Friday, February 8, 2013

Σοκ από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕΜάχη γιγάντων και στη μέση η Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έσπευσε από την πρώτη στιγμή να δηλώσει, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ότι για την Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί πόροι αποτελούν την εγγύηση για να πετύχει όχι μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. 

Όπως είπε, οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη, ενώ πρόσθεσε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι ειδικά για τη χώρα μας η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζονται. 

Ο πονοκέφαλος αυτής της Συνόδου ήταν ο καθορισμός των κοινοτικών δαπανών για την επταετία 2014-2020. 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Σαμαράς προσήλθε με το επιχείρημα της ύφεσης και της ανεργίας,  παρουσιάζοντας την οικτρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. 

Υπό κανονικές συνθήκες, με δεδομένο ότι η Ελλάδα εμφανίζει πλέον αρνητική πρωτιά στην ανεργία, δικαιούτο να επωφεληθεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. 

Οι πλούσιες χώρες του βορρά όμως (Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) ζήτησαν περαιτέρω «ψαλίδισμα» των κοινοτικών δαπανών, ενώ τα κράτη - μέλη της συνοχής, η Ευρωβουλή και η Κομισιόν αντέδρασαν έντονα. 

Στο επίκεντρο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, που επιδίωξε  «πάγωμα» των κοινοτικών δαπανών, εμφανιζόμενος ακόμη και προετοιμασμένος να μπλοκάρει τη συμφωνία, εκτός και εάν εξασφαλίζονταν περισσότερες περικοπές. 

Από την πλευρά της, η Ευρωβουλή έχει απειλήσει ότι δεν θα ψηφίσει καμιά απόφαση που θα συρρικνώνει τις δαπάνες για τη συνοχή. 

Στο μεταξύ, σοκ έχει προκαλέσει η έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και σύμφωνα με την οποία το 93,1% των νοικοκυριών έχει υποστεί μειώσεις εισοδήματος το διάστημα της κρίσης, με το μέσο όρο της μείωσης, σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν, να ανέρχεται στο 38%. 

Ένα στα δύο νοικοκυριά αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αφού, βάσει της μελέτης, για την κάλυψη των βασικών υποχρεώσεων αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει πόρους από πηγές πέραν του τρέχοντος εισοδήματος- (δανεισμό από φίλους/συγγενείς, κάρτες, αποταμίευση). 

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΒΕΕ ουσιαστικά «βρισκόμαστε μπροστά στην παγίωση μιας οικονομικής κατάστασης που μας οδηγεί στην ‘οικονομία- κοινωνία του 50%’, ωθώντας στο περιθώριο και τα όρια επιβίωσης το υπόλοιπο μισό του πληθυσμού». 

Η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών (το 72%) αναμένει παράλληλα περαιτέρω συρρίκνωση εισοδημάτων του το 2013, ενώ οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. 

Η έρευνα περιγράφει με μελανά χρώματα και την κατάσταση όσον αφορά στην απασχόληση, καθώς τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία, ενώ, για το 40% των νοικοκυριών οι συντάξεις αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος. 

Το 40% περίπου των νοικοκυριών ανέφερε επίσης ότι έχει καθυστερημένες οφειλές, μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τις πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού (φως, νερό, ενέργεια), τις οφειλές προς εφορία και τις δανειακές υποχρεώσεις.                      elzoni.gr

1 comment:

  1. στροφή πολιτικής αναντίρρητα για να σταματήσει η υφεση στην Ευρώπη,συν την αλλαγή νοοτροπίας των λαών.Ο πέραν του δέοντος καταναλωτισμός απεδείχθη καταστροφή για τις κοινωνίες με αποτέλεσμα τα δεινά που δεν διορθούνται. Χρειαζόμαστε ειρηνική μεταβολή των κοινωνιών μαςκαι νέα μοντέλα κατανόησης τους για να αποφύγουμε την βια και τις εκνομες πράξεις.

    ReplyDelete