Wednesday, April 3, 2013


Έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία και βάφτισαν το χαράτσι Ενιαίο Φόρο

Share
Καμιά έκπληξη δεν είχε τελικά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών καθώς προφανώς επικράτησε η… λογική από τους αντιδρώντες σε θέματα όπως το χαράτσι στα ακίνητα. Η πρόταση του Γ. Στουρνάρα έγινε δεκτή από την τρικομματική κυβέρνηση και πλέον πάει στην τρόικα για να πάρει την έγκριση.
Αυτό που αποφασίστηκε ουσιαστικά είναι το σενάριο που διαρρέονταν επί ημέρες με μικρές παραλλαγές. Ουσιαστικά «βαφτίστηκε το ψάρι κρέας» και το χαράτσι στα ακίνητα αντικαταστάθηκε (ή ονομάστηκε) με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο οποίος όμως για φέτος μόνο θα εισπραχθεί μέσω της… ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση προχωρά σε προοδευτική μείωση του φόρου για τις μικρές ιδιοκτησίες και το ποσό που χάνεται από τα έσοδα θα καλυφθεί από τη θέσπιση του ενιαίου φόρου και για τα αγροτεμάχια. Στην περίπτωση αυτή θα έρθει στους ιδιοκτήτες «ραβασάκι» από την εφορία και θα πληρωθεί, όχι στη ΔΕΗ αλλά στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Βεβαίως, όποιος δε θέλει να πληρώσει το φόρο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αυτός θα πηγαίνει στην εφορία και θα υπάρχουν και τόκοι υπερημερίας.
Από το 2014, που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το σύστημα, θα ισχύσει ο Ενιαίος Φόρος στα ακίνητα και θα απεμπλακεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Αυτό που ουσιαστικά έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μια καθαρά «πολιτικάντικη» αντιμετώπιση του θέματος από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ πρωτίστως και του ΠΑΣΟΚ δευτερευόντως που επί ημέρες έλεγαν ότι δε θα ψηφίσουν ένα φόρο που θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Προφανώς με την… αλλαγή ονομασίας του φόρου αλλά με τη διατήρηση του ίδιους εισπρακτικού μηχανισμού και με τη μείωση των συντελεστών και τη θέσπιση αφορολόγητου, εκτιμούν ότι θα αμβλύνουν τις εντυπώσεις και θα άρουν τις αντιδράσεις των βουλευτών τους.
Η ουσία είναι επίσης ότι βρέθηκε η χρυσή τομή ώστε να μην υπάρξουν κυβερνητικές εμπλοκές. Λίγο οι κωλοτούμπες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, λίγο η πρόταση Στουρνάρα για μειωμένο φόρο, έκαναν το θαύμα τους και βγήκε λευκός καπνός.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως, ότι δεν ελέγχθη τίποτε για τα άλλα δύο καυτά θέματα, δηλαδή τις απολύσεις στο Δημόσιο και την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής – Eurobank.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πρόταση για τον Ενιαίο Φόρο στα ακίνητα τονίστηκε: «Έγινε μια πλήρης ενημέρωση για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Θα υπάρχει μια ενιαία πρόταση σε όλα, κοινά διαμορφωμένη από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά το ΕΕΤΗΔΕ, η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι να ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% – 15%.
Η απώλεια αυτή στα έσοδα που εκτιμάται στα 200 εκ ευρώ θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:
  1. Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.
  2. Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.
  3. Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.
Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατομ. και τα υπόλοιπα 60 από τα 200 της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα.
Επιπλέον, θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο σύστημα και τα αγροτεμάχια».
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.                   ANTINEWS

No comments:

Post a Comment