Saturday, February 16, 2013

τα αριστερα πόδάρια της φαιάς προπαγάνδας

Τα «αριστερά» ποδάρια της φαιάς προπαγάνδας
Του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Λέμε, δικαίως, ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Πράγματι, κάποια στιγμή, οι ψεύτες αποκαλύπτονται. Κάποτε μάλιστα αποκαλύπτονται και οι προθέσεις τους, αν και είναι ευκολότερο να καταλάβουμε το συμφέρον που ελπίζουν να αποκομίσουν. Δυστυχώς όμως, η προπαγάνδα με τη βοήθεια ψεύδους και τρομοκρατίας, ειδικώς όταν αυτά αφορούν τη ζωή ήδη καθημαγμένων ανθρώπων, μπορεί να φτάσει να γίνει κυβέρνηση.
Τυπικό υπόδειγμα ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Νίκος Χουντής. Στις 29 Οκτωβρίου 2012 υπέβαλε ερώτηση προς την Επιτροπή, στην οποία επισημαίνει το εξής: «Εγείρεται από την πλευρά της τρόικας απαίτηση για ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός στο πεδίο του ιδιωτικού τομέα θα καθορίζεται αποκλειστικώς με απόφαση κανονιστικού περιεχομένου του αρμόδιου υπουργού».
Ακολούθως, ο κ. Χουντής, χρησιμοποιώντας άψογα την παλαιά τεχνική δοκησίσοφων σταλινικών του κομματικού μηχανισμού, ζητεί να τον πληροφορήσει η Επιτροπή κατά πόσον είναι συμβατή με τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων «ρύθμιση με την οποία ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα καθορίζεται αποκλειστικώς και μόνο με απόφαση του αρμόδιου υπουργού». Στο σοβαρό αυτό ερώτημα, ο Ολι Ρεν απήντησε στις 15 Ιανουαρίου, πριν από ένα μήνα, και όχι την ώρα του ατοπήματος Μέργου, υπενθυμίζοντας όσα ψήφισε η Βουλή. Δηλαδή, ότι το πρώτο τρίμηνο 2013 θα θεσπιστεί διαδικασία διαμόρφωσης νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, της αγοράς εργασίας (ιδίως ως προς τα ποσοστά ανεργίας και απασχόλησης) και τη διαβούλευση της κυβέρνησης με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων, εξειδικευμένους επιστημονικούς, ερευνητικούς και λοιπούς φορείς». Πουθενά δεν αναφέρεται μείωση του μισθού. Τέλος, το α΄ τρίμηνο 2014 το νέο σύστημα «αξιολογείται ως προς την απλότητα και αποτελεσματικότητα της εφαρμογής, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», λέει ο νόμος 4093 (άρθρο 7, υποπαρ. ΙΑ.11).
Αυτό ακριβώς απάντησε και ο Ρεν: «Ο καθορισμός των διαδικασιών επαφίεται στον Ελληνα νομοθέτη και στην πρακτική που θα διαμορφωθεί στη συνέχεια. Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Τίποτε για το ύψος του κατώτατου!
Ο σύντροφος Χουντής τα γνωρίζει όλα αυτά πολύ καλά. Αλλά, ένας πτυχιούχος του Πολυτεχνείου και του Κ.Κ. δεν θα έχανε ποτέ μια καλή ευκαιρία προπαγάνδας. Η οποία, δυστυχώς, έχει μακριά ποδάρια...        καθημερινη.

No comments:

Post a Comment