Friday, February 15, 2013

«Λανθασμένες εντυπώσεις», λένε τώραΔΝΤ και ΕΕ: Σωστό προγραμμά με... λάθος πολλαπλασιαστή!
15/02/2013

Μετά τον Επίτροπο Όλι Ρεν, που αντέδρασε με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους υπουργούς των Οικονομικών σχετικά με την συζήτηση περί του λάθους πολλαπλασιαστή ύφεσης, θέση επί του ζητήματος έλαβε χθες και το ΔΝΤ, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις να μιλά, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, για «λανθασμένες εντυπώσεις» που δημιουργήθηκαν με αφορμή την «ομολογία» Μπλανσάρ. 

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά στην αναφορά του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα ότι πρόκειται να ζητήσει από το ΔΝΤ διευκρινίσεις σχετικά με επιπτώσεις από «λάθη σε υπολογισμούς» που έχουν συμβεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη δήλωση του Έλληνα υπουργού, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «λανθασμένες εντυπώσεις». 

«Πρόκειται για ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, συνδέοντας κάποιος τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας με το σχεδιασμό του προγράμματος», απάντησε χαρακτηριστικά, θέτοντας ουσιαστικά τέλος στη συζήτηση. 

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι «το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί, με μεγαλύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μείωση του χρέους», ενώ, όπως είπε, «η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε την ελάφρυνση του χρέους, γι' αυτό, καθήκον τώρα είναι η εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί». 

Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και το θέμα που προέκυψε, ο κ. Ράις σημείωσε επίσης ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, επισημαίνοντας την «περίοδο πολιτικής αστάθειας», την «κακή εφαρμογή του προγραμματισμού», όπως και την «απώλεια της εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές της Ελλάδας εντός του ευρώ, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα στην ευρωζώνη. 

Μεταξύ άλλων και απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις, ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει δηλώσεις του Όλι Ρέν γύρω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ με θέμα τους πολλαπλασιαστές, υποστηρίζοντας ξανά ότι το ΔΝΤ και οι εταίροι του βρίσκονται σε «πλήρη συμφωνία» για το ελληνικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και ότι «πρωταρχικός στόχος» και «για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις», όπως είπε, είναι η εφαρμογή του. 

Σε ερώτηση για τους νέους αριθμούς στα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, που χθες επέστρεψαν εφιαλτικά, ο κ. Ράις διατύπωσε την άποψη ότι τόσο το θέμα της ανεργίας όσο και άλλα ζητήματα είναι βασικοί λόγοι που πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα το συμφωνηθέν πρόγραμμα. 

Αναφερόμενος στο φορολογικό, δήλωσε ότι το ΔΝΤ ζητά συνέχεια «περισσότερη πρόοδο» από τις ελληνικές αρχές και προσθέτοντας ότι «εκτιμούμε πως δεν έγινε αρκετή πρόοδος» και αναμένεται η συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα για τα Δημόσια Έσοδα. 

Καταλήγοντας, ο κ. Ράις τόνισε ότι το «κλειδί τώρα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και την αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, είναι η εφαρμογή του προγράμματος». 

Από την πλευρά του, ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος χθες από το Mέγαρο Μαξίμου και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε σχετικά: 

«Εγώ έθεσα το θέμα εκεί. Ζήτησα να πάρουν θέση. Ο κ. Ρεν πήρε θέση. Ζήτησα να πάρουν κοινή θέση, όμως. Και το ΙMF και η Commission και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν». 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το αν υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης του λάθους, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεν το γνωρίζω. Από ό,τι φαίνεται όχι», προσθέτοντας πως «είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε», όσον αφορά στο αν η Ελλάδα θα επιμείνει. 

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν αμφισβητεί τους στόχους, ενώ σχετικά με την αναδιάρθρωση στο Δημόσιο δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για απολύσεις». 

Πάντως, στη επιστολή του ο κ. Ρεν σημειώνει πως «θα μπορούσε να δοθεί επιπλέον χρόνος στις χώρες της ευρωζώνης για να ανταποκριθούν στους στόχους τους για την μείωση του ελλείμματος αν υπάρξει επιδείνωση των προοπτικών για την ανάπτυξη». 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν έσπευσε να μειώσει την ένταση, λέγοντας πως η επιστολή του Επιτρόπου δεν απευθυνόταν σε κάποια χώρα συγκεκριμένα.    elzoni.gr

No comments:

Post a Comment