Wednesday, December 1, 2010

Πολιτική | 01.12.2010

"Άπειροι και αδαείς" οι Κάμερον και Όσμπορν

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον ιδρυτή του Wikileaks εξέδωσε σήμερα η Interpol. Τι αναφέρουν τα αμερικανικά έγγραφα για τις σχέσεις Βόρειας Κορεάς – Κίνας αλλά και τις οικονομικές γνώσεις των Κάμερον και Όσμπορν.

Άπειρους και αδαείς περί τα οικονομικά χαρακτήριζε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κίνγκ το δίδυμο Ντέιβιντ Κάμερον και Τζορτζ Οσμπορν πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Σύμφωνα με τις διαρροές του Wikileaks, που δημοσιεύει το πρωτοσέλιδο της Guardian, σε συνομιλία του με τον αμερικανό πρέσβη στο Λονδίνο Λούις Σούζμαν, ο άγγλος κεντρικός τραπεζίτης, εξέφρασε την άποψη πως από τις επιμέρους συναντήσεις που είχε με τους Κάμερον και Όσμπορν απεκόμισε την εντύπωση ότι στερούνται σοβαρότητας ως προς τα θέματα της οικονομίας και ότι λίγο πριν από τις εκλογές δεν είχαν συντάξει τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος. Ο Μέρβιν Κινγκ φέρεται να είπε ότι το μόνο που τους απασχολούσε ήταν η εικόνα του κόμματός τους και η εκλογική νίκη.

Αντιπαθητικός…λόγω φωνής

"Άπειροι και αδαείς" οι Κάμερον και ΌσμπορνΤα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν επίσης ότι με βάση μυστικές δημοσκοπήσεις των Τόριδων, ο Τζορτζ Όσμπορν στερείται ειδικού πολιτικού βάρους και είναι ιδιαίτερα αντιπαθητικός λόγω της χροιάς της φωνής του. Στην αξιολόγηση των Αμερικανών για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρεται ότι περιστοιχίζεται από συμβούλους που στερούνται βάθους και επιδίδονται περισσότερο σε δημόσιες σχέσεις. Άλλο έγγραφο αναφέρεται στην εκφραζόμενη από τον Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας πεποίθηση ότι η παρούσα κρίση χρέους των χωρών της ευρωζώνης επιταχύνει την πολιτική ένωση της Ευρώπης.

Για τις σχέσεις Βόρειας Κορέας και Κίνας

Σημαντικές είναι οι αποκαλύψεις της Wikileaks και για τις σχέσεις Πεκίνου-Πιονγκγιάνγκ. Οι σχέσεις των Κινέζων με τους "αδελφούς" Βορειοκορεάτες δεν είναι πάντα τόσο αρμονικές όσο θέλουν να τις παρουσιάζουν οι δυο πλευρές. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις νέες αποκαλύψεις του Wikileaks που είδαν πριν από μερικές μέρες το φως της δημοσιότητας. Η Κίνα φέρεται να είναι απογοητευμένη και συχνά μάλιστα οργισμένη από τις προκλήσεις της συμμάχου Βόρειας Κορέας. Οι στενές διμερείς σχέσεις αποφέρουν σε τελική ανάλυση πολύ λιγότερα από τα προσδοκώμενα, αναφέρεται χαρακτηριστικά στα αμερικανικά έγγραφα.

"Δεν σχολιάζουμε"

Αναφορές και για τους Μέρκελ και ΒεστερβέλεΑναφορές και για τους Μέρκελ και ΒεστερβέλεΗ Πιονγκγιανκ συμπεριφέρεται συχνά σαν "καλομαθημένο παιδί", φέρεται να είπε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Χε Γιαφέι τον Απρίλιο του 2009, λίγο μετά τις δοκιμές πυραύλων, στις οποίες είχε προχωρήσει η Βόρεια Κορέα. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι απλά να κερδίσει την προσοχή ενός "μεγάλου", δηλαδή των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δεν θέλησε να σχολιάσει τα όσα αναφέρουν τα αμερικανικά έγγραφα: "Είδαμε τις εκθέσεις. Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή. Δεν σχολιάζουμε το περιεχόμενο των εγγράφων".

Η προσεκτική αυτή διατύπωση του εκπροσώπου έχει τους λόγους της. Σε άλλο έγγραφο αναφέρεται ότι η Κίνα θα ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί ενδεχόμενη επανένωση της Κορέας υπό νοτιοκορεατικό έλεγχο. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο το Πεκίνο δεν θα δεχόταν την εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων σε βορειοκορεατικό έδαφος, σύμφωνα με το Wikileaks.

Στοχευμένες οι επιθέσεις εναντίον της Google

Οι αποκαλύψεις για την Κίνα δεν περιορίζονται όμως μόνον στις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Εκτενείς είναι οι αναφορές και στις ηλεκτρονικές επιθέσεις που δέχθηκε η Google. Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, που επικαλείται τα μυστικά έγγραφα, Κινέζος πληροφοριοδότης ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις εναντίον της Google αποτελούν μέρος στοχευμένης εκστρατείας της κινεζικής ηγεσίας. Θα επηρεάσουν οι αποκαλύψεις αυτές τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών; "Ελπίζουμε ότι τίποτε δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις αυτές", απάντησε.

Η Κίνα φέρεται οργισμένη από τις προκλήσεις της συμμάχου Η Κίνα φέρεται οργισμένη από τις προκλήσεις της συμμάχουΣτην Κίνα ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τις νέες αποκαλύψεις της Wikileaks. Η ιστοσελίδα της Wikileaks είναι μπλοκαρισμένη ενώ τα κινεζικά μίντια αναφέρθηκαν, κατόπιν σχετικής εντολής, μόνον γενικά στο θέμα χωρίς να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες. Αναφορικά δε με τα όσα αποκαλύφθηκαν για τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά. Στο διαδίκτυο την ίδια ώρα τα σχόλια είναι ελάχιστα. Αυτό σημαίνει, όπως εκτιμούν αναλυτές, ότι επικριτικά σχόλια έχουν πιθανότατα λογοκριθεί και πως οι διαχειριστές ιστοσελίδων έχουν λάβει σχετικές εντολές. Παρόλα αυτά ορισμένοι Κινέζοι μπλόγκερς "τόλμησαν" να γράψουν: "Το Wikileaks είναι πανίσχυρο. Πότε θα έρθουν στην Κίνα; Θα μπορούσαν να δημοσιοποιήσουν και τα δικά μας μυστικά".

Καταζητείται ο Ασάνζ

Την ώρα που συνεχίζονται οι αποκαλύψεις του Wikileaks, ο ιδρυτής του Τζούλιαν Ασάνζ συμπεριλαμβάνεται από χθες βράδυ στη λίστα της Ιντερπόλ, μετά από αίτημα των αρχών της Σουηδίας που εδώ και μήνες τον κατηγορούν για βιασμό. Ο Ασάνζ πιστεύεται ότι κρύβεται σε μυστική τοποθεσία έξω από το Λονδίνο μαζί με ομάδα βρετανών χάκερ και φανατικών οπαδών του Wikileaks. Ο βρετανός δικηγόρος του Μαρκ Στήβενς υποστήριξε στο BBC ότι η δίωξή του είναι πολιτική, δικονομικά έωλη και πως "καλά θα κάνει η Βρετανία να μείνει έξω από την υπόθεση αυτή, όπως το έχει κάνει ως τώρα".

Ruth Kirchner / RBB / Κώστας Συμεωνίδης / Μαρία Καστρισιανάκη

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

No comments:

Post a Comment