Saturday, February 9, 2013


ΔΙΕΘΕΤΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ... ΛΟΧΟ

Δύναμη πυρός με 40 όπλα από τους «Πυρήνες»

Εναν... λόχο θα μπορούσαν να εξοπλίσουν τα όπλα της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που έχει εντοπίσει η αστυνομία.

Οπλισμό κρυμμένο σε βαλίτσα είχαν εντοπίσει οι αστυνομικοί στη γιάφκα της οργάνωσης στον Βόλο
Οπλισμό κρυμμένο σε βαλίτσα είχαν εντοπίσει οι αστυνομικοί στη γιάφκα της οργάνωσης στον Βόλο
Περισσότερα από 40 όπλα έχουν εντοπίσει οι Αρχές από το 2009 μέχρι τη δίδυμη ληστεία στο Βελβεντό. Ο βαρύς οπλισμός έχει εντοπιστεί και κατασχεθεί σε γιάφκες της οργάνωσης, αλλά και στα χέρια των φερόμενων ως μελών της. Από κυνηγετικές καραμπίνες και περίστροφα μέχρι... καλάσνικοφ, οι «Πυρήνες» φαίνεται πως έχουν στη διάθεσή τους χρήματα, αλλά και τις διασυνδέσεις με τον ποινικό χώρο, που τους προμηθεύει τα «καθαρά» όπλα που διαθέτουν.
Παλιότερες τρομοκρατικές ομάδες, όπως η «17 Νοέμβρη», χρησιμοποιούσαν όπλα-σφραγίδες, όπως το ιστορικό 45άρι, ή οπλισμό που είχαν αποσπάσει από συγκεκριμένες, γνωστές τους ενέργειες.
Οπως, για παράδειγμα, η κλοπή των μπαζούκας από το Πολεμικό Μουσείο ή του πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο του Συκουρίου Λάρισας, για τις οποίες η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη.
Κρατώντας στενό τον κύκλο των μελών, τα όπλα της «17Ν» εναλλάσσονταν και αποτελούσαν το «σήμα κατατεθέν» της οργάνωσης. Και αυτό ήταν ένας από τους λόγους που η οργάνωση κράτησε περισσότερα από 20 χρόνια.
Η νέα γενιά τρομοκρατίας, όπως φαίνεται, λειτουργεί κάτω από εντελώς διαφορετική νοοτροπία.
Δύναμη πυρός με 40 όπλα από τους «Πυρήνες»
Τα μέλη της έρχονται σε επαφή με άτομα του ποινικού χώρου, από τα οποία προμηθεύονται εντελώς καινούργια όπλα - οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η πλειονότητά τους προέρχεται από την Αλβανία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα μάλλον αβέβαιο περιβάλλον για τους «μυημένους», αφού οι ποινικοί έχουν πολλά πάρε-δώσε με την Αστυνομία και είναι σχετικά εύκολο να ελεγχθούν. Ετσι κι αλλιώς, όσο διευρύνεται ο κύκλος των διαύλων επικοινωνίας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος έκθεσης των μελών του αντάρτικου πόλης.
Περίπου 30 άτομα έχουν συλληφθεί ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» από την Αντιτρομοκρατική σε επτά επιχειρήσεις σε Αθήνα, Αγρίνιο, Βόλο κι αλλού. Τα σπίτια που έχουν ελεγχθεί για τη δράση της οργάνωσης δεν «έκρυβαν» όλα βαρύ οπλισμό.
Η βασική γιάφκα της οργάνωσης είχε εντοπιστεί στη Νέα Ιωνία Βόλου, ωστόσο όπλα είχαν βρεθεί και σε αποθήκη στη Νέα Σμύρνη, διαμερίσματα στην Καλλιθέα και σε υπόγειο στον Πειραιά, καθώς και στο Αγρίνιο. Μεγάλο μέρος του οπλισμού είχε βρεθεί και σε σακ βουαγιάζ που μετέφεραν δύο από τους συλληφθέντες ως μέλη της οργάνωσης (Σακκάς - Μητρούσιας).
Παρ' όλο που σπάνια πυροβολούν, οι «Πυρήνες» φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τα όπλα για εκφοβισμό κατά τις ληστείες τους σε τράπεζες για τις ανάγκες «χρηματοδότησης» της οργάνωσης. Οπως στην πρόσφατη δίδυμη ληστεία της Κοζάνης που και οι 8 δράστες έφεραν όπλα. Τελικά, κατασχέθηκαν 2 καλάσνικοφ, 1 σκόρπιον, 1 ζάσταβα, 1 μπερέτα και 1 επαναληπτική καραμπίνα.
