Saturday, April 27, 2013

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣΕΕ: Θα ενισχύσουμε τη FRONTEX στην Ελλάδα
27/04/2013

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω ενίσχυση των χρηματοδοτικών μέσων προς τον οργανισμό FRONTEX που δραστηριοποιείται στη Ελλάδα αν αυτό χρειαστεί, για την καλύτερη αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, άφησε η αρμόδια Επίτροπος για θέματα εσωτερικών Υποθέσεων κα. Σεσίλια Μάλμστρομ απαντώτας σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανικολάου υπενθύμισε πως  για το 2012 αποδεσμεύτηκαν επιπλέον 4,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του επιχειρησιακού προϋπολογισμού του οργανισμού για την δράση του στην Ελλάδα και θέλησε  να πληροφορηθεί για τις προθέσεις της Επιτροπής σε ενδεχόμενο νέο αίτημα της χώρας, εφόσον παρατηρηθεί αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών πιέσεων στα εξωτερικά σύνορα της χώρας. Η σουηδή Επίτροπος υπογράμμισε πως σε περίπτωση που οι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό πιστώσεις αποδειχθούν ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση μιας απρόβλεπτα αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης σε ορισμένα τμήματα των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, η Επιτροπή σε στενή συνεργασία με τον οργανισμό Frontex, θα διατυπώσει σχετικό αίτημα στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τα όρια των διαθέσιμων δημοσιονομικών πόρων. 

Στη συνέχεια της απάντησής της, η κα. Μάλμστρομ υπενθύμισε πως η Επιτροπή παρακολουθεί διαρκώς, μαζί με τον οργανισμό FRONTEX, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων και προς το παρόν, οι πόροι που διατίθενται στον οργανισμό καλύπτουν τον προβλεπόμενο συντονισμό των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων εντός της γεωγραφικής περιοχής της Ελλάδας. 

«Είναι σαφές πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα κάνει δουλειά και μάλιστα σημαντική στη προσπάθεια περιορισμού των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Τα μετρήσιμα αποτελέσματα και η αποφασιστικότητα με την οποία η χώρα και βεβαίως το αρμόδιο Υπουργείο ανταποκρίνονται στο πρόβλημα, αίρουν σταδιακά τις αμφιβολίες των εταίρων μας, μειώνοντας ταυτόχρονα, όπως προκύπτει και από την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου, τις επιφυλάξεις της Επιτροπής για περαιτέρω βοήθεια και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Παπανικολάου.      elzoni gr

No comments:

Post a Comment