Saturday, April 13, 2013


Συμφώνησαν οι αρχηγοί για τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο

Share
Σε συμφωνία με τον Φώτη Κουβέλη για τις απολύσεις επίορκων υπαλλήλων αλλά και όσων καταργούνται οι οργανικές θέσεις, προχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς με αποτέλεσμα να είναι πλέον δεδομένη και η συμφωνία με την τρόικα, Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τέλειωσε μετά από 3,5 ώρες με κύριο θέμα τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα.
Όπως ξεκαθάρισε ο Φώτης Κουβέλης ουσιαστικά δεν έχει καμιά αντίρρηση για την αποχώρηση των επίορκων υπαλλήλων αλλά δεν έδωσε αριθμό για αυτούς που θα φύγουν μέχρι τον Ιούνιο. Τόνισε ότι θα ενεργοποιηθούν τα πειθαρχικά συμβούλια και θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να φεύγουν όσοι είναι υπόλογοι για διάφορες υποθέσεις.
Οι δηλώσεις Κουβέλη ξεκαθαρίζουν το τοπίο σχετικά με τους επίορκους ενώ φαίνεται ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε ένα βήμα πίσω και για τους μη επίορκους. Όπως και ο ίδιος είπε θα γίνει αξιολόγηση των υπηρεσιών και όπου κριθεί ότι δεν έχουν λόγο να υπάρχουν θα καταργηθούν. Το προσωπικό, όπως είπε ο κ. Κουβέλης, θα πάρει ορισμένα κίνητρα και θα αποχωρήσει από το δημόσιο.
Πλήρης δηλαδή συμφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος στη συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου» είχε αφήσει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι δεν το απαγορεύει το Σύνταγμα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι μέχρι το 2015 θα έχει μειωθεί το δημόσιο κατά 180.000 υπαλλήλους.
Την οριστικοποίηση της συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο Ευ. Βενιζέλος γεγονός που δημιουργεί από εδώ και πέρα ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την εκταμίευση της δόσης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι θα φύγουν δημόσιοι υπάλληλοι, είτε με διαθεσιμότητα, είτε με κίνητρα που θα δοθούν.
«Όταν έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς, βεβαίως θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα -αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό, για να δώσω ένα παράδειγμα- και αυτό μπορεί να γίνει εμπροθέσμως, νομίμως, αποτελεσματικά, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού», είπε.
Απαριθμώντας αυτές τις «πηγές», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπάρχουν οι πειθαρχικές διαδικασίες με δικαστική κρίση στο τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα». Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν άλλες κατηγορίες προσωπικού σε όλο το δημόσιο «που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν» π.χ. για λόγους υγείας και επίσης ότι μπορούν να υπάρξουν και κάποια κίνητρα αποχώρησης «που η κοινωνία τα σέβεται».
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι, στο πλαίσιο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης των τριών αρχηγών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ήρθε πιο κοντά στη λογική και το ρεαλισμό. Πιο κοντά στο σχέδιο του πρωθυπουργού για αλλαγές στο δημόσιο τομέα κι όχι για εκθέσεις ιδεών όπως αυτές του Αντ. Μανιτάκη. Οι τρεις αρχηγοί έδωσαν τα χέρια και ίσως υπάρχουν ελπίδες τώρα ότι δε θα έχουμε κάθε τρεις και λίγο κάποια «βαρίδια» να τραβάνε πίσω τη χώρα
Χρ. Σταϊκούρας: Μέχρι τη Δευτέρα η συμφωνία
Την εκτίμηση ότι μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για πολύ καλή συζήτηση, επισημαίνοντας: «Ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους σε όλα τα πεδία, για τον τρόπο με τον οποίο καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό, για τις ρυθμίσεις δανείων και οφειλών, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη μείωση της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, για την πρόβλεψη για αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους και την ισόποση, δηλαδή 15.000 προσλήψεων στο δημόσιο, με αξιοκρατία, νέων παιδιών.
Μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ εκτιμώ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Μία συμφωνία επωφελής για τη χώρα. Σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας η κυβέρνηση θωρακίζει τη χώρα βήμα-βήμα και δημιουργεί θετικές προοπτικές», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.                antinews
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink

No comments:

Post a Comment