Monday, April 8, 2013


Στο ΤΧΣ Εθνική και EurobankΣε καλό δρόμο η πολιτική διαπραγμάτευση

Το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει πλέον να αποτελεί την βάση κάθε διαπραγμάτευσης με την τρόικα έθεσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η συνάντηση έγινε στην αρχή των συζητήσεων και όχι περί το τέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε στην τρόικα ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να δεχθεί άλλα μέτρα, καθώς η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της και με βάση αυτό το δεδομένο πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου των Οικονομικών, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευσης της δόσης κατά το Eurogroup της 12ης Απριλίου.

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, που συνέχισε τις διαπραγματεύσεις και μετά το τέλος της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, περιορίστηκε να πει πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε όλα τα επίπεδα, σπεύδοντας να προσθέσει πως υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα.

«Αγκάθια» παραμένουν οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι ενστάσεις της τρόικας για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, ενώ διαφωνίες υπάρχουν και ως προς την εκταμίευση των δόσεων.

Κι’ αυτό διότι η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίο να δοθεί το υπόλοιπο του ποσού του προηγούμενου Δεκεμβρίου, ύψους 2,8 δις ευρώ, το οποίο έπρεπε να είχε δοθεί τον Μάρτιο και να εκταμιευτούν άμεσα τα επόμενα 6 δις του πρώτου τριμήνου του 2013.

Θεωρείται πως αν κυβέρνηση και τρόικα καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε τα 2,8 δις να εκταμιευτούν εντός του Απριλίου και τα 6 τον Μάιο.

Αντίθετα, η τρόικα θεωρεί ότι όλα πάνε «πακέτο» και πως τα χρήματα πρέπει να εκταμιευτούν συνολικά (8,8 δις ευρώ) μετά από την ολοκλήρωση της συμφωνίας και με απόφαση του Eurogroup της 13ης Μαΐου.

Μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά τους κυρίους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Μάλιστα, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει συνάντηση με την τρόικα, αύριο Τρίτη.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, η πολιτική διαπραγμάτευση έφερε αποτελέσματα, καθώς, μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, ο κ Στουρνάρας δήλωσε αργά χθες το βράδυ πως «δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα (μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων) τη διετία 2013- 2014».

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη συνάντηση, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε ότι «πήγαν καλά οι συναντήσεις, υπήρξε σημαντική πρόοδος και νομίζω ότι θα κλείσουμε τις επόμενες ημέρες».

Όπως ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου, στο ζήτημα του δημόσιου τομέα, ο κανόνας 1:1 θα ισχύσει για όλες ανεξαιρέτως τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις (για κάθε μια απόλυση επίορκου, ανεπαρκούς, κ.λπ., θα υπάρχει μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ). Αντίθετα, για τις φυσιολογικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας 1:10.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ταμεία, φαίνεται ότι υπάρχει «μεγάλη σύγκλιση» για τον αριθμό των δόσεων και πλέον το «κενό» που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα είναι μικρό.

Προσέγγιση φαίνεται ότι υπάρχει και στο ζήτημα του «νέου φόρου» που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ). Η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τους τρεις τρόπους κάλυψης του κενού των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο δημιουργείται από τη μείωση κατά 10%- 15% στους συντελεστές.

Το υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί ότι η ύφεση εφέτος θα είναι 4,5% (με βάση την αρχική πρόβλεψη), καθώς οι επιπτώσεις από την κρίση στην Κύπρο θα αντισταθμιστούν από τις καλύτερες προβλέψεις για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζει ως «πρωταρχικό στόχο» τη δημιουργία εφέτος πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «θα ζητήσουμε, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, μείωση χρέους».

Οι αποφάσεις για τις τράπεζεςΣτο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «περνούν» η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, το οποίο «κρατικοποιεί» τις δύο τράπεζες και, ως βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.

Μετά την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος (η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας), οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, επιστολές στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση κάθε μιας.

Ως εκ τούτου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη θα λάβει το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος. Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

Ο Όλι Ρεν


Στο μεταξύ, ανοικτό άφησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν το ενδεχόμενο να κληθούν στο μέλλον οι μεγαλοκαταθέτες να καλύψουν τις ζημιές από μια ενδεχόμενη κατάρρευση τράπεζας, αν και ξεκαθαρίζει πως παραμένουν διασφαλισμένες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Σε δηλώσεις του το στο φινλανδικό δίκτυο YLE, ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις επανέλαβε ότι η Κύπρος αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Πρόσθεσε,  ωστόσο, ότι οι μεγαλοκαταθέτες είναι πιθανό να υποστούν πλήγμα, με βάση την υπό σχεδιασμό οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση κατάρρευσης τραπεζών.

«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση, αλλά η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι επενδυτές και καταθέτες θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης μιας τράπεζας», ανέφερε ο Όλι Ρεν.

Διευκρίνισε, πάντως ότι «το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι διασφαλισμένες».

Άγνωστο το ύψος του «κουρέματος» στην Κύπρο

Στην Κύπρο, άγνωστο παραμένει το ύψος του «κουρέματος» στις καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, καθώς οι  διαβουλεύσεις στην Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, δεν έχουν ακόμη οδηγηθεί σε αποτέλεσμα.

Εκτός από το «κούρεμα» κατά 37,5%, το οποίο έχει ήδη «κλείσει», το κενό, που υπάρχει, αφορά την τύχη του υπόλοιπου 22,5% των καταθέσεων, το οποίο έχει δεσμευτεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.

Πηγές από την Κεντρική Τράπεζα ανέφεραν ότι θα απαιτηθεί πέραν του 50% αυτού του ποσοστού των καταθέσεων, ώστε να κλείσει το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό ποσοστό «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, αναμένεται να ξεπεράσει το 50%.

Το τελικό ποσοστό του «κουρέματος» θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: α) τον συμψηφισμό των δανείων με τις καταθέσεις και β) τις εξαιρέσεις, που έχουν αποφασιστεί.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί, εάν είναι δυνατόν, έως τη Δευτέρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι εξαιρέσεις που έχουν αποφασιστεί, επηρεάζουν το ύψος του «κουρέματος» των καταθέσεων, που θα επιβληθεί.

Όσο ανεβαίνουν οι εξαιρέσεις κεφαλαίων, είπε ο κ. Δημητρίου, τόσο ανεβαίνει και το ποσοστό του «κουρέματος».WWW ELZONI GR

No comments:

Post a Comment