Sunday, November 3, 2013

ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ 49% ΤΗΣ ΠΑΝΓΑΙΑ

ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ 49% ΤΗΣ ΠΑΝΓΑΙΑ

Η τρόικα «τραβάει το χαλί» σε deal 5OO εκατ. ευρώ...

Σε λεπτή γραμμή βρίσκεται το deal που αφορά τον στρατηγικό επενδυτή για την «Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ», καθώς η τρόικα προβάλλει αντιρρήσεις για την έγκρισή του, λόγος για τον οποίο υπάρχει καθυστέρηση για την ανακοίνωσή του, αναφέρουν πληροφορίες.

Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, ΕΤΕ και η Invel Real Estate θα διενεργήσουν Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, η οποία ωστόσο θα καλυφθεί με ακίνητα. Η Εθνική εξετάζει να εντάξει το κτίριο «Καρατζά» και η In
Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, ΕΤΕ και η Invel Real Estate θα διενεργήσουν Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, η οποία ωστόσο θα καλυφθεί με ακίνητα. Η Εθνική εξετάζει να εντάξει το κτίριο «Καρατζά» και η Invel επαγγελματικά ακίνητα που κατέχει στην Ιταλία.
Οι αντιρρήσεις σχετίζονται με τον τρόπο χρηματοδότησης του διεθνούς Fund Invel Real Estate (Netherlands) II Bv, για την εξαγορά ποσοστού της θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας, που εξειδικεύεται στο Real Estate, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής».
Διαπραγματεύσεις 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του deal δεν έχουν σταματήσει, καθώς οι όποιες δυσκολίες εκτιμάται ότι μπορούν να ξεπεραστούν και μάλιστα σύντομα.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας της Εθνικής με τον ξένο στρατηγικό επενδυτή, για την «Πανγαία», είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού η τράπεζα θα έχει άμεσο όφελος στα κεφάλαιά της περί τα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Invel θα εξαγοράσει το 49% της «Πανγαία» από την Εθνική. Η ΕΤΕ και η Invel Real Estate θα διενεργήσουν αμέσως μετά Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, η οποία ωστόσο θα καλυφθεί με ακίνητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΤΕ εξετάζει να εντάξει το κτίριο «Καρατζά» και η Invel επαγγελματικά ακίνητα που κατέχει στην Ιταλία.
Μόλις ολοκληρωθούν οι ενέργειες αυτές, θα διενεργήσουν Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου για την εισαγωγή της «Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα ποσοστά που έχουν συμφωνηθεί με βάση τις πρώτες πληροφορίες, είναι για την Invel το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της Πανγαία και 34% στην Εθνική Τράπεζα. Η εισαγωγή της στο ΧΑ κρίθηκε σκόπιμη, διότι η εταιρεία θα διατηρήσει το φορολογικό πλεονέκτημα που της εξασφαλίζει το καθεστώς της ΑΕΕΑΠ.
Υπενθυμίζεται ότι λήγει σε λίγους μήνες η τελευταία παράταση που της είχε χορηγηθεί για την εισαγωγή της στη χρηματιστηριακή αγορά. Η συμφωνία προβλέπει επίσης, ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου θα γίνει με βάση την αποτίμηση που έχει εγγράψει η Εθνική Τράπεζα στα βιβλία της.
Στρατηγική συμμαχία 
Η εν λόγω συμφωνία με ένα διεθνούς βεληνεκούς fund που εξειδικεύεται στον τομέα των ακινήτων, εκτός από την κεφαλαιακή ενίσχυση των περίπου 500 εκατ. ευρώ που θα προσφέρει στην Εθνική άμεσα, θα αποτελέσει και στρατηγική συμμαχία με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της εταιρείας, από τα οποία θα επωφελείται η τράπεζα ετησίως.
Η Πανγαία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας με βάση το ενεργητικό της. Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου, το υπό διαχείριση ενεργητικό της ανερχόταν σε 962 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 147 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε ταμειακά διαθέσιμα.
Ελένη Κομίνη       ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment