Saturday, April 27, 2013

Για τη δόση των 8,8 διςΚρίσιμες μεταρρυθμίσεις εν μέσω κυβερνητικής Βαβέλ

Συζητείται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ψηφίζεται το βράδυ της Κυριακής στην Ολομέλεια, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από την σύγκρουση Μανιτάκη – Ρουπακιώτη, όσον αφορά στον τρόπο απομάκρυνσης των συμβασιούχων, αλλά και η κριτική για το έλλειμμα συνεννόησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, οι οποίες καλύπτουν όλα τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα κατά την τελευταία διαπραγμάτευση και η ψήφισή του αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων των 8,8 δις ευρώ.

Με αιχμή του δόρατος τη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, το νομοσχέδιο ρυθμίζει επίσης το καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ, θεσπίζεται το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και ανοίγει τον δρόμο για την απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014. 

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ προστέθηκε και διάταξη της τελευταίας στιγμής, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας που απαιτούσε το ΠΑΣΟΚ. 

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόβλεψη για αύξηση κατά δύο ώρες του εβδομαδιαίου ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας, ενώ περιλαμβάνονται και μια σειρά από επαγγέλματα και κλάδους που «απελευθερώνονται», όπως, το bake off, τους πωλητές λαϊκών αγορών, τους πιστοποιημένους εκτιμητές, τους λογιστές- φοροτεχνικούς, τους γεωτεχνικούς, καθώς και τις επιχειρήσεις εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών.

Επίσης, καταγράφονται ένα προς ένα μια σειρά από επαγγέλματα που παραμένουν «κλειστά» λόγω δημοσίου συμφέροντος (π.χ. εμπόριο όπλων, εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, διυλιστήρια, εμπορία καυσίμων, αρχαιοπώλη, εμπόριο μνημείων, συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, κ.λπ.). 

Παράλληλα, με το πολυνομοσχέδιο, καταργούνται τα φορολογικά προνόμια που απολαμβάνουν ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, καθώς κρίθηκε ότι αποτελούν κρατική ενίσχυση και επιβάλλεται η κατάργησή τους λόγω της διαδικασίας αποκρατικοποίησης. Επίσης, γίνεται επιτρεπτή η ανάληψη, από τον ανάδοχο της σύμβασης αξιοποίησης, οφειλών της Εγνατίας Οδού Α.Ε. από δανειακές συμβάσεις που είχε συνάψει με πιστωτικά ιδρύματα και για την εξασφάλιση των οποίων είχαν συσταθεί εμπράγματα δικαιώματα επί του δικαιώματος εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού.

Για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προβλέπεται ότι αυτό δεν εμπίπτει πλέον στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ προστίθενται στη διοίκησή του δύο επιπλέον πρόσωπα μη εκτελεστικά, με διεθνή τραπεζική εμπειρία και δίδονται διευκρινιστικές διατάξεις για να διασφαλιστεί η εύρυθμη εσωτερική λειτουργία του.

Με ειδικό κεφάλαιο στο πολυνομοσχέδιο, θεσπίζεται νέα κεντρική επιτροπή κρατικών ενισχύσεων, αλλά και εθνικός συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επίσης, περιλαμβάνονται διατάξεις για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και παρεμβάσεις στις ΑΠΕ. 

Επίσης, ορίζεται ότι θα υπάρχει σε κάθε νομό μια ένωση αστυνομικών υπαλλήλων έως και τον βαθμό τοθ ανθυπαστυνόμου και σε κάθε διοικητική περιφέρεια μια ένωση αξιωματικών, ως πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ενώ, η εκλογή των οργάνων και των αντιπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Όσον αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων έως 31.12.2012 οφειλών των φορολογούμενων προβλέπεται καταβολή των ποσών ακόμη και σε περισσότερες από 48 μηνιαίες δόσεις, νέος τρόπος τμηματικής καταβολής ακόμη και έως 24 δόσεις για τις νέες οφειλές που δημιουργούνται από 1.1.2013, καθώς και μείωση κατά 15% του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (θα καταβληθεί σε 5 δόσεις από τον Ιούνιο), το οποίο όμως θα επιβάλλεται και στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που δεν έχουν περατωθεί, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής» που αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση του δανείου. Παράλληλα προβλέπεται η καταβολή του ΦΠΑ σε δύο δόσεις και η αποσύνδεση της υποβολής της δήλωσης από την πληρωμή της πρώτης δόσης. Επίσης ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2011, 2012, 2013 θα αποσταλεί με ένα εκκαθαριστικό και θα καταβληθεί σε επτά δόσεις.

Ειδικότερα η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο προβλέπει:

- Οι ληξιπρόθεσμες ως 31/12/2012 οφειλές, θα εξοφλούνται σε 48 δόσεις υπό την προϋπόθεση να βρίσκεται ο φορολογούμενος σε οικονομική αδυναμία, αλλά να μπορεί να εξυπηρετεί τις δόσεις του. 
Για εφάπαξ καταβολή, ως 30/6/2013, οι οφειλέτες απαλλάσσονται από το 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ αν πληρωθούν σε 12 δόσεις ως τις 30/6/2014 απαλλάσσονται από το 40% των προσαυξήσεων, σε 24 δόσεις από το 35% των προσαυξήσεων, σε 36 δόσεις από το 30% των προσαυξήσεων και σε 48 δόσεις από το 25% των προσαυξήσεων.
Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι οι οφειλέτες να είναι ενήμεροι για οφειλές μετά την 1/1/2013.

- Προβλέπονται ακόμη και περισσότερες δόσεις από τις 48 σε όσους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους σε 48 δόσεις. Αυτό ισχύει μόνο για φυσικά πρόσωπα και όχι για επιτηδευματίες. Για οφειλές μεγαλύτερες από 5.000 ευρώ προϋπόθεση είναι η προσκόμιση στοιχείων που να αποδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους, αλλά μπορούν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση.

- Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται οι οφειλές που θα ρυθμισθούν θα είναι 8,75%.

- Μπορούν να υπαχθούν και οφειλές που είχαν μπει σε παλιότερη ρύθμιση και εξυπηρετούνται κανονικά, εάν ο οφειλέτης έχει και άλλες ληξιπρόθεσμες ως την 31/12/2012 μη ρυθμισμένες οφειλές

-Μπορούν να υπαχθούν και βεβαιωμένες και μη ληξιπρόθεσμες ως την 31/12/2012 οφειλές, ή βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες που τελούν σε διοικητική η δικαστική αναστολή, με επιλογή του οφειλέτη.

- Αποκλείονται από τη ρύθμιση αυτοί που έχει ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη ή έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή

- Για οφειλές πάνω από 75.000 ευρώ απαιτείται, προκειμένου να υπαχθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση, υπογραφή ανεξάρτητου εκτιμητή που να βεβαιώνει την οικονομική αδυναμία του. Για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται επιπλέον παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας. 

Για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μετά την 1/1/2013, θεσπίζεται πάγια ρύθμιση σε έως 12 δόσεις που μπορεί όμως να και φτάσουν τις 24 εφόσον οφείλονται σε έκτακτη αιτία και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει οικονομική αδυναμία του οφειλέτη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη: 

- Την διάκριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης. Στις δεύτερες θα περιλαμβάνονται όσες έχουν γίνει όλες οι έρευνες και δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων και έχουν κριθεί από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξής τους.
Οι οφειλές αυτές μπορούν να παραγραφούν μετά την παρέλευση δεκαετίας από την καταχώρησή τους στο αρχείο των ανεπίδεκτων είσπραξης και εφόσον δεν έχει αλλάξει η κατηγοριοποίησή τους στο διάστημα αυτό.

- Παρέχεται η δυνατότητα διαγραφής βασικών οφειλών που έχουν δημιουργηθεί ως το 1993 και είναι μικρότερες των 200 ευρώ ανά φορολογούμενο υπό τον όρο ότι δεν υπάρχουν άλλες οφειλές του ίδιου προσώπου.

- Προβλέπεται Ειδική Διοικητική Διαδικασία στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την επίλυση των διαφορών δημοσίου και φορολογούμενων. Προϋπόθεση για την άσκηση προσφυγής είναι η καταβολή του 50% του αμφισβητούμενου ποσού.

- Ο ΦΑΠ για τα έτη 2011,2012 και 2013 θα αποσταλεί με ένα εκκαθαριστικό και θα καταβληθεί σε 7 ίσες μηνιαίες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.

- Ενισχύονται οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην οποία ανατίθεται μεταξύ άλλων οι τομείς της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στην φορολογική και τελωνειακή διοίκηση. Επίσης οι αρμοδιότητες προληπτικού ελέγχου εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας και προσωρινού φορολογικού ελέγχου με έμφαση το ΦΠΑ καθώς και ο έλεγχος εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας

Στο Γενικό Γραμματέα Εσόδων ανατίθεται επίσης η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών (από 1 Ιουλίου 2013).

