων στη Γερμανία, το οποίο εδρεύει στο Μύνστερ, εκτιμά ότι απαιτείται καλύτερη εποπτεία στις μονάδες παραγωγής και πώλησης τροφίμων. Το κέντρο αυτό παρέχει συμβουλευτική στήριξη έναντι αμοιβής σε σφαγεία, εστιατόρια και καντίνες, διενεργεί ποιοτικούς ελέγχους και κάνει βελτιωτικές προτάσεις.
Γεγονός είναι ότι στο πεδίο της ασφάλειας των τροφίμων δεν επαρκεί το έργο των ειδικών ελεγκτών. Εξίσου σπουδαίο ρόλο έχουν και οι καταναλωτές, επισημαίνει ο Μάρτιν Μίλερ. Αυτοί θα μπορούσαν, όπως λέει, να αγοράζουν τρόφιμα από επιχειρήσεις που δίνουν μεγάλο βάρος στους κανόνες υγιεινής. Στην επιλογή τους μπορούν να βοηθηθούν από ειδικά συστήματα διαφάνειας, τα οποία έχουν υιοθετηθεί σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Δανία. Ένα τέτοιο σύστημα, για παράδειγμα, ενημερώνει τους καταναλωτές μέσω εύληπτων πικτογραμμάτων για το βαθμό τήρησης των προδιαγραφών υγιεινής από την εκάστοτε επιχείρηση.
Martin Koch / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου dw de
No comments:
Post a Comment