Wednesday, December 15, 2010

Yπουργός Πολιτισμού
Ανακοίνωσε νέα στρατηγική για το ελληνικό βιβλίο

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010 [ 12:11 ]
ΕκτύπωσηΑποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράςΜεσαίο μέγεθος γραμματοσειράςΜεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο DeliciousΠροσθήκη στο FacebookΠροσθήκη στο NewsvineBookmarkΠροσθήκη στο Twitter
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, μαζί με τον πρόεδρο κ. Τάκη Θεοδωρόπουλο και τη διευθύντρια κυρία Κατρίν Βελισσάρη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), ανακοινώνει τη νέα στρατηγική για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία

Η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, η εξωστρέφεια του ελληνικού βιβλίου, η σύνδεσή του με τις νέες τεχνολογίες και η στήριξη των νέων δημιουργών είναι οι τέσσερις πυλώνες της νέας εθνικής στρατηγικής στον χώρο του βιβλίου για τα έτη 2011-2013, την οποία παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, παρουσία του προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου και της διευθύντριάς του κυρίας Κατρίν Βελισσάρη. Αυξημένες αρμοδιότητες και συντονιστικό ρόλο αποκτά το ΕΚΕΒΙ, το οποίο θα είναι κεντρικός φορέας στην επεξεργασία και στην υλοποίηση του Προγράμματος Δράσης για το ελληνικό βιβλίο, ενώ αναλαμβάνει από εφέτος και την ευθύνη για το εθνικό περίπτερο στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου.

«Αναγνώστης γίνεται κανείς μέχρι την ηλικία των δεκαπέντε ετών» είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος καιγι’ αυτό το νέο Πρόγραμμα Δράσης δίνει προτεραιότητα στα παιδιά και στους εφήβους, στη δημιουργία αναγνωστών. Πέρα από την ανάγνωση κειμένων στο Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας, που ξεκινά φέτος πιλοτικά σε 800 δημοτικά σχολεία της χώρας, την ιστοσελίδα του Μικρού Αναγνώστη (www.mikrosanagnostis.gr) του EKEBI, τις επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία που θα ενταθούν, τις Λέσχες Ανάγνωσης και την Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, ανακοινώθηκαν η δημιουργία μιας ψηφιακής γραμμής γνωριμίας των δημιουργών με τους μαθητές, όπου κάθε εβδομάδα θα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές των δημοτικών σχολείων να συνομιλούν διαδικτυακά με κάποιον συγγραφέα ή εικονογράφο που θα βρίσκεται σε στούντιο που θα δημιουργήσει το ΕΚΕΒΙ. Στις νέες δράσεις για το παιδί εντάσσεται επίσης ο Διαγωνισμός Ανάγνωσης για μαθητές, τον οποίο θα θέσει υπό την αιγίδα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η δημιουργία εκπομπών για το παιδικό βιβλίο, μια συνεργασία του ΕΚΕΒΙ με την ΕΡΤ. Αναγγέλθηκαν επίσης η διεξαγωγή έρευνας για την αναγνωστική συμπεριφορά των εφήβων, ενέργειες για την ανάπτυξη της αναγνωσιμότητας σε περιοχές με χαμηλή αναγνωσιμότητα στο πρότυπο του πιλοτικού προγράμματος φιλαναγνωσίας που έχει ξεκινήσει στον νομό Ξάνθης, η έμφαση στην καλλιέργεια σχέσης των παιδιών των μεταναστών με το ελληνικό βιβλίο και η ίδρυση ειδικού χώρου για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο.

Με υποτροφίες συνολικού κόστους 25.000 ευρώ, ένα Φεστιβάλ Πρωτοεμφανιζόμενων και Νέων Δημιουργών και ένα Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα στηρίζονται οι νέοι συγγραφείς και δημιουργούνται κανάλια γνωριμίας του αναγνωστικού κοινού με «ό,τι πιο φρέσκο και δυναμικό έχει να επιδείξει η σύγχρονη λογοτεχνία μας», σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού.

Στην ενημέρωση των επαγγελματιών του χώρου προκειμένου να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή του βιβλίου στοχεύει το υπουργείο με τη διοργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων. Δύο νέα προγράμματα χρηματοδότησης στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ προκήρυξε στις 19 Νοεμβρίου 2010 η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η συνεχής ενημέρωση των επαγγελματιών του χώρου και των αναγνωστών θα εξασφαλιστεί με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για το Ψηφιακό Βιβλίο στο ΕΚΕΒΙ.

