Sunday, November 24, 2013

Ο εφιάλτης της Χρυσής Αυγής επιστρέφει

Ο εφιάλτης της Χρυσής Αυγής επιστρέφει

Προβληματισμό προκαλούν τα ευρήματα του μηνιαίου βαρομέτρου της Metron Analysis, σύμφωνα με τα οποία η νεοναζιστική οργάνωση ανακτά τις δυνάμεις της μετά τη διπλή δολοφονία του Ν. Ηρακλείου. Το μήνυμα προς τα κόμματα για δημοκρατική εγρήγορση είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ.

Ο εφιάλτης της Χρυσής Αυγής επιστρέφει
Σήμα κινδύνου προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και τους δημοκρατικούς πολίτες στέλνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis, καθώς η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή επανακάμπτει δυναμικά, αυξάνοντας την εκλογική της δύναμη.
Η δολοφονία του ακτιβιστή Παύλου Φύσσα και οι συνεχείς αποκαλύψεις για τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης την οδήγησαν, προσωρινά όπως αποδεικνύεται, να χάσει μέρος από την εκλογική επιρροή της. Ωστόσο, η στυγερή δολοφονία δύο μελών της Χρυσής Αυγής της έδωσε τη δυνατότητα να είναι το μόνο κόμμα που κερδίζει σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας και πάλι σε διψήφιο ποσοστό.
Ο εφιάλτης, όπως όλα δείχνουν, επιστρέφει με το πλέον αποκρουστικό του πρόσωπο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, παρότι είναι τελευταίος σε δημοφιλία, καταφέρνει, μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό των αποκαλύψεων για την εγκληματική δράση της οργάνωσης, από το 7% που βρέθηκε λόγω της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα να φτάσει στο... 10%. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της μέτρησης και σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου ανά φύλο και ηλικία. Στις ηλικίες από 18 έως 34 ετών είναι στο 7,9%, από 35 μέχρι 44 ετών στο 10%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται μόνο σε όσους είναι πάνω από 65 ετών.
Προβληματισμός
Τα μηνύματα είναι σαφή και απευθύνονται προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η Δικαιοσύνη μπορεί να έχει τον δικό της ρόλο, ωστόσο αυτό που σήμερα είναι επιτακτικό είναι να αντιληφθούν όλοι, και πρωτίστως τα κόμματα, ότι απαιτούνται η δημοκρατική εγρήγορση, ο συντονισμένος και αποφασιστικός λόγος, ώστε να πεισθούν όσοι σήμερα ψηφοφόροι βρίσκονται στην αγκαλιά της Χρυσής Αυγής ότι ο δρόμος που προτείνει η εγκληματική οργάνωση οδηγεί μαθηματικά σε μια κοινωνία του... ναζισμού.
Τα δημοκρατικά κόμματα, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, θα πρέπει να αναλύσουν και να εκτιμήσουν, σωστά, γιατί γιγαντώθηκε ο νεοναζισμός τα τελευταία χρόνια.
Οι απλουστεύσεις και οι επιφανειακές προσεγγίσεις δεν φτάνουν, και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τα ευρήματα της μέτρησης που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».
SOS για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα
Οσοι πίστεψαν ότι «έκοψαν τα πόδια» της Χρυσής Αυγής, μετά τις ομολογουμένως συνταρακτικές αποκαλύψεις, πλέον θα πρέπει να προβληματιστούν. Οι προφυλακίσεις ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης, με πρώτο τον αρχηγό Νίκο Μιχαλιολάκο, φαίνεται πως δεν είναι το μοναδικό αντίδοτο στο δηλητήριο του νεοναζισμού και του φασισμού.
  • 45% των ψηφοφόρων της ΧΑ στο δίλημμα ευρώ ή μνημόνιο δηλώνουν ευρώ
  • 60% των υποστηρικτών της ΧΑ στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή δηλώνουν ευρώ
  • 24% των χρυσαυγιτών πιστεύουν ότι το κράτος έχει αλλάξει προς το καλύτερο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
ptsoutsias@pegasus.gr   ETHNOS

No comments:

Post a Comment