Monday, April 8, 2013


Τα άνομα συμφέροντα των τροικανών

Share
Πολλές φορές τίθεται το ερώτημα από πού αντλούν πραγματικά την εξουσία τους οι τροικανοί. Άλλοι ρωτούν τι υπαγορεύει τη στάση τους και εάν υπάρχουν υποβολείς, εγχώριοι και διεθνείς; Παράλληλα κάποιοι διερωτώνται εάν εξυπηρετούν συμφέροντα. Η περίπτωση του ναυαγίου της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank δίνει απαντήσεις σε πολλά.
Αναφερθήκαμε σε χθεσινό κείμενο για τα γκρίζα κουστούμια που προκαλούν. Πολλοί συμφώνησαν και μου επεσήμαναν ότι η τρόικα συγκροτείται από στελέχη που εκπροσωπούν συγκεκριμένους διεθνείς οργανισμούς.
Συγκεκριμένα εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είναι και οι εντολείς των Τόμσεν, Μαζούχ, Μορς και του μόνιμου τοποτηρητή του ΔΝΤ, του Μπομπ Τραα που κινείται παράλληλα και παρασκηνιακά.
Και μην ξεχνάμε ότι πίσω από όλους βρίσκονται απρόσωποι κατά βάση πολυεθνικοί οργανισμοί, επί των οποίων όμως ασκούνται πάμπολλες δυνάμεις, εθνικές και πολυεθνικές και οι επιρροές είναι τεράστιες.
Και μην ξεχνάμε το ρόλο των διεθνών τραπεζών, των επενδυτικών σχημάτων, των ισχυρών ομάδων συμφερόντων, των κεφαλαιούχων δανειστών, κ.α. από τους οποίους πηγάζει σε μεγάλο βαθμό και η εκπεμπόμενη από τους εμπειρογνώμονες της τρόικας εξουσία.
Πολλοί διερωτώνται μα, γιατί αλλάζει πολλές φορές άποψη και θέση η τρόικα. Π.χ. στο θέμα της συγχώνευσης των δυο τραπεζών, οι τροικανοί υπερθεμάτιζαν πριν λίγο καιρό. Μεσολάβησε η κρίση στην Κύπρο και άλλαξαν ρότα, ενώ ξανασχεδίασαν το χάρτη των επιδιώξέων τους.
Γι’ αυτό και πολλές φορές οι σχέσεις των εντολέων δεν είναι καθαρές και συγκρούονται με αποτέλεσμα αυτό να φαίνεται και στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνησης.
Εξάλλου, οι γραμμές και οι επιρροές μεταφέρονται δια της τεθλασμένης, αφού στο μεσοδιάστημα παρεμβαίνουν αρκετοί ενδιάμεσοι παράγοντες.
Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλές φορές άλλα λέει ο Μαζούχ, άλλα ο Μορς και άλλα ο Τόμσεν. Το ζητούμενο είναι τι λέει η κυβέρνηση και πως αντιδρά στην προκλητική στάση της τρόικας που για μια ακόμα φορά δημιουργεί πρόβλημα στον Πρωθυπουργό.
Ο Αντώνης Σαμαράς τους προειδοποίησε χθες για τα επερχόμενα εάν μας πιέσουν και άλλο. Δείχνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και όπως είπαμε χθες προκαλούν τα γκρίζα κουστούμια.
Στην υπόθεση της συγχώνευσης επέβαλλαν αυτό που ήθελαν και έχει άμεση σχέση με το στρατηγικό τους σχέδιο για αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος και τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής οικονομίας μέσω των τραπεζών.
Μπορεί να υπάρχουν και θετικές ειδήσεις, όπως διαβάσατε σε άλλο σημείο και να υπάρξουν και καλά σημάδια από τη μη συγχώνευση των δυο τραπεζών, αλλά η αίσθηση ότι η τρόικα πατάει πόδι και πετυχαίνει ότι θέλει, δεν συνιστά μια καλή εξέλιξη για το εγχώριο πολιτικό σύστημα.
Γι’ αυτό και οφείλει, ειδικά ο Πρωθυπουργός να αλλάξει ρότα και να πει ένα μεγάλο όχι, διαμορφώνοντας μια εναλλακτική πολιτική πρόταση και ένα διαφορετικό σχέδιο, όπως περιγράφηκε πολύ εύστοχα στο Ζάππειο με το οικονομικό του πρόγραμμα (που θέλει επικαιροποίηση), το οποίο επικρίθηκε και χλευάστηκε σφόδρα από το μιντιακό διαπλεκόμενο σύστημα εξουσίας.
Μάρκος Αυρήλιος

This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.          ANTINEWS

No comments:

Post a Comment