- Προβλέπεται η δυνατότητα να καθορίζεται ειδικό σύστημα προαγωγών και βαθμολογικής και υπηρεσιακής εξέλιξης στο υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων κατά παρέκκλιση του Υπαλληλικού Κώδικα

Για το νέο τρόπο υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ προβλέπεται:

- Η υποβολή της δήλωσης με την καταβολή τουλάχιστον 10 ευρώ. 

- Το υπόλοιπο ποσό του φόρου καταβάλλεται σε δύο δόσεις η πρώτη έως το τέλος του μήνα που υποβάλλεται η δήλωση και η δεύτερη που ισοδυναμεί με το 50% του φόρου έως το τέλος του επόμενου μήνα. Αν το ποσό του φόρου είναι κάτω των 100 ευρώ καταβάλλεται ολόκληρο έως το τέλος του μήνα από την υποβολή της δήλωσης.

Έρευνα - καμπανάκι 

Η παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία κλονίζει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην Ευρώπη, υποστηρίζει στο σημερινό κύριο θέμα της, το οποίο φέρει τον τίτλο «Το ‘μακελειό’ στην αγορά εργασίας διογκώνει το ευρωσκεπτικιστικό κλίμα», η βελγική εφημερίδα De Tijt.

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα επικαλείται τα ευρήματα έρευνας που διενεργήθηκε από το European Council on Foreign Relations για λογαριασμό του ευρωβαρομέτρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ επί σειρά ετών ο ευρωσκεπτικισμός θεωρούνταν «βρετανική νόσος», το τελευταίο διάστημα «ο ιός εξαπλώνεται απ’ άκρου σ’ άκρο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη υποχωρεί ολοένα και περισσότερο». Κάτι τέτοιο δεν πρέπει όμως να προκαλεί έκπληξη, εκτιμά η εφημερίδα, καθώς επί πολύ καιρό το ένα κακό νέο διαδεχόταν το άλλο στο πεδίο της οικονομίας, με αποτέλεσμα οι επώδυνες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας να καταστούν αναγκαίες ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, καθώς θίγονται τα κεκτημένα δεκαετιών. 

Ενδεικτική είναι —κατά την εφημερίδα— η περίπτωση της Ισπανίας, όπου η ανεργία καλπάζει φτάνοντας το 27% του επαγγελματικά ενεργού πληθυσμού, όπως και της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, Γαλλίας, που σημειώνει εξίσου κακές επιδόσεις στον τομέα αυτό, με τους άνεργους να ανέρχονται σε 3,2 εκατομμύρια ή τα 5 εκατομμύρια, εάν συνυπολογιστούν όσοι διαθέτουν μερική απασχόληση. 

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι είναι ουτοπικό να αναμένει κανείς ότι η δυσάρεστη αυτή κατάσταση στην αγορά εργασίας μπορεί να αλλάξει σύντομα. Και τούτο διότι η Ευρώπη, με την παρότρυνση της Γερμανίας, δείχνει να επιμένει απαρέγκλιτα στην ανάγκη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι η επιμονή στην πολιτική λιτότητας θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την καταναλωτική ζήτηση και θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις εταιρείες, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση. 

Εξίσου μεγάλη προβολή στα ευρήματα της έρευνας περί εντεινόμενου ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη δίνει και η De Standaard σε άρθρο με τίτλο «Η κρίση κλονίζει την εμπιστοσύνη στην ΕΕ». Όπως ειδικότερα σημειώνεται, η έρευνα του European Council on Foreign Relations δείχνει μεγάλη άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, η οποία μπορεί να αποδοθεί τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στην κρατούσα αντίληψη ότι τα ευρωπαϊκά όργανα - στα οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν εκχωρηθεί ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες από το εθνικό επίπεδο-, δεν διαθέτουν την αναγκαία δημοκρατική νομιμοποίηση. Σύμφωνα με το European Council on Foreign Relations, από μόνη της η οικονομική ανάκαμψη δεν αρκεί για να επαναφέρει τον ενθουσιασμό για την Ευρώπη. «Μόνον εάν η ΕΕ αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπει τα κράτη μέλη και τους πολίτες είναι δυνατόν να ανατραφεί το κλίμα», καταλήγει.    elzoni gr

No comments:

Post a Comment