Η Ιταλία ψήφισε, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση. Μετά από πολλές ανατροπές διαφαίνεται νίκη της Κεντροαριστεράς στη βουλή και επικράτηση της Δεξιάς στη γερουσία.
Ο νικητής των ιταλικών εκλογών θα κριθεί πιθανότατα στο νήμα. Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα η Κεντροαριστερά του Πιερλουίτζι Μπερσάνι προηγείται με βραχεία κεφαλή. Στη βουλή φαίνεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοι του διασφαλίζουν με τη βοήθεια και του εκλογικού νόμου 340 από τις 630 έδρες. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της RAI η μπερλουσκονική δεξιά διασφαλίζει 121 έδρες και το Κίνημα των πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο 111 έδρες. Το κεντρώο σχήμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι εκλέγει περίπου 45 βουλευτές.
Οριακή επικράτηση Μερλουσκόνι στη γερουσία
Πιο σύνθετη είναι η κατάσταση στη γερουσία. Εδώ η κεντροαριστερή συμμαχία και η μπερλουσκονική Δεξιά εναλλάσσονται στην κορυφή του πίνακα των αποτελεσμάτων. Μέχρι τις 23.00 ο «Λαός της Ελευθερίας» είχε ελαφρύ προβάδισμα. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που δημοσιεύει η Corriere della Sera και η La Reppublica, ο Μπερλουσκόνι φαίνεται να κερδίζει 113-123 από της 315 έδρες του νομοθετικού σώματος. Η συμμαχία του Μπερσάνι διασφαλίζει περίπου 105 έδρες και ο Μόντι 17-20. Ακόμη και εάν συνεργασθούν η Κεντροαριστερά με το κεντρώο σχήμα του Μόντι, δεν διασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία.
Τρίτη δύναμη στη γερουσία αναδεικνύεται το κίνημα του Γκρίλο με 57-63 έδρες. Με δεδομένο ότι ο ηθοποιός απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα, εκτιμάται ότι θα αποφύγει την συμμετοχή σε κυβέρνηση συνασπισμού.
Τρίτη δύναμη στη γερουσία αναδεικνύεται το κίνημα του Γκρίλο με 57-63 έδρες. Με δεδομένο ότι ο ηθοποιός απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα, εκτιμάται ότι θα αποφύγει την συμμετοχή σε κυβέρνηση συνασπισμού.
Μούδιασε η Ευρώπη
Η Ευρώπη μούδιασε, μολονότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Και αυτό γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν απέκλειαν τίποτε. Στο Βερολίνο κυριαρχούσε ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς θεωρήθηκε ότι το διακύβευμα των ιταλικών εκλογών για την ίδια την Ιταλία και κυρίως την ευρωζώνη ήταν τόσο μεγάλο που το εκλογικό σώμα θα στήριζε τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα προωθούσε τις μεταρρυθμίσεις που εγκαινίασε ο Μόντι. «Στο κενό έπεσαν οι προειδοποιήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ», σχολιάζει ο αναλυτής του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων Κρίστοφ Ζάτορ, υπονοώντας φυσικά τις προειδοποιήσεις για την επιστροφή του Μπερλουσκόνι στην εξουσία. Δύο είναι τα γεγονότα που προκαλούν ανησυχία στο Βερολίνο. Το ένα είναι το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στην Ιταλία, σε περίπτωση που δεν προκύψει καμία δυνατότητα σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης σε μια περίοδο όπου πληθαίνουν οι ενδείξεις επιστροφής της ευρωκρίσης. Το άλλο είναι η επιστροφή του Μπερλουσκόνι, που σύμφωνα με τους αναλυτές θα τρομοκρατήσει ακόμη περισσότερο τις αγορές. Όπως γράφει η Hessische Allgemeine, «είναι πολύ πιθανό οι ευρωφοβικοί λαϊκιστές του Μπερλουσκόνι και του Γκρίλο με τη βοήθεια της γερουσίας, την οποία ελέγχουν, να ακυρώσουν οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια». Και η Münchener Merkur θα συμπληρώσει: «Τρελάθηκαν οι Ιταλοί. Περίπου το 50% των πολιτών εμπιστεύθηκε την πολύτιμή ψήφο του σε δύο πολιτικούς λαοπλάνους φορτωμένους με καταστροφικό δυναμικό». «Μια κακή ημέρα για τις προσπάθειες διάσωσης του ευρώ», σχολίασε τέλος γερμανός αξιωματούχος υπό το κράτος της ανωνυμίας.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου dw de
No comments:
Post a Comment