Tuesday, April 30, 2013

Σε μία ψήφο κρίνεται στην κυπριακή Βουλή το Μνημόνιο
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Κύπρου στην Ευρωζώνη πρότεινε χθες το ΑΚΕΛ, ενώ σήμερα το κυπριακό Κοινοβούλιο καλείται να επικυρώσει το Μνημόνιο συνεργασίας με την τρόικα σε τεταμένο κλίμα.
Του Κώστα Καρκαγιάννη

Χθες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, προειδοποίησε ότι η μη ψήφιση του Μνημονίου «θα οδηγήσει σε πλήρη οικονομική κατάρρευση».Ολόκληρη η Ευρωζώνη θα έχει σήμερα την προσοχή της στραμμένη στην Κύπρο όπου το Κοινοβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει το Μνημόνιο. Η δανειακή σύμβαση αναμένεται να υπερψηφιστεί από τους 20 βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, τους 8 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και από έναν βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ, επί συνόλου 56 βουλευτών. Υιοθετώντας χθες την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος και, σε περίπτωση που εγκριθεί, για αναζήτηση λύσης εκτός δανειακής σύμβασης και Μνημονίου, επιλογή που «το πιθανότερο ισοδυναμεί με έξοδο της Κύπρου από το ευρώ», το ΑΚΕΛ ουσιαστικά «κόβει» τις γέφυρες συνεργασίας με την κυπριακή κυβέρνηση. Το ΑΚΕΛ προειδοποιεί ότι η λύση που προτείνει «είναι επίσης μια επώδυνη επιλογή». Ωστόσο, η επίσημη κατάθεση πρότασης για έξοδο από την Ευρωζώνη ενδεχομένως ν’ αποτελέσει βόμβα όχι μόνο στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας, αλλά και της ίδιας της Ευρωζώνης, διότι είναι πιθανό να γίνεται ελκυστικότερη όσο θα πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας. Μιλώντας πάντως χθες στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, προειδοποίησε ότι αν δεν ψηφιστεί το Μνημόνιο, τότε «θα ζούμε με τα χρήματα που θα φέρνουν οι τουρίστες, οι μισθοί δεν θα καταβάλλονται και η υποτίμηση της λίρας, στην οποία αναγκαστικά θα στραφούμε, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το κούρεμα στις καταθέσεις». Ο δε υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, προσέθεσε ότι πιθανή έξοδος από την Ευρωζώνη «θα θεωρηθεί παραβίαση της συνθήκης προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που έχει επιβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση θα διατηρηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, δηλαδή το συντομότερο το Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με εκτίμηση Κύπριου ανώνυμου κυβερνητικού αξιωματούχου. Σύμφωνα δε με τη βρετανική εφημερίδα κόστος διάσωσης της Κύπρου υπολογίζεται στα 21,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων Ευρωζώνη και ΔΝΤ θα καλύψει μόνο τα 10 δισ. Η πρώτη εκτίμηση στις 15 Μαρτίου όταν αποφασίστηκε στο Eurogroup το «κούρεμα» όλων των καταθέσεων ήταν 18 δισ. ευρώ. Η διαφορά των επιπλέον 3,4 δισ. ευρώ οφείλεται στην πολύ βαθύτερη ύφεση που αναμένεται να παρουσιάσει η Κύπρος τα επόμενα χρόνια μετά τη δραστική συρρίκνωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των υπηρεσιών που συνδέονται με αυτόν. Κώστας Καρκαγιάννης   KATHIMERINI

No comments:

Post a Comment