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ
Καλάσνικοφ, πιστόλια και σφαίρες στις γιάφκες
Στη γιάφκα του Βόλου είχαν βρεθεί -μεταξύ άλλων- 3 καλάσνικοφ, 7 πιστόλια, ένα περίστροφο 0.38 special, 4.000 φυσίγγια, ράβδοι εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ. Οι έρευνες σε αποθήκη επί της οδού Καισαρείας 22, στη Νέα Σμύρνη, σε διαμέρισμα επί της οδού Πραξιτέλους 42 στον Πειραιά, και σε διαμέρισμα επί της οδού Πλάτωνος 131 στην Καλλιθέα, είχαν αποκαλύψει 3 καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο Scorpion, 5 πιστόλια, 3 χειροβομβίδες, μεγάλο αριθμό φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, 50 κιλά ANFO, 200 γραμμ. εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, γεμιστήρες κ.λπ.
Σε κατ' οίκον έρευνα σε διαμέρισμα στο Αγρίνιο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1 καλάσνικοφ, ένα πολεμικό τυφέκιο άνευ ενδείξεων, ένα περίστροφο Zastava, γεμιστήρες, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και 17 αυτοσχέδιες κατασκευές τσιμεντένιων μεταλλικών κυλίνδρων που έφεραν 4-5 ενσωματωμένα καρφιά ο καθένας.
Στα σακβουαγιάζ των Κ. Σακκά και Α. Μητρούσια είχαν βρεθεί 2 πιστόλια Glock, ένα υποπολυβόλο Scorpion, ένα ακόμη υποπολυβόλο άνευ ενδείξεων, μία χειροβομβίδα και φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.
Τον Νοέμβριο του 2011, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου είχαν βρεθεί θαμμένα όπλα που συνδέθηκαν με τους «Πυρήνες». Τα όπλα βρίσκονταν μέσα σε πλαστικές σακούλες, τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο. Εντοπίστηκαν ένα πυροβόλο περίστροφο χρώματος ασημί με μαύρη πλαστική χειρολαβή -μοντέλου KING KOBRA- διαμετρήματος 357 MAGNUM, της εταιρείας COLT, ένα πυροβόλο περίστροφο με μαύρη πλαστική χειρολαβή της εταιρείας SMITH & WESSON, διαμετρήματος 357 MAGNUM, ένα πυροβόλο πιστόλι, χρώματος μαύρου με καφέ πιστολοειδή λαβή της εταιρείας CREVNA ZASTAVA, διαμετρήματος 9 mm και δύο άδειοι γεμιστήρες των 15 θέσεων, ένα πυροβόλο πιστόλι, της εταιρείας SMITH & WESSON SPRINGFIELD 9 mm, με δύο άδειους γεμιστήρες των 16 θέσεων και ένα αυτόματο υποπολυβόλο MICRO UZI 9 mm, χρώματος μαύρου, με δύο άδειους γεμιστήρες.
Στη συμπλοκή της Πεύκης, όπου είχε τραυματιστεί ο Θ. Μαυρόπουλος, είχαν βρεθεί ένα πιστόλι, μάρκας GLOCK, με γεμιστήρα των 13 φυσιγγίων και μία στη θαλάμη, 16 κάλυκες των 9 χιλιοστών, ένας ταξιδιωτικός σάκος, που περιείχε έναν γεμιστήρα πιστολιού GLOCK με 26 φυσίγγια, καθώς και διάφορα κατσαβίδια.
«ΟΡΦΑΝΕΣ» ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Και όπλα που δεν έχουν «ταυτοποιηθεί»
Στο... μέτρημα δεν έχουν συμπεριληφθεί τα όπλα που φέρεται να έχουν χρησιμοποιήσει «Πυρήνες» και είτε δεν έχουν εντοπιστεί είτε οι ενέργειες δεν έχουν «ταυτοποιηθεί» με τη δράση τους. Οπως η ληστεία στον Φιλώτα Φλώρινας όπου τέσσερα άτομα (τρεις άνδρες και μία γυναίκα) είχαν εισβάλει στην τράπεζα και με χρήση πιστολιών είχαν αρπάξει 110.000 ευρώ. «Κενό» υπάρχει και σε σχέση με τη φονική ληστεία της Πάρου, όπου είχε πέσει νεκρός ένας οδηγός ταξί.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

No comments:

Post a Comment