Friday, February 8, 2013


Πολιτική

Συμφωνία αλλά και νέα διακοπή της συνόδου

Οι "27" συμφώνησαν σε πλαφόν 960 δισ. ευρώ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, ανταποκρινόμενοι στη συμβιβαστική πρόταση του Ρομπέι. Οι εργασίες της συνόδου διεκόπησαν εκ νέου μέχρι τις 13.00 ώρα Ελλάδας.
Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, οι «27» συμφώνησαν κατ' αρχήν στο ύψος του προϋπολογισμού για την επόμενη επταετία, το οποίο ορίζεται για τις «πιστώσεις υποχρεώσεων» στα 960 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή κατά 12 δισ. ευρώ μικρότερο από το ποσό που συζητήθηκε στην πρώτη σύνοδο κορυφής του περασμένου Νοεμβρίου. Οι πραγματικές πληρωμές ορίζονται, ωστόσο, στα 908,4 δισ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής ανταποκρίνεται θετικά στις προτάσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο το όριο των 900 δισ. ευρώ. Οι λεπτομέρειες, όμως, του σχεδίου δεν έχουν διευκρινισθεί. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε ένα πλαίσιο για συμφωνία», δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος διπλωμάτης.
Συμφωνία και για τη μείωση των εισφορών;
Οι δημοσιογράφοι περίμεναν όλη τη νύχτα κάποιο αποτέλεσμαΟι δημοσιογράφοι περίμεναν όλη τη νύχτα κάποιο αποτέλεσμα
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σημειώνεται συμφωνία και ως προς το ζήτημα της μείωσης των εισφορών των χωρών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον προϋπολογισμό. Οι δαπάνες για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία εξακολουθούν να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος, ωστόσο, η τάση είναι πτωτική. Έτσι, μειώνονται οι πόροι για τον αγροτικό τομέα στα 373,5 δισ. ευρώ που αντοιστοιχεί στα 39% (2007-2013: 42%) του προϋπολογισμού.
Η Γερμανία θα συνεισφέρει περισσότερο στον προϋπολογισμό, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και οι διαρθρωτικά ασθενείς περιοχές μειώθηκαν. Για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει τη σύσταση ενός ταμείου με πόρους ύψους 6 δισ. ευρώ.
Με βέτο απειλεί ο Μάρτιν Σουλτς
Άγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς χθες στις ΒρυξέλλεςΆγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς χθες στις Βρυξέλλες
Έντονη ήταν η κριτική αλλά και προειδοποιήσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με αφορμή την καταρχήν συμφωνία των Βρυξελλών. Όπως υπογράμμισε μιλώντας το πρωί στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF: «Μου είναι γνωστό ότι υπάρχει αυτή η συμφωνία στα 960 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έναν επταετή προϋπολογισμό, ακούγεται πάντα σαν να μιλάμε για 960 δισ. για έναν χρόνο, αλλά πρόκειται για δαπάνες με ορίζοντα επταετίας. Είναι όμως δραματικό ότι για αυτές τις δαπάνες θα διατεθούν πραγματικά μόλις 908 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε ένα έλλειμμα της τάξης των 52 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι ως πρόεδρος του κοινοβουλίου οφείλω να σας πω ότι αυτό δεν θα βρει τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Ο πρόεδρος του ΕΚ έκανε λόγο για «παραπλανητικό ελιγμό», απειλώντας με βέτο. «Αποφασίζονται δαπάνες ύψους 960 δισ. ευρώ, αλλά έσοδα μόλις 908 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι αποφασίζεται ένα έλλειμμα, το οποίο απαγορεύεται στις Βρυξέλλες. Γι' αυτό το λόγο το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να συμπράξει. Στα κράτη μέλη έχουμε τεράστια ελλείμματα τα οποία με πολύ κόπο προσπαθούμε να μειώσουμε. Εδώ στις Βρυξέλλες δημιουργείται τώρα ένα έλλειμμα. Ο τρέχων προϋπολογισμός έχει ήδη ένα έλλειμμα της τάξης των 16 δισ. και τώρα θα προστεθούν άλλα 52 δισ. ευρώ. Δεν ξέρω πώς μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία υπέρ αυτού. Επίσης, δεν συνιστά σοβαρή πολιτική». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη βάση της Συνθήκης της Λισαβόνας ο προϋπολογισμός μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνον εάν προηγουμένως εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γι' αυτό και ο Μ. Σουλτς σχολίασε ότι η απόφαση των ευρωπαίων ηγετών είναι η αρχή, και όχι το τέλος της διαδικασίας.
Δηλώσεις Δρούτσα
Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Δρούτσας υπογράμμισε ότι η συμφωνία των «27» θα εξεταστεί ενδελεχώςΟ ευρωβουλευτής Δημήτρης Δρούτσας υπογράμμισε ότι η συμφωνία των «27» θα εξεταστεί ενδελεχώς
Σε δηλώσεις του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandradio Kultur) ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Δρούτσας υπογράμμισε ότι η συμφωνία των «27» θα εξεταστεί ενδελεχώς. «Μέτρα περικοπών είναι παντού αναγκαία. Περνούμε μια κρίση και θα πρέπει και εδώ να αποδεχθούμε περικοπές», ωστόσο διευκρίνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, θα πρέπει να εξεταστεί σε ποια κατεύθυνση θα διοχετευθούν οι πόροι που αποφασίστηκαν και που θα γίνουν περικοπές. Στην ίδια εκπομπή, ο κ. Δρούτσας επισήμανε ότι η Ελλάδα πέραν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των περικοπών χρειάζεται επειγόντως και επενδύσεις από το εξωτερικό. «Κάθε ευρώ που διοχετεύεται στην Ελλάδα είναι μια καλή επένδυση στο μέλλον και τη σταθερότητα της χώρας αλλά και στο μέλλον του ευρώ και της ευρωζώνης».
Υπενθυμίζεται ότι της συμβιβαστικής πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι, προηγήθηκαν πολύωρες εντατικές διαβουλεύσεις κατά μικρές ομάδες κρατών. Οι εργασίες της συνόδου άρχισαν με πέντε ώρες καθυστέρηση, διεκόπησαν τα ξημερώματα για να ξαναρχίσουν στις 7.30 ώρα Ελλάδας. Γύρω στις 11 οι εργασίες διεκόπησαν για δύο ώρες.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa, Reuters                               dw de
Υπεύθυ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

No comments:

Post a Comment