Saturday, April 13, 2013


ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΟΙΜΠΛΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Ο χρόνος δεν σβήνει τα κατοχικά δάνεια

Ο χρόνος δεν σβήνει τα κατοχικά δάνεια
Του Γιώργου Χατζηδημητρίου
Η ορμητική ανάδυση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων και ειδικά της επιστροφής των αναγκαστικών κατοχικών δανείων, αντιμετωπίστηκε εξαρχής σαν ανεπιθύμητος επισκέπτης. Κορυφαίοι κυβερνητικοί κύκλοι, εκτιμώντας ότι σε στάση προσοχής απέναντι στην κραταιά καγκελαρία είναι μάλλον δύσκολη η ανταλλαγή απόψεων, σπρώχνουν το θέμα στα χαμηλά ράφια του δημόσιου ενδιαφέροντος, εν αναμονή προσφορότερων καιρών. Όμως το θέμα είναι πολύ μεγάλο για να σκεπαστεί από τη λήθη του χρόνου.
Το απέδειξαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όταν την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε έσπευσε να βιαστικά να ξεκαθαρίσει δίνοντας το αυστηρό πλαίσιο στο οποίο το Βερολίνο έχει αποφασίσει να χειριστεί την υπόθεση με τα λόγια: «Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμo δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό».
Ανεξάρτητα από την απροκάλυπτη σκαιότητα, η τοποθέτηση προκαλεί ερωτήματα, καθώς δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη κανενός παρατηρητή ότι το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί και μάλιστα από καιρό.
Κανένας συσχετισμός
Αποκαθιστώντας στοιχειωδώς τα μεγέθη, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, φρόντισε να επισημάνει ότι «κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων».
Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις, όπως πρόσθεσε, «είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την ελληνική πολιτεία. Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού». Το πόρισμα που συντάχθηκε ύστερα από επίπονη και συστηματική δουλειά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και χαρακτηρίζεται ανεξήγητα «απόρρητο», έχει ήδη αποσταλεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με σκοπό να διατυπωθεί η νομικό βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι απολύτως βάσιμες εθνικές αξιώσεις.
Όμως στην κυβέρνηση, όλοι δείχνουν σαν να επιθυμούν, το πολυσέλιδο πόρισμα, να λησμονηθεί στα συρτάρια του ΝΣΚ επιτρέποντας την υποχώρηση ενός δίκαιου αιτήματος που κάποτε θα πρέπει να τεθεί με επαγγελματισμό και επιμονή, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω, το ήδη κλονισμένο ισοζύγιο των διμερών σχέσεων. Τα λεφτά είναι πολλά. Αλλά, «ακόμα και ένα μάρκο να ήταν η οφειλή, η Γερμανία έχει τη νομική, ιστορική, αλλά προπαντός την ηθική υποχρέωση να εκπληρώσει τα χρέη της απέναντι στην Ελλάδα», όπως υποστηρίζει χρόνια τώρα ο Μ. Γλέζος.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Κυριακή («Το Βήμα», η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα συνολικά 162 δισ. ευρώ, περίπου δηλαδή το 80% του εγχώριου ΑΕΠ, ήτοι, 108 δισ. από τις υποδομές που κατέστρεψε φεύγοντας και άλλα 54 δισ. από το αναγκαστικό δάνειο που η ΤτΕ υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις δυνάμεις κατοχής.
Τα ίδια τα γερμανικά μέσα, αν και όχι πάντα σε ουδέτερους τόνους έδωσαν έκταση στο θέμα, έχοντας άλλωστε κατά νου, ότι ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, αναγνώρισε την περασμένη χρονιά, ότι η χώρα του, οφείλει να αποζημιώσει τις χώρες της Α. Ευρώπης και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.
Η κατάλληλη στιγμή
Το ερώτημα είναι, πότε η Ελλάδα η οποία με προθυμία εκπληρώνει τις αξιώσεις τρίτων θα διεκδικήσει αποφασιστικά τις δικές της. Αν κρίνουμε από την απάντηση που έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος στη Βουλή, ο οποίος πάντως «κράτησε το θέμα ψηλά», για τη χώρα μας που διεκδίκησε αποζημιώσεις για τη σφαγή του Διστόμου… μέσω Ιταλίας δεν έχει έλθει ακόμα το πλήρωμα του χρόνου, αφού, όπως σημειώνει «διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ' όψιν το σύνολο των παραμέτρων».
Τη Δευτέρα στη Βουλή
Επερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ που απευθύνεται στα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλ. Τσίπρας, ο Μαν. Γλέζος και βουλευτές από τις περιοχές με τις «μαρτυρικές» πόλεις, Δίστομο, Χορτιάτης και Καλάβρυτα.           HMERHSIA

No comments:

Post a Comment