Wednesday, February 13, 2013


Πολιτική

Τα επόμενα βήματα του Πάπα

Ο Πάπας προετοιμάζει τα βήματα που θα ακολουθήσει μετά την παραίτησή του. Ο ιταλικός τύπος διατυπώνει το ερώτημα εάν ήρθε η ώρα για έναν έγχρωμο διάδοχο; Και ποιές είναι οι επιπτώσεις στις εκλογές;
Το Βατικανό προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή, για τους τελευταίους αιώνες, περίπτωση: όπως διέρρευσε μέχρι τώρα, μαζί με τον Βενέδικτο, στο μοναστήρι του Βατικανού θα μείνει και ο αδελφός του, επίσης κληρικός και πιθανότατα ο ιδιαίτερος γραμματέας του μέχρι τώρα Ποντίφικα, πατέρας Γκέοργκ.
Το δαχτυλίδι του Γιόζεφ Ράτσιγκερ, με το οποίο σφραγίζει και τα επίσημα έγγραφα, θα καταστραφεί, θα σπάσει σε δυο κομμάτια. Θα πρέπει, επίσης, να παραδώσει και τα τελετουργικά άμφιά του.
Το Κονκλάβιο, όπως ανακοινώθηκε επίσημα,  θα αρχίσει στις δεκαπέντε Μαρτίου.  Ήδη, όμως, από την ερχόμενη Κυριακή, για μια εβδομάδα, ο Πάπας θα αποσυρθεί με πολλούς Καρδινάλιους, για την προσευχή, στα πλαίσια της Σαρακοστής.Σύμφωνα με τους παρατηρητές, θα είναι μια μεγάλη «πρόβα τζενεράλε» του Κονκλάβιου.
«Ήρθε η ώρα για έναν έγχρωμο Ποντίφικα;», διερωτάται ο ιταλικός τύπος. «Τίποτα δεν αποκλείεται, θα κάνουμε ό,τι μας φωτίσει το Άγιο Πνεύμα», δηλώνει ο εξηντατετράχρονος καρδινάλιος Πέτερ Τούρκσον, από την Γκάνα, ο οποίος και θεωρείται από τα φαβορί.
Σε ότι αφορά το παρασκήνιο της παραίτησης, πολλοί επιμένουν ότι οφείλεται και σε ένα «καυτό ντοσιέ», με μίση και διχόνοιες υψηλόβαθμων κληρικών, που τρεις καρδινάλιοι εμπιστοσύνης του, παρέδωσαν πρόσφατα στον Γερμανό Ποντίφικα.
Σε σχέση, τέλος, με τις ιταλικές εκλογές, μέρος των αναλυτών θεωρεί ότι  οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να ευνοήσουν την κεντροαριστερά, με μια πιο ελεύθερη ψήφο των καθολικών, χωρίς ισχυρή, κεντρική καθοδήγηση.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Υπεύθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

No comments:

Post a Comment