Thursday, November 28, 2013

Άνχελ Γκουρία: Άμεση περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, ζητεί ο ΟΟΣΑ

Άνχελ Γκουρία: Άμεση περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, ζητεί ο ΟΟΣΑ
Έκκληση προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να υπάρξει νέα ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας, απηύθυνε ο γ.γ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας έκθεση για την ελληνική οικονομία στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

 Ο κ. Γκουρία επεσήμανε ότι μετά την προσπάθεια που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, απαιτείται νέα παρέμβαση στο μέτωπο του δημοσίου χρέους το ταχύτερο δυνατόν. Με δεδομένο ότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2020 στο 157% του ΑΕΠ έναντι στόχου 124% που έχει τεθεί στο Πρόγραμμα Προσαρμογής, υπογράμμισε ότι η περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους, αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει παρά την σημαντική πρόοδο που εμφανίζουν τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας. 

 Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που παρευρέθη στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013, η χώρα πληροί την προϋπόθεση που είχε θέσει η Ε.Ε  με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με την οποία «θα ληφθούν μέτρα για την αποτελεσματική μείωση του Δημοσίου Χρέους». 

 

Όφελος 5,2 δισ. στην αγορά από τις προτάσεις του ΟΟΣΑΟικονομικό όφελος 5,2 δισ. ευρώ θα προκύψει στην ελληνική οικονομία από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων του ΟΟΣΑ, εκτιμά ο επικεφαλής του οργανισμού,  Άνχελ Γκουρία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση του οργανισμού για τις στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά, χαρακτήρισε αξιοθαύμαστη την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως τέτοια εποχή του χρόνου η ελληνική οικονομία θα έχει καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.  


Η έκθεση του ΟΟΣΑ προτείνει ριζικές αλλαγές στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο στους τομείς του τουρισμού, της επεξεργασίας τροφίμων, των οικοδομικών υλικών και λιανικού εμπορίου. Μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται, στην 325 σελίδων έκθεση, είναι η αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων και η δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης, παρεμβάσεις προτείνονται στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας.

«Σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε το 80% των προτάσεων διότι θεωρούμε πως θα έχει θετική επίπτωση στην αγορά και στους καταναλωτές», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας: «Όχι επειδή το λέει ο ΟΟΣΑ, αλλά επειδή το επιβάλει η συνείδησή μας. Θα το πράξουμε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος». Μάλιστα ο υπουργός σημείωσε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου οι προτάσεις του ΟΟΣΑ να υλοποιηθούν

No comments:

Post a Comment