Στο ζήτημα της προβολής του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, πέρα από το πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων και την έκδοση του περιοδικού «Ithaca» που συνεχίζονται, το ΕΚΕΒΙ επιφορτίστηκε με τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας πληροφόρησης, προβολής και προώθησης του ελληνικού βιβλίου, όπου σε συνεργασία με έλληνες εκδότες θα «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο μεταφρασμένα αποσπάσματα ελληνικών βιβλίων, βιβλιοπαρουσιάσεις και κριτικές ώστε να προετοιμάζεται η παρουσία μας σε εκθέσεις στο εξωτερικό. Εβδομάδα βιβλίου θα περιλαμβάνει επίσης και το AthensEveryWeek, το πρόγραμμα ανάδειξης της Αθήνας ως προορισμού.

Η ένταξη της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης στο ΕΣΠΑ Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της (480.000 ευρώ), σταματά, για τα επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια, τη συζήτηση για τον τόπο διεξαγωγής της έκθεσης, που φουντώνει ανάμεσα στους εκδότες κάθε χρόνο όταν η έκθεση πλησιάζει. Εφέτος θα διεξαχθεί στις 5-8 Μαΐου με αφιέρωμα στη λογοτεχνία του αραβικού κόσμου.

Η δική μας παρουσία στις εκθέσεις βιβλίου του εξωτερικού θα γίνεται κατ’ επιλογήν και θα εξαρτάται από τον προϋπολογισμό κάθε χρονιάς. «Σίγουρα θέλουμε να συμμετάσχουμε στις εκθέσεις της Φρανκφούρτης και της Μπολόνιας, επίσης στην έκθεση στη Σερβία, ενώ θα είναι κρίμα να κλείσουμε τις πόρτες στην Κίνα, όπου μεταφράζονται πολλά ελληνικά έργα, κυρίως της παιδικής λογοτεχνίας» διευκρίνισε η κυρία Βελισσάρη.

Δεδομένου ότι πολιτική πολιτισμού χωρίς χρήματα δεν γίνεται, ο υπουργός ανέφερε ότι, παρά την κρίση, η συλλογική επένδυση για το βιβλίο θα κινηθεί κοντά στα χρήματα πουδαπανήθηκαν, κατά μέσο όρο, την τελευταία πενταετία και θα ξεπεράσει συνολικά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα καταβάλει το υπουργείο 300.000 ευρώ και θα συμβάλει και ο ΟΠΑΠ με άλλες 300.000 ευρώ. Δεν είναι γνωστό ακόμη το ποσό το οποίο θα λάβει το ΕΚΕΒΙ για το 2011. Ο προϋπολογισμός του για το 2010 ήταν 1.174.000 ευρώ, μειωμένος συνολικά κατά 35% από το προηγούμενο έτος, όπως υπενθύμισε η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ.

«Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για το ελληνικό βιβλίο… που περιλαμβάνει δράσεις κοστολογημένες και με σαφές χρονοδιάγραμμα» χαρακτήρισε ο υπουργός το πρόγραμμα για το ελληνικό βιβλίο που παρουσίασε. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι οι στόχοι υπουργείου και ΕΚΕΒΙ στρέφονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι φιλόδοξοι αλλά δεν είναι μη ρεαλιστικοί. Η συνεργασία υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας και κρατικής τηλεόρασης και όλων των φορέων της τεχνολογίας και της ανάπτυξης για την προώθηση της ανάγνωσης σε όλες τις μορφές της είναι το αυτονόητο. Τα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά, αυτό το έχει διαπιστώσει ήδη το ΕΚΕΒΙ, αρκεί να τα προσεγγίσουμε με τον σωστό τρόπο. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε την υλοποίηση αυτού του προγράμματος μέσα από την ευαισθητοποίηση γονέων και την κατάλληλη προετοιμασία των εκπαιδευτικών, για την οποία όμως δεν ακούσαμε συγκεκριμένες προτάσεις.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=373056&dt=14/12/2010#ixzz18BNH31OH

No comments:

Post a